Metecno Oy toimittaa robotisoidun koneistus­aseman Posiva Oy:n kapselointilaitokseen

Teollisuuden erikoiskonevalmistaja Metecno Oy ja ydinjätehuollon asiantuntija Posiva Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen robotisoidun koneistusaseman kokonaistoimituksesta. Sopimuksen mukaisesti Metecno Oy suunnittelee, valmistaa ja asentaa koneistusaseman Posivan käytetyn ydinpolttoaineen kapselointilaitokseen. Sopimuksen arvo on rahallisesti merkittävä ja sen arvioitu työllistämisvaikutus on useita henkilötyövuosia.

Koneistusasema koostuu robotin palvelemasta räätälöidystä CNC-ohjatusta työstökeskuksesta, jonka tehtävänä on varmistaa ONKALOon® loppusijoitettavien polttoainekapseleiden mitat ja pinnanlaatu. MeteCNC®-erikoiskone jyrsii pois kapselista hitsauksessa jääneet epätasaisuudet, jonka jälkeen asema suorittaa kapselin mittojen ja pinnanlaadun tarkastuksen. Robotti hoitaa prosessissa muita aputehtäviä, kuten NDT-mittalaitteiden käsittelyn ja jyrsittyjen lastujen imuroinnin. Käytännössä koneistusasema suorittaa kapseleiden loppusijoitusprosessissa tärkeän vaiheen, sillä vain täysin virheettömällä pinnalla varustetut kapselit voidaan laskea ONKALOon®.

Aiemmin Metecno Oy on ainoana Suomessa toimittanut CNC-ohjatun työstökoneen radioaktiivisen materiaalin käsittelyyn VTT:n kuumakammioon. Kuten siinäkin projektissa, myös tässä on haasteena valmistaa ennalta määrätyssä aikataulussa uniikki, säteilyn kestävä ratkaisu.

”Haaste olla osaltaan turvaamassa käytetyn ydinpolttoaineen turvallinen loppusijoitus on suuri, mutta koko henkilöstömme suhtautuu projektiin innolla. Posiva on alansa edelläkävijä loppusijoitusratkaisussa ja neuvottelut sopimuksesta sujuivat alusta alkaen myönteisessä hengessä. Samalla sopimus alleviivaa Metecno Oy:n asemaa Suomen johtavana räätälöityjen CNC-koneiden kokonaisvalmistajana”, kommentoi Metecno Oy:n toimitusjohtaja Matti Metsähonkala.

”Metecno on Posivalle uusi mielenkiintoinen toimittaja, joka vakuutti Posivan neuvotteluissa koneistusosaamisellaan. Sopimusneuvottelut etenivät hyvässä yhteishengessä. Samaa odotamme myös projektilta”, kertoo Posiva Oy:n hankintapäällikkö Jussi Näveri.

Robotisoitu koneistusasema valmistuu vuoden 2022 lopulla, jolloin se asennetaan heti käyttöön.

 

INFO

Matti Metsähonkala
toimitusjohtaja
puh. 040 588 5648
matti.metsahonkala@metecno.fi
http://www.metecno.fi