Suomen työstökonekauppa purjehtii myötätuulessa

Työstökonemarkkinat lähtivät 2017 vahvaan kasvuun Suomessa, kun teollisuus pääsi mukaan maailman talouskasvun hyvään imuun. Kotimaan työstökonekauppa nousi lähes 50 prosenttia. Konekaupan aktivoituminen näkyi erityisesti arvokkaimmissa tuotantokoneissa, kuten monitoimisorveissa ja vaakakaraisissa koneistuskeskuksissa. Suomen globaalin kilpailukyvyn kannalta on hyvä, että konepajat ostavat nyt rohkeasti aiempaa monipuolisempia koneita, joilla kappaleet koneistetaan tuottavasti kerralla valmiiksi.

Monitoimikoneistuksessa saavutetaan monia etuja, kuten parempi mittatarkkuus, nopeampi kokonaisläpimenoaika, pienempi keskeneräisen tuotannon määrä, lattiapinta-alan säästö ja monien muiden resurssien säästö. Toisaalta monitoimikoneiden käyttö vaatii koneenkäyttäjältä aiempaa enemmän osaamista ja oppimismotivaatiota. Suomesta löytyy hyviä esimerkkejä, joissa osaavien operaattoreiden käyttäminä monitoimikoneilla valmistetaan hyvinkin monimutkaisia ja vaativia kappaleita, joiden valmistamiseen tarvittiin ennen useampi perinteinen kone.

Pula osaavasta työvoimasta 
rajoittaa työstökoneinvestointeja
Vielä kymmenen vuotta sitten työstökonemyyjälle usein sanottiin, että asiakas ostaisi heti uuden koneen, jos sille saataisiin työt mukana. Nyt vastaavasti usein kuulee sanottavan, että kone ostettaisiin heti jos sille saataisiin osaava koneenkäyttäjä toimituksen mukana!
Metalliala kärsii valitettavasti vanhasta imagosta, jossa konepajat mielletään likaisiksi ja meluisiksi työpaikoiksi. Nuoret eivät hakeudu entiseen tapaan alalle ja moni oppilaitos kärsii oppilaskadosta. Trendi on yleinen lähes kaikissa länsimaissa. Alan yleisen imagon parantamisessa olisi meillä kaikilla toimijoilla työtä. Todellisuudessa moni suomalainen konepaja on nykyaikainen ja siisti työpaikka, jossa osaaville ja motivoituneille tekijöille on tarjolla monipuolisia tehtäviä hyvin työehdoin.
Automaatioasteen kasvu on ollut yksi viime vuosien työstökonekaupan keskeisimmistä trendeistä Suomessa ja on siten yksi tärkeimmistä ratkaisuista pahenevaan työvoimapulaan metallialalla. Tosin maassamme tehdään edelleen paljon vaativaa lyhytsarjatuotantoa ja yksittäiskappaleita, jolloin automaation käytöllä on omat rajoitteensa.
Paljon on ollut puhetta siitä, vievätkö robotit lopulta työpaikat, mutta tosiasiassa niiden käyttöönotto on auttanut montaa yritystä kasvamaan ja ylipäänsä selviytymään globaalissa kilpailussa halvempien työvoimakustannusten maita vastaan. Vielä muutama vuosi sitten rahoitusehdot ja rahoituksen saatavuus oli usein merkittävä kynnyskysymys työstökoneinvestointien toteutuksessa. Viime aikoina rahoitusmahdollisuudet ovat parantuneet ja selkeytyneet.

Konepaja 2018 -messut kokoavat 
alan asiantuntijat Tampereelle
Kaksi vuotta sitten järjestettiin Tampereella historian ensimmäiset Konepaja-messut. Tapahtumassa oli pitkästä aikaa esillä runsaasti erilaisia työstökoneita kotimaassa. Tämä on tärkeää, koska markkinakartoitukset osoittavat, että messuvieraat haluavat nähdä uusia koneita ja tutustua niiden toimintaan paremmin. Messut saivat hyvän vastaanoton ja kävijämäärä nousi reilusti yli 8 300 vieraaseen.
Konepaja 2018 -messut järjestetään yhdessä Nordic Welding Expo -tapahtuman kanssa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 20.–22.3. Messuille ovat ilmoittautuneet lähes kaikki alan merkittävimmät toimijat ja sen näytteilleasettajapaikat myytiin loppuun ennätysajassa. Metalliteollisuuden kone- ja laiteinvestoinneista päättäville henkilöille suunnatun tapahtuman tuoteryhmiä ovat työstökoneet, levykoneet, hitsaus ja liittäminen, työkalut, automaatio ja robotiikka, kunnossapito sekä teollisuuden palvelut.

Tavataan Tampereella!

Jani Pulkkinen / Wihuri Oy Tekninen Kauppa, Mazak-työstökoneet
johtaja