Koneseuranta tuottaa yritykselle rahanarvoisia tunnuslukuja

Tämän päivän liiketoimintaympäristössä kilpailu on kovaa ja pienet marginaalit ratkaisevassa roolissa. Valmistavan teollisuuden yritysten täytyy tuntea tuotantoprosessinsa niin hyvin kuin mahdollista pystyäkseen kehittämään sitä tarkoituksenmukaisesti. Prosesseihin liittyy kuitenkin usein ”pimeitä kohtia”, joista ei saada faktapohjaista tietoa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi työ- tai tuotekohtaiset kannattavuudet ja tästä johtaen tehokkaan työskentelyajan/koneenkäytön suhteellinen osuus kokonaistyöajasta. Erilaisten töiden konekohtaiset kuormitukset, kapasiteetin suunnittelu ja koneenosien kulumisen ja huoltojen ennakointi perustuvat myös usein osaltaan olettamuksiin tai ERP-järjestelmän antamaan vakioon. Tuotannon optimointi onnistuu parhaiten, jos mahdollisimman moni siihen vaikuttava tekijä voidaan mitata, laskea ja tarkistaa säännöllisesti.

Kehittämällä tuotannon seurantaan tarkoituksenmukainen analytiikkaratkaisu voidaan saavuttaa huomattavia etuja. Koneiden käyttöaste- ja kuormitusanalyysilla voidaan optimoida konekapasiteetin käyttöä ja työn organisointia. Koneseuranta paljastaa yli- tai alikapasiteetilla toimivat koneet, mikä voidaan usein korjata uudelleen suunnittelemalla työn rytmitystä. Koneseurantadatan ja ERP-tietojen perusteella voidaan laskea tuote- tai tuotantoeräkohtaisia kannattavuuksia. Käyttöasteen, konekustannusten ja materiaalin perusteella pystytään laskemaan tarkat valmistuskustannukset tuotekohtaisesti. Koneseurannalla voidaan mitata myös koneiden energiankulutusta suhteessa tuotettuihin yksiköihin energiatehokkuuden parantamiseksi.

Analysoimalla tuotannon laatupoikkeamia ja käyttöasteen suhdetta konekohtaisesti voidaan määrittää optimaalinen käyttöaste, jolla hukan osuus suhteessa tuotettuun yksikkömäärään on mahdollisimman pieni. Koneseurannan avulla voidaan seurata koneiden käyttötuntikertymiä ja ennakoida näin työkalujen kulumista ja huoltotarpeita. Ennakoiva huolto vähentää odottamattomia seisokkeja ja parantaa koneiden käyttöikää. Vertaamalla työntekijöiden työaikadataa koneseurantatietoihin voidaan analysoida työajan tehokkuutta suhteessa koneiden käyttöön. Tämä auttaa tunnistamaan mahdollisia pullonkauloja työn virtauksessa ja kehittämään parempia työskentelytapoja ja aikatauluja. Koneseurannan ja työaikatietojen perusteella voidaan myös selvittää mm. eri vuorojen keskimääräiset tehokkuudet.

Reaaliaikaisesti ohjattava, läpinäkyvä tuotantoprosessi näkyy yrityksen kaikessa toiminnassa parantaen reagointikykyä yllättäviin muutoksiin ja mahdollistaen nopeammat päätökset. Usein kun tuotannon seurantajärjestelmää lähdetään kehittämään, oivalletaan uusia, juuri omalle yritykselle tärkeitä tunnuslukuja, joita ei ennen ole ollut mahdollista tuoda esiin. Kun kaikki päätöksentekoon tarvittava tieto tuodaan samaan tietojärjestelmään, voi yritysjohto keskittyä tekemään arvokkaita oivalluksia toiminnastaan kuormittavan tiedonetsinnän ja -hallinnan sijaan. Yhdistelmäraportointi mahdollistaa syvällisemmän ymmärryksen tuotantoprosesseista ja tarjoaa konkreettisia työkaluja liiketoimintojen tehostamiseen.

Tehotec Oy haluaa tarjota asiakkailleen kaikki tuotannon kehittämiseen tarvittavat työkalut ja palvelut. HitScan-koneseurantapalvelun hyödyntäminen yhdessä asiakasyrityksen omien järjestelmien tuottaman datan kokoavan TehoBI-analytiikkapalvelun kanssa tuottaa faktapohjaisen ja reaaliaikaisen tilannekuvan tuotannosta, jonka perusteella voidaan esimerkiksi kohdentaa resursseja tehokkaammin ja suunnitella tarvittavia koneinvestointeja. Tehotecin toimintamalli keskittyy pitkäaikaisten kumppanisuhteiden luomiseen, jossa jokainen palvelu räätälöidään asiakkaan erityistarpeet ja toiveet huomioiden.

Tehokasta syksyn alkua toivottaen,
Jussi Kotilahti
BI-analyytikko, Tehotec Oy

www.tehotec.fi