Pohjoismaiden johtavat kaivosteollisuuden, metallinjalostuksen, kiviainesteollisuuden, kiertotalouden ja maanrakentamisen erikoismessut järjestetään 6.–7.11.2024 messu- ja tapahtumakeskus Paviljongissa, Jyväskylässä. FinnMateria-messuilla on mukana yli 130 näytteilleasettajaa kymmenestä eri maasta sekä runsaasti ajankohtaista ohjelmaa. Keynote-puhujina tapahtumassa nähdään Pertti Lamberg, Kimmo Tiilikainen, Hannele Pokka ja Julian Blom.
Kaivannaisteollisuuden tulevaisuutta muokkaavat teknologian kehitys, ympäristöpaineet ja muuttuvat säännökset. Kaivannaisteollisuudella on edessä merkittäviä haasteita, mutta myös lukuisia innovaatio- ja kasvumahdollisuuksia. Vastuullisuuskysymykset, kiertotalous, digitalisaatio ja uusien teknologisten ratkaisujen hyödyntäminen ovat ajankohtaisia puheenaiheita, ja nämä teemat näkyvät vahvasti niin messujen ohjelmassa kuin näytteilleasettajien osastoilla. ”FinnMateria-messujen ohjelma sisältää alan huippuasiantuntijoiden puheenvuoroja, jotka tarjoavat laajan läpileikkauksen alan ajankohtaisimmista teemoista. Tapahtumassa kävijöillä on erinomainen tilaisuus päivittää tietonsa kaivannaisalan uusimmista ratkaisuista ja tulevaisuuden näkymistä”, sanoo Mikael Wänskä Jyväskylän Messuilta.
Uuden ajan ratkaisut näkyvät messujen ohjelmassa
Uudet teknologiat ovat avainasemassa kaivannaisteollisuuden tulevaisuudessa. Innovaatiot automaatiossa, tekoälyssä ja digitalisaatiossa muuttavat yritysten toimintatapoja ja mahdollistavat ympäristövaikutusten pienentämisen sekä tehokkuuden, turvallisuuden ja tuottavuuden parantamisen.
Uusien teknologisten ratkaisujen hyödyntämistä kaivostoiminnasta aiheutuvien ympäristövaikutusten pienentämiseksi avaa AA Sakatti Mining Oy:n toimitusjohtaja Pertti Lamberg. Messuilla kuultavassa puheenvuorossa Lamberg kertoo uusista ratkaisuista, joiden avulla Sakatin kaivoshankkeessa pienennetään kaivostoiminnan ympäristövaikutuksia.
Merkittävä trendi kaivannaisteollisuudessa on resurssien uudelleenkäyttö ja mahdollisimman tehokas hyödyntäminen, jotta jätteet voidaan minimoida ja riippuvuutta uusista materiaaleista vähentää. Tähän teemaan näkökulmaa antaa Helsingin yliopiston ympäristövastuun työelämäprofessori Hannele Pokka. Pokka on toiminut työ- ja elinkeinoministeriön asettaman kaivannaisjätteiden hyödyntämisryhmän vetäjänä. Työryhmä on toiminut syksystä 2021 alkaen ja se jätti tänä vuonna työ- ja elinkeinoministeriölle ehdotuksia siitä, miten kaivannaisjätteet saataisiin nykyistä paremmin hyötykäyttöön. Puheenvuorossaan Pokka avaa kaivannaisjätteiden kierrätykseen ja hyötykäyttöön liittyviä haasteita ja mahdollisuuksia.
Vihreä siirtymä lisää kriittisten mineraalien kysyntää
Siirtyminen kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa luo uutta kysyntää kriittisille mineraaleille, jotka ovat välttämättömiä muun muassa uusiutuvan energian teknologioille. EU:n kriittisten raaka-aineiden asetuksen myötä Suomen kaivosteollisuudelle avautuu uusia mahdollisuuksia. Näitä mahdollisuuksia omassa puheenvuorossaan avaa Geologian tutkimuskeskuksen pääjohtaja Kimmo Tiilikainen.
Finnpartnershipin Global Gateway -kampanjan projektipäällikkö Julian Blom puolestaan kertoo puheenvuorossaan kehittyvien markkinoiden näkymistä sekä yhteistyön ja Finnpartnershipin tuen merkityksestä EU:n strategisten hankkeiden kehittämisessä. Finnpartnership-ohjelma tukee Suomen kaivosteollisuuden laajentumista kehittyville markkinoille edistämällä Suomen ja kehittyvien markkinoiden välistä liiketoimintaa, jonka keskiössä on positiivisten kehitysvaikutusten luominen kohdemaissa.
FinnMateria-messujen ohjelma on julkaistu kokonaisuudessaan tapahtuman verkkosivuilla. Tapahtumaan on maksuton sisäänpääsy rekisteröitymällä kävijäksi paikan päällä tai ennakkoon osoitteessa finnmateria.fi.
Jyväskylän Messut Oy
Mikael Wänskä
puh. 040 350 0445
mikael.wanska@paviljonki.fi
Jyväskylän Messut Oy vastaa messu- ja tapahtumakeskus Paviljongin toiminnasta kokonaisuudessaan. Jyväskylän Messut Oy järjestää suosittuja ammatti- ja kuluttajamessuja sekä muita arvostettuja tapahtumia Paviljongissa Jyväskylässä ja muualla Suomessa. He vuokraavat Paviljongin muunneltavia tiloja ja tuottavat tapahtumapalveluja muille tapahtumajärjestäjille.
Messu- ja tapahtumakeskus Paviljonki on todellinen kohtaamispaikka ja yksi Suomen suurimmista tapahtumakeskuksista, jossa järjestetään noin 1000 tapahtumaa ja vierailee yli 400 000 asiakasta vuosittain.