Uutisointi on isossa kuvassa ollut melko negatiivisvaikutteista lähes koko alkuvuoden. Suomalaisen median tapana tuntuu olevan nostaa otsikoihin mieluummin huonot asiat kuin hyvät. Myykö sensaatiohakuinen negatiivispainotteinen otsikko ja aihe paremmin? Jotenkin tuntuu, että median toimivuus mitataan otsikkoklikkauksilla, jossa otsikon aihe on monesti jopa hieman harhaanjohtava uutisen sisältöön nähden. Pääasia tuntuu olevan, että saadaan paljon liikehdintää kyseisen median omalle alustalle, jolloin mediamyynti saadaan vetämään. Ajaako tämäntyyppinen mediakäyttäytyminen ohi median merkittävimmän tehtävän: todellisen ja oleellisen tiedon jakamisen kansalle? Esimerkiksi median luoma synkistelty kuva talouden tilasta vain kiristää kuluttajien kukkaron nyörejä – mikä ei ainakaan paranna taloustilannetta. Eli näin toimien me suomalaiset tavallaan itse itsellemme kuoppaa kaivamme. Kehottaisinkin muuttamaan meidän härmäläisten ajattelumalleja, etenkin negatiivisen mediamme, mollivoittoisesta valoisammaksi. Positiivisuuden lumipalloilmiöllä on uskomattomat vaikutukset, jopa koko maamme talouteen!
Talouden kuvaa on mielestäni maalattu mustemmaksi kuin se onkaan. Omassa työssäni haastattelen vuositasolla useita kymmeniä eri yrityksien avainhenkilöitä, pääosin kuljetus- ja maarakennusalta sekä metalliteollisuudesta. Tänäkin vuonna, lähes kaikissa tekemissäni haastatteluissa, päättäjät kertoivat työtilanteen olevan varsin hyvällä tasolla, ja katseet heillä ovat tulevaisuuteen positiiviset. Näin myös tämän numeron yritysuutisissa, joissa on taas hienoja koneinvestointeja tehty, ja on jopa kokonaan uusia toimitiloja rakennettu.
Toki lomautuksiakin edelleen osassa yrityksissä on, mutta mielestäni ylenpalttiseen synkistelyyn ei ole aihetta. Talous on jo kasvu-urilla ja vuosiksi 2025–2026 on povattu jo ihan mukavia talouden kasvulukuja.
Kesäistä positiivista virettä kaikille Eurometallin lukijoille,
Petri Kuhlman, päätoimittaja