Mazak-Yaskawa-robottisolu Nimetechin viimeisin teknologiaharppaus

Keskisuurten ja suurten yritysten alihankkija Oy Nimetech Ab hyödyntää tuotannossaan tehokkaasti huipputason työstökoneteknologiaa ja automatisointia. Viimeisimpänä teknologiaharppauksena yrityksessä on 950 000 euron investointi Mazak-Yaskawa-robottisoluun, josta valmistuu ilman kädenjälkiä täysin automatisoidusti Valtralle toimitettava valmis osa.

Vuonna 1993 perustetulla Oy Nimetech Ab:llä on tänä päivänä noin 4 200 m2 tuotantotilaa käytössään. Lisäksi toimintaa on nyt laajennettu toisessa yksikössä sijaitsevilla 2 000 m2 tiloilla, joissa toteutetaan mm. kokoonpanotyöt. Kokoonpanotyöt työllistävät kuusi henkilöä, kaikkiaan Nimetechin palveluksessa on 42 henkilöä. Toimitusjohtaja Niklas Sandqvist kehuu varauksetta henkilökuntaansa. – Meillä on pitkiä työsuhteita ja erittäin hyvä henkilökunta, osaava porukka. Uusien osaajien löytäminen on haasteellista, mutta toimimme hyvässä yhteistyössä ammattioppilaitosten kanssa, josta on saatu nuoria ihmisiä töihin.

Nimetech on erikoistunut alihankintana tehtävään sorvaukseen ja jyrsintään, kokoonpanotöihin ja testaukseen. Työstettävät materiaalit ovat alumiini, valurauta (GRS 200, GRP 400), mustaa ja ruostumatonta terästä. Sarjakoot ovat keskimäärin 10–100 kpl, ja työt ovat lähtökohtaisesti toistuvia. Protokappalevalmistus ei kuulu yrityksen ohjelmaan. Kappalekoot lähtevät vajaasta kilogrammasta päätyen noin 4 000 kg painaviin kappaleisiin. – Työstämme vuositasolla noin 40 000 valua, ja tankotavaraa, esimerkiksi nuorrutusteräksiä, ajamme noin 450 tonnia vuodessa. Taottuja kappaleita työstämme noin 6 000 kappaletta vuodessa ja koneistamme myös poltettuja aihioita. Kaiken kaikkiaan lastua irrotetaan vuodessa noin 550 tonnia, kertoo Sandqvist ja jatkaa: – Alihankintakoneistuksen lisäksi olemme myös järjestelmätoimittaja. Eräille asiakkaille tehdään valmis tuote alusta loppuun asti, ja joillekin asiakkaille tehdään osakokoonpanoja.

Sandqvistin yrityksen laatua pidetään yllä sertifioiduilla johtamisjärjestelmillä ISO 9001 ja ISO 14001.


Kasvun vuosi ja panostuksia omaan tuotteeseen

Vaikka monella muulla konepajalla on tänä vuonna ollut hieman haastavampaa, Nimetech etenee ennätysvauhtia kohti noin 11 miljoonan euron liikevaihtolukua.
– Vauhtia on riittänyt mukavasti, ja tilauskantaakin on noin 2,5 kuukaudeksi eteenpäin. Ensi vuotta lähestytään siis varsin valoisissa merkeissä, ja olemmekin budjetoineet sinne ennätysluvut 12,5 miljoonaa euroa, lataa Sandqvist.

Yhtenä kasvun siemenenä Nimetechille on heidän oma tuotteensa Nimetech ST. ­Nimetech ST -silppurit on suunniteltu metalliromun, muovijätteiden, sähköjohtojen ja kaapelien taloudelliseen käsittelyyn. Nimetech-silppureita räätälöidään myös ­asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin. Toimitus voi sisältää silppurin lisäksi syöttölaitteen, kuljettimen ja kuljetuskontin. Kaikki osat silppuriin Nimetech valmistaa itse.
– Olemme valmistaneet silppureita reilu 10 vuotta, ja nyt niistä on tullut kolme uutta mallia. Näiden panostuksien kautta tavoittelemme silppureille noin miljoonan euron liikevaihtolukua, sanoo Sandqvist.


Vahvasti automatisoitu tuotanto

Nimetech nojaa tekemisessään nykyaikaisiin CNC-ohjattuihin huipputason työstökoneisiin ja vahvasti automatisoituun tuotantoon. Ensimmäinen FMS-linja yritykselle tuli jo vuonna 2007. Tänä päivänä FMS-järjestelmiä on Nimetechillä neljä, robotteja seitsemän ja kahdeksaskin on jo tulossa. – Automatisointiin panostaminen oli meidän pelastuksemme. Automatisoinnin ansiosta koneaika saadaan maksimaalisen tehokkaasti hyödynnettyä, yllämme huippuluokan koneillamme vuorokausitasolla jopa 18 tunnin kara-aikoihin. Noin 30 lastuavan koneen rivistöstämme nostaisin esiin laajan 630-kokoluokan vaakakaraisten keskusten arsenaalimme, kertoo Sandqvist.

– Olemme investoineet viimeisen kymmenen vuoden ajan noin 1,7 miljoonaa euroa joka vuosi. Tällä tiellä myös jatketaan. Ilman aktiivista investointien tekemistä ei voi pärjätä alihankintabisneksessä. Ilman niitä joustavuus ja kilpailukyky eivät säily tiukasti kilpaillussa globaalissa kentässä, vakuuttaa Sandqvist.

Vaakakarainen työstökeskus Mazak HCN-6800 NEO integroituna Yaskawa GP 225 -robottiin, jolla on riittävästi ulottuvuutta ja tukevuutta 75 kg painavan aihion käsittelyyn.


Mazak-Yaskawa-solusta valmis tuote ulos

Viimeisin Nimetechin tuotannon automatisointiprojekti on Valtralle toimitettavan osan valmistukseen hankittu Mazak-Yaskawa-robottisolu. Solussa työstötehtäviä valittiin toimittamaan Mazak HCN-6800 NEO.
– Meillä on erittäin hyviä kokemuksia tuotannossamme jauhavista Mazakeistamme kuten myös Wihurista koneiden toimittajana, ja niinpä tämänkin hankinnan osalta vaakakuppimme kallistui Mazakiin. Toki myös nopealla toimitusajalla oli oma merkityksensä, sanoo Sandqvist ja jatkaa: – Samoista syistä päädyimme tämän solun robottitoimittajana Yaskawaan. Sekä Yaskawa-robotit että heidän organisaationsa ovat vakuuttaneet meidät. Meille on tärkeää, että palvelu toimii kotimaisten yhteistyökumppanien kanssa koko koneen/laitteen elinkaaren ajan.

Uuden robottisolun toimituksen kulkuun Sandqvist on tyytyväinen.
– Volyymin kasvu ajoi uuden automatisoidun solun hankintaan. Kokonaisuutena toimitus valmiiksi soluksi asti sujui erittäin hyvin, ja esimerkiksi rajapintaongelmilta vältyttiin. Hyvin tehdyllä etukäteisselvittelyllä oli iso merkitys onnistuneeseen projektin kulkuun. Emme valinneet edullisimpia toimijoita, vaan sellaiset toimijat, jotta voimme olla varmoja saadaksemme joustavasti toimiva kokonaisuus luotettavilta toimittajilta. Ja näin myös tapahtui. Muutamassa kuukaudessa saimme valmiin kokonaisuuden.

Soluun Yaskawa toimitti kaikki Mazak-työstökoneen ulkopuoliset asiat: kuljettimet, työkappaleen kiinnittimet, sähkökarat työkaluineen, pyörityslaitteen jäysteen poistoon, ultraäänipesurin sekä kuivauskaapin.
– Toki automatisoitu uusi Yaskawa-Mazak-solumme nopeuttaa merkittävästi läpimenoaikoja ja siten tehostaa tekemistämme, mutta se on vain yksi solulla saavuttava etu. Automatisointi on myös vastaus vallitsevaan työvoimapulaan, niin tämänkin solun kohdalla, jonka ansiosta pystymme Valtralle tehtävän osan kohdalla siirtymään miehittämättömään ajoon. Saimme solun myötä eliminoitua ihmiskäsin tehtäviä kappaleiden siirtelyitä, kuten myös aiemmin tehtävä jäysteenpoisto ja merkkaustyö tapahtuu nyt automatisoidusti solussa. Myös tasalaatuisuus paranee uuden solun myötä, arvioi Sandqvist.


Yaskawa Finland Oy:n liiketoimintapäällikkö Aku Laakso ja toimitusjohtaja Niklas Sandqvist, Oy Nimetech Ab sekä tuote­päällikkö Matti Ranta, Wihuri Oy Tekninen Kauppa. Näiden kolmen ammattimiehen hyvän yhteistyön organisoimana uusi valmistussolu saatiin joustavasti aikataulun puitteissa tuotantoon.

Oy Nimetech Ab
Niklas Sandqvist
toimitusjohtaja
puh. 050 557 4820
www.nimetech.fi

Mazak-työstökoneista:
Wihuri Oy Tekninen Kauppa

Matti Ranta
tuotepäällikkö
puh. 040 778 6656
www.machinetools.wihuri.fi

Yaskawa-roboteista:
Yaskawa Finland Oy

Aku Laakso
liiketoimintapäällikkö
puh. 040 3000 631
www.yaskawa.fi