Lajupekille Fanucin robottisolu kahden akselin kääntöpöydällä

Hyvinkääläinen Lajupek Oy on kokenut hienomekaniikan kokonaistoimittaja. Toiminta alkoi jo vuonna 1972 kultasepän työssä tarvittavia osia valmistaen, ja laajeni siitä luontevasti käsityö- ja prässipuolen kautta koneistukseen. Tänä päivänä monipuolinen osaaminen kattaa hienomekaniikan koneistuksen, komponenttien valmistuksen, kokoonpanon, kokonaisten järjestel-mien toimittamisen, viimeistelyn ja testauksen. Hienomekaniikkaa ja mekatroniikkaa sisältävät laitekokonaisuuksia sekä osakokoonpanoja toimitetaan muun muassa vaativiin sairaalalaitteisiin, instrumentteihin, mittalaitteisiin sekä elektroniikka-, sähkö- ja metalliteollisuudelle.

Tällä hetkellä tuotantokapasiteetin mahdollistaa yli 20 CNC-konetta, 3D-mit-taus-, laadunvarmistus-, kokoonpano-, testaus- ja pintakäsittelyosaaminen. Raaka-aineina ovat metallit alumiinista titaaniin ja kaikki muovimateriaalit.

Itsestään selvä valinta

Vuosi sitten aloitetiin toimet vanhan 5-akselisen koneistuskeskuksen korvaamiseksi uudella ja nopeammalla koneella. Lähtökohtana oli, että uudella koneella on pystyttävä 24 tunnin tuotantoon vuorokaudessa, joten myös automatisointi oli tarpeen.

– RoboDrill on luotettava työjuhta ja meille itsestään selvä valinta. Meillä on kokemusta kahdesta aiemmasta Fanucista kahden vuosikymmenen ajalta. RoboDrillin tarkkuus on hyvin riittävä, etenkin kun puhutaan sille ajateltujen pikkukappaleiden koneistuksesta, kertoo Lajupekin toimitusjohtaja Juha Jalkanen.

– Lähtökohtana tuotantosolun suunnittelussa oli, että sillä tullaan valmistamaan kahvipakettia pienempiä kappaleita.

Jalkanen kertoo, että MTC Flextekin puoleen käännyttiin, koska sillä oli kyky toimittaa koneistuskeskus, robotti ja haluttu kääntöpöytä kokonaisratkaisuna. Näin projektivastuukin oli yhdellä kumppanilla. Aloituspalaveri pidettiin syksyllä 2015, ja kun ensimmäinen ehdotus saatiin, sitä muokattiin vielä kuljettimien ja muiden ulkoisten tekijöiden osalta. Fanuc RoboDrill a-D21LiA5 -keskus ja sille haluttu kääntöpöytä olivat selkeitä valintoja alusta asti, robottisoluun valikoitui kappalekoon perusteella Fanuc M201A -teollisuusrobotti. RoboDrill päätettiin varustaa vielä apuleuoilla sekä tulo- ja poistokuljettimella ja kappaleiden tunnistamiseen tarkoitetulla kameranäöllä.

Toimiva toteutus

Tuotantosolu on nyt ollut puoli vuotta käytössä. Kiinnittimet ja tarttujat sekä uusia töitä on ajettu sisään ja toistuvia töitä on tehty. RoboDrill on edeltäjäänsä nopeampi, kuten haluttiinkin. Tällä on korvattu vanhin 5-akselinen työstökone.

– RoboDrilliä on käytetty enimmäkseen muovin ja alumiinin koneistukseen, mutta jatkossa sillä koneistetaan varmasti muutakin. Esimerkiksi messinki ei ole mikään ongelma, Jalkanen sanoo.

Jalkanen kertoo solun ohjelmoinnin ja käyttämisen olevan helppoa. Edellisestä robotista on jo aikaa, mutta nyt saadut kokemukset ovat avanneet uusia näkymiä myös tuotannon automatisoinnin suhteen.

– Takuuajan asiat MTC Flextekin huolto on hoitanut hyvällä vasteajalla. Kun huolto siirtyy takuun jälkeen omiin käsiimme, oma huoltomiehemme tekee jatkossa diagnoosin ja sen perusteella katsotaan, kuka tekee varsinaisen huollon. Ohjauspuolen huollossa käytetään tietenkin erikoisosaajia, Jalkanen päättää.

Lisätiedot

MTC Flextek Oy
puh. 029 030 0120