Alvarilla ja Tremecillä miljoonainvestoinnit robottihitsaukseen

Karviassa toimiva Alvarin ­Metallin Arttu Alvari osti ­pari vuotta sitten enemmistön, niin ikään pitkät perinteet konepajateollisuudessa omaavasta tamperelaisesta Kone­paja ­Enteestä, joka toimii nykyään nimellä Konepaja Tremec. ­Yritysrypäs, johon kuuluu myös Alvarin tiloissa toimiva AK ­Manufacturing, on tehnyt myös erittäin mittavia investointeja lähivuosina niin toimitilalaajennuksilla kuin koneinvestointeina. Viimeisimpänä kehitysaskeleena on hankittu sekä Karvian että Tampereen yksikköihin arvoltaan yli miljoonan euron hitsausrobotit.


Konepaja Tremecin tie on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle Alvarin matkassa, sillä haastavasta markkinatilanteesta huolimatta yrityksen liikevaihto on kasvanut noin viidestä miljoonasta eurosta noin kuuteen miljoonaan euroon. Myös Alvarin Metalli on edennyt hyvässä kasvuvauhdissa: liikevaihto on kasvanut isoin harppauksin vuoden 2020 kymmenestä miljoonasta viime vuoden 17,5 miljoonaan euroon.
– Olemme pystyneet hyödyntämään yritysten välisiä synergiaetuja koko ajan paremmin. Erityisesti tämän vuoden puolella organisaatio on oppinut hyödyntämään kummankin yksikön vahvuuksia, ar­vioi Arttu Alvari.

Varmasti merkittävä osatekijä suuriin kasvulukuihin löytyy investoinneista, joita on viimeisen viiden vuoden aikana tehty yli kuudella miljoonalla eurolla. Karviassa on tilalaajennuksia tehty kaksi kertaa, viimeisin 2 000 m2, jonka myötä kokonaispinta-ala Karviassa on yli 8 000 m2. Kokonaisuutena tuotantotilaa kummassakin yksikössä on 13 000 m2. Viime vuonna hankittiin myös Fermat WFT 13 R CNC-avarruskone. Tšekkiläisvalmisteinen ja Suomessa Vossin edustama Fermat WFT 13 R on monipuolinen kone, useita eri työstösuuntia vaativien rakenteiden koneistukseen.

– Suuren suorituskyvyn ja tarkkuuden omaava Fermat-avarruskone lisäsi koneistuskapasiteettiamme merkittävästi ja toi osaltaan varmuutta tuotantoon mahdollisissa häiriötilanteissa. Tarkkuutta ja monipuolista työstöä vaativien kappaleiden koneistus edellyttää kehittynyttä teknologiaa ja tämän työstökonehankinnan myötä pystymme palvelemaan asiakkaita entistäkin paremmin, Alvari toteaa.

Viimeisimmän viiden vuoden investointeihin kuuluu myös mm. 13 metrin X-liikkeellä oleva TOS Varnsdorf WRD 130 Q -avarruskone, kaksi pitkäjyrsinkonetta 3D-mittakone ja hitsausrobotti.


Roboteilla tehoa hitsauksiin

Alvarin Metallilla on käytössään Jucat-kappaleenkäsittelijään integroitu ABB-hitsausrobotti, jolla pystytään käsittelemään noin kolmen metrin ja 3 000 kg:n kappaleita.
– Hitsausrobotti on tuonut meille lisää kapasiteettia pienten sekä keskikokoisten kappaleiden hitsauksiin tehokkuutta, kiittelee Alvari.
Hyvistä robottihitsauskokemuksista rohkaistuneena Alvarin yritykset sekä Karviassa että Tampereella ovat tehneet merkittävät investoinnit robottihitsaukseen. Tremecin vahvuuteen liittyy syksyllä 2000 kg:n kapasiteetin omaava PEMA Skytrac -hitsausrobotti pyörityspöydällä. Karviaan toimitiloihin puolestaan asennetaan vuodenvaihteessa AK Manufacturing hankkima PEMA-hitsausrobotti maksimissaan 14 metriä pitkille kappaleille. Tämän koneen L-pöydän kantavuus on 15 000 kg ja siinä on 40 000 kg:n grillityyppinen käsittelylaite.

– Hitsauksen tulevaisuus on robottihitsaus. Se on osa-alue, johon pitää panostaa. Puntaroimme näiden robottihitsaushankintojen osalta useita eri vaihtoehtoja. ­PEMA:n tarjoamat kokonaisvaltaiset ratkaisut vakuuttivat meidät. Muutamilla PEMA:n tarjoamilla erityisominaisuuksilla oli myös merkitystä. Yksi ratkaiseva ominaisuus on ohjelmistopuoli, joka on samassa paketissa etäohjelmointia myöten. Uskoisin, että näin vältytään pahemmilta rajapintaongelmilta, kertoo Alvari.

Tremecin vahvuuteen liittyy syksyllä 2000 kg:n kapasiteetin omaava PEMA Skytrac -hitsausrobotti pyörityspöydällä.


– Näilläkin investoinneilla haetaan lisää tuotannon tehokkuutta. Hitsauksen automatisointi on myös yksi vastaus vallitsevaan työvoimapulaan; onko 10 vuoden kuluttua enää hitsareita? Hitsaajien rooli muuttuukin robotisoinnin myötä hitsarista operaattoriksi. Toki robotisoituun hitsaamiseen siirtyminen vaatii entistä enemmän osaamista kappaleet robotin hitsattavaksi vieviltä levyseppähitsareilta. Robottihitsauksen vahvuudet tulevat esiin nopeutena, tasalaatuisuutena ja etenkin toistuvissa tuotteissa hitsauksen lämpötilamuutosten parempana hallintana. Tarkoituksena on hyödyntää robottihitsausta myös yksittäiskappaleiden osalta, tasaisen laadun lisäksi on merkityksellistä saada myös läpimenoajat tasalaatuisiksi. Hitsauksen automatisoidulla tuotannolla on iso ero kaariajassa tuntia kohti, miettii Alvari ja jatkaa: – Robottihitsaus avaa myös uusia mahdollisuuksia, etenkin isomman pään hitsaustöissä. Meillä on näiden uusien tulevien laitteiden myötä Suomen suurimpia alihankkijoiden robottihitsauskoneita.

– Tuotanto pyörii tällä hetkellä kahdessa vuorossa 140 monipuolisen ammattilaisemme voimin ihan mukavasti, mutta mitä syksy tuo tullessaan, sitähän ei tiedä. Siitä onkin hieman kaksijakoiset tunnelmat. Mutta mikäli tehdyt hankkeet menevät suunnitelmien mukaan, investoinnit jatkuvat sekä robottihitsauksen että koneistuksen puolella. Pyrimme jatkossakin kasvamaan järkevästi, mutta väkisin emme kasvua lähde hakemaan, päättää Alvari.

Alvarin Metalli Oy
Arttu Alvari
operatiivinen johtaja
puh. 040 754 0388
www.alvarinmetalli.fi

Alihankinta-messut, osasto A 442

Karviaan sijoittuva PEMA-hitsausrobotti maksimissaan 14 metriä pitkille palkkimaisille kappaleille. Tämän koneen L-pöydän kantavuus on 15 000 kg ja siinä on 40 000 kg:n grillityyppinen käsittelylaite.