Modernissa liiketoiminnassa, jossa tietomäärät kasvavat eksponentiaalisesti, on datasta muodostumassa yhä arvokkaampi voimavara yrityksille. Tiedolla johtamisen hyödyntäminen sekä strategisessa että päivittäisessä päätöksenteossa voivat olla yritykselle ratkaisevia tekijöitä menestyksen ja kilpailuedun saavuttamisessa.
Tiedolla johtamisen haasteena yrityksissä on usein systemaattisuuden puute kerättävän datan hyödyntämisessä. Tiedon ”siiloutuminen” eri järjestelmiin, laadun vaihtelut ja yrityksen puutteelliset analytiikkavalmiudet ovat yleisiä ongelmia, jotka voivat saada monen hyvällä asenteella aloitetun analytiikkaprojektin lopahtamaan alkuunsa. Lisäksi järjestelmien lukumäärän ja datamassan kasvaessa sen hallinta ja analysointi muuttuvat yhä monimutkaisemmaksi, mikä voi hidastaa päätöksentekoprosessia ja aiheuttaa epävarmuutta. Tällöin yrityksen liiketoiminnan kannalta olennaisimmat tunnusluvut saattavat jäädä datamassan alle ”piiloon” eikä datan potentiaalia pystytä hyödyntämään.
Edellä mainituista syistä yrityksen aloittaessa tiedolla johtamisen kehitysprojektia on tärkeää, että se on huolellisesti suunniteltu, projektille on varattu riittävästi resursseja ja siihen käytetään tarvittaessa ulkopuolisia palveluita ja/tai konsultointia. Toimintaansa kehittämään pyrkiville yrityksille on tarjolla monia asiakaskohtaisesti räätälöitäviä analytiikkaratkaisuja, jotka eivät kuormita yrityksen omia resursseja juuri lainkaan ja kattavat datan hallinnan, analytiikan sekä raportoinnin kokonaispalveluna. Näin pyritään varmistamaan, että asiakasyritys saa jalostettua tietojärjestelmiensä datan aidosti lisäarvoa tuottavaksi, helposti ymmärrettäväksi informaatioksi.
Onnistunut tiedolla johtamisen kehitysprojekti tekee organisaation toiminnasta läpinäkyvämpää, päätöksenteosta objektiivisempaa sekä lisää konsensusta kehitystarpeille. Analytiikan tuonti osaksi henkilöstön päivittäisiä työnkulkuja edesauttaa myös asenteiden ja arvojen muuttumisessa kohti dataohjattua toimintakulttuuria. Henkilöstön nähdessä konkreettisesti työnsä tehokkuuden ja kehityskulun on luonnollista, että omaan tekemiseen kiinnitetään huomiota ja toimintatapoja kehitetään tehokkaampaan suuntaan. Tavoiteltava tilanne voisi olla sellainen, jossa jokainen työntekijä voi datan perusteella ohjata työtään, ennakoida tulevaa ja reagoida vastaan tuleviin yllättäviin tilanteisiin. Kun tietoon perustuva päätöksenteko on jalkautettu kaikille organisaatiotasoille, on datalla maksimaalinen potentiaali tuottaa lisäarvoa yritykselle.
Teollisuudessa 2000-luvulla alkanut voimakas digitalisoituminen tarkoittaa väistämättä myös tiedolla johtamisen merkityksen jatkuvaa korostumista, toimialasta riippumatta. Yrityksille on tarjolla yhä enemmän koneita ja tietojärjestelmiä yhdistäviä analytiikkaratkaisuja, joiden tuottaman reaaliaikaisen faktatiedon perusteella tehdään parhaita mahdollisia liiketoimintapäätöksiä tuotantoprosessien optimoimiseksi ja työn hukan minimoimiseksi. Organisaation tahtotila kehittää toimintaansa ja ottaa tarvittavat askeleet kohti dataohjautuvaa toimintakulttuuria määrittelevät lopulta sen, pystyykö se hyödyntämään tietojärjestelmiensä tarjoaman kehityspotentiaalin ja pysymään kilpailukykyisenä myös tulevaisuudessa.
Kirjoittaja
Tehotec Oy
Jussi Kotilahti
BI-analyytikko
www.tehotec.fi