Mansnerin arsenaaliin neljä uutta vaakakaraista DMG:tä

Mansner Oy Hienomekaniikka toimittaa vuositasolla alihankintakoneistamalla asiak­kailleen noin 1,5 miljoonaa osaa, jotka muodostuvat 2500–3000 erilaisesta tuotteesta. Tämä Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen suuri kappalemäärä vaatii tehokasta konekantaa. Työstökonerivistönsä tulivoimaa yritys lisää investoimalla neljään uuteen vaakakaraiseen DMG MORI NHX 4000 -työstökeskukseen.

Ensimmäinen neljän uuden DMG MORI:n investointiryppäästä on jauhanut Mansnerin tuotannossa viime keväästä lähtien. Kolme muuta NHX 4000 -tyyppistä konetta saapuu ensi kevääseen mennessä tämän Karkkilassa toimivan yrityksen rivistöön. Nämä neljä vaakakaraista konetta sijoittuvat myös fyysisesti rivistöön, sillä ne integroidaan toimimaan osana yrityksen FMS-järjestelmää korvaten neljä aiempaa tätä tehtävää suorittanutta konetta.

Pitkään punnittu päätös
Mansner Oy Hienomekaniikan toisen polven yrittäjä, toimitusjohtaja Sami Mansner kertoo, että neljän vaakakaraisen koneen hankintaprosessi siivilöityi DMG MORI NHX 4000:een pitkään punnitun päätöksen tuloksena. – 400×400-palettikokoluokan koneet ovat aika lailla japanilasten työstökonevalmistajien aluetta. Tutkimme harkiten kuuden eri valmistajan tarjontaa ja näistä kandidaateista valintamme oli DMG MORI. Jokaisen harkitsemamme kuuden merkin koneet ovat hyviä, mutta DMG MORI:n teknologia, jälkimarkkinointi ja merkin takana seisova organisaatio vakuutti meidät. Yleisellä tasolla voisi todeta, että luonnollisesti investoimamme koneen pitää täyttää tarvitsemamme tekniset vaatimukset, mutta iso merkitys meille on koneelle sen elinkaaren aikana saatava tuki: huollot ja varaosien saatavuus sekä tekninen tuli. Joskus tarvitaan esimerkiksi teknistä tukea jonkun option tai työstömenetelmän käyttöönottoon. Tällöin oppimiskäyrän pitää olla nopea ja tämä yhtälö toteutuu vain vahvalla konemerkin organisaatiolla.
– Lastuavantyöstön koneidemme arsenaali on nelisenkymmentä ja niistä DMG Moreja on 13, joten meillä on hyvä tuntemus ja kokemus merkistä. Myös DMG:n uudesta organisaatiorakenteesta meillä on hyvät kokemukset, sanoo Sami Mansner.

Koulutusta koneille
DMG MORI -koneiden nopeaa tuotantoon saamista auttaa koulutukset, joihin osallistui kolme Mansnerin henkilöä ennen koneiden toimitusta konevalmistajan luona Saksassa. Tehtaan antamaa koulutusta täydennettiin ensimmäisen koneen saavuttua tuotantoon. – Olemme antaneet vuodesta 2004 asti koulutusta työntekijöillemme aina uusia koneita hankittaessa. Koulutukseen panostamme muutoinkin, mm. uusi mittauksen parissa toimiva työntekijä aloitti mittaajan ja kalibroijan tutkinnon suorittamisen.
Uusia nuoria työntekijöitä Mansner on rekrytoinut tänä vuonna viisi. – Useamman yrityksen yhteishankkeella toteutettu rekryhanke tuotti meille kolme uutta osaajaa, joista kaksi oli naisia. On hienoa, että 90 henkilön joukkueessamme on nyt myös naisia koneistajina, iloitsee Mansner.

Lisää kara-aikaa
Mansnerin DMG MORI NHX 4000 vaakakaraisessa työstökoneessa on 240 työkalupaikkaa ja FMS-linjassa 78 palettipaikkaa. – Uusien koneiden edeltäjissä oli 100 työkalupaikkaa. Kasvanut työkalupaikkamäärä tukee miehittämätöntä piensarjavalmistusta antaen mahdollisuuden myös asetusaikojen kehittämiseen. Kasvaneen työkalupaikkamäärän myötä offline-työtä voidaan lisätä, jolloin saamme lisää tehokasta kara-aikaa ja voimme hyödyntää ympärivuorokautista miehittämätöntä ajoa. Kaiken kaikkiaan DMG MORI NHX 4000 ominaisuudet tukevat tehokasta toistuvaa piensarjatuotantoa, arvioi Mansner.

Sorvausominaisuuksilla uusia mahdollisuuksia
DMG MORI NHX 4000 tekniikka sisältää sorvausominaisuuden. Mansnerin mukaan tämä ominaisuus antaa uusia mahdollisuuksia ja sen ansiosta on saatu jo uusia töitä. Muun muassa yksi työ, josta Mansner aiemmin joutui kieltäytymään, pystytään nyt valmistamaan uudella DMG MORI:lla kerralla valmiiksi.
– Uusilla DMG MORI -koneilla ajamme pääosin alumiinia ja kirkkaita metalleja, kappalekokojen ollessa nyrkinkokoisista jalkapallon kokoisiin. Neljä uutta DMG:tä tuo meille lisää toimintavarmuutta ja tarkkuutta. Koneiden ansiosta pystymme saavuttamaan menetelmäsuunnittelua hyödyntäen 10–20 % nopeampia kappaleaikoja.

Yli 50 % toimituksista kokoonpantuna
Kompleksiset ja paljon työstöä vaativat monimuotoiset osat ovat Mansnerin vahvinta osaamisaluetta. – Emme käytännössä edes tarjoa yksinkertaisia työstöjä, kertoo Mansner.
Isoa osaa Mansnerin toimituksista näyttelee kokoonpanotyöt, sillä reilu puolet valmistuksesta lähtee asiakkaille kokoonpantuina. Myös hitsausta sisältävät kokonaisuudet jalostetaan oman katon alla.
Mansner hallitsee työstössä materiaalikirjon varsin monipuolisesti. Materiaaleista jyrsintätöissä suurin volyymi muodostuu alumiinista, pyörähdyskappaleissa lähinnä kirkkaat materiaalit. Myös erilaiset muovit, tarkkuusteräs- ja alumiinivalut ovat tyypillisiä koneistusmateriaaleja.
Eräkoot tällä perheyrityksellä ovat tyypillisesti muutamia satoja, tyypillisimmillään 300–500 kappaletta. Myös protokappaleet kuuluvat palveluvalikoimaan ja näiden, kuten muidenkin kappaleiden valmistuksessa, Mansner Oy Hienomekaniikan suunnittelu toimii vahvassa vuorovaikutuksessa tilaajan kanssa tuotantotehokkaimpien valmistusmenetelmien löytämiseksi.
Asiakaskunta Mansnerilla on laaja, vuositasolla keskimäärin noin 70. Asiakassegmenteistä mainittakoon mm. sairaala- ja laiteteknologian valmistajat, prosessiautomaatioteollisuus, mittaus- ja säätölaitevalmistajat, optisen mekaniikan valmistajat ja merenkulun merkinantovalovalmistajat.
Varmasti yksi syy Mansnerin hyvään menetykseen on sen monipuolinen asiakaskunta, sillä yrityksen koneisto ei esimerkiksi kauaa 2000-luvun lopun talouskuopan jälkeen yskähdellyt, vaan talouden huippuvuoden 2008 lukemat yritys ylitti jo 2011.

Kolme osaamisen tukijalkaa
– Vahvuutemme on lastuavan työstön osaaminen erilaisille materiaaleille. Tärkeää on myös kommunikointi asiakasrajapinnassa muun muassa valmistettavuuteen liittyen ja asiakkaan tuotekehityksessä avustaminen, jotta tuote saadaan tehtyä mahdollisimman kustannustehokkaasti. Kolmanneksi tukijalaksemme laskisin myös kokoonpano-osaamisemme, jolloin pystymme tarjoa­maan omassa tuotannossamme työstettyjä kappaleita asiakkaalle toimitettavina kokoonpantuina laitekokonaisuuksina, kiteyttää Mansner yrityksen tekemisen tukijalat.

Jatkuvan kehittymisen prosessi
Mansner Oy Hienomekaniikan 4000 m2:n omat tuotantotilat täyttyvät huipputeknologialla ja yrityksen sydämenä toimiva työstökonearsenaali edustaa maailman huippumerkkejä.
FMS-linja on ollut yrityksellä jo 2000-luvun alusta, johon siis neljä uutta vaakakaraista DMG MORI:a integroidaan. – Jatkuva parantaminen ja kehittäminen on toimintamme pohja. Visioissa ja ajatuksissa on tällä hetkellä esimerkiksi piensarjatuotannon automatisointi miehittämättömänä lisäämällä palettiautomaatiota jyrsinkoneille. Aina on kehitettävää ja yleisellä tasolla voisi todeta, että tekniset prosessimme ovat alan huipulta. Eniten parannettavaa on tällä hetkellä sisäisissä prosesseissa ja tämä sektori onkin nyt yksi keskeisistä kehityskohteista, päättää toimitusjohtaja Sami Mansner.

INFO

Mansner Oy Hienomekaniikka
Sami Mansner
toimitusjohtaja
puh. 0400 472 364
www.mansner.fi
DMG MORI -työstökoneista:
DMG Mori Finland
Lauri Erkkola
puh. 050 566 8779
https://fi.dmgmori.com