Tiijot Oy haluaa helpottaa konepajojen tuotannonarkea ja edistää hiljaisen tiedon siirtymistä yrityksissä

“Siihen pitäisi saada laitettua merkinnät koneen huolloista ja remonteista. Lisäksi siinä pitää olla asetustietojen kirjaamiselle paikka. Ja koneen sekä robotin peruskäyttöohjeet pitäisi saada ylös kollegaa ja huollon työntekijöitä varten. Ja tiedot pitäisi olla helposti haettavissa. Ja tietenkin helppokäyttöinen.” Näistä käytännön tarpeista ja lähtökohdista alkoi vuonna 2020 sorvin ääressä muodostua ajatus eVikavihko-sovelluksesta.

Tarpeet kartoitti ja sovelluksen ensimmäisen version toteutti 10 vuotta CNC-koneistajana toiminut, nykyinen tietotekniikan insinööri ja kuopiolaisen ohjelmistopalvelua tarjoavan Tiijot Oy:n toimitusjohtaja Teija Tilli. Ohjelmointiosaaminen, työkokemus metallialalta ja ajatus siitä, että konepajojen digitalisoitumista voisi hyödyntää käytännönläheisemmin, innosti luomaan jotain uutta ja mielekästä. Sellaista, joka hyödyttäisi sekä työntekijää että työnantajaa. “Monenlaisia sovelluksia ja järjestelmiä kehitetään palvelemaan toimihenkilöiden ja johdon työtä, mutta työntekijäpuoli on unohdettu. Entä jos autettaisiin heitä työssään ja tarjottaisiin tähän suunniteltu työkalu? Tuotannon keskellä on valtavasti hiljaista tietoa, joka on kriittistä yrityksen toiminnan kannalta. Jos sitä onkin tallennettu, se voi olla hajallaan paperilapuilla, sähköposteissa tai levyn kulmilla ja siihen ei välttämättä työntekijä pääse käsiksi. Olisi hyvä, jos käytännön työssä tarvittava tieto olisi yhdessä paikassa, saatavilla sitä tarvitseville ja helposti haettavissa”, valottaa Teija Tilli eVikavihko-sovelluksen taustaa.

Tietoa kerätään nyt enemmän kuin koskaan. Sen eteen nähdään vaivaa ja siihen laitetaan rahaa. Aina ennen kuin tietoa kerätään, kannattaa kuitenkin miettiä sen käyttötarkoitus, eli miten kerätystä tiedosta hyödytään? Myös hiljaisen tiedon siirtyminen yrityksissä on avainasemassa yrityksen menestymisen kannalta, mutta sen keräämiseen ei välttämättä ole panostettu. Usein tämä tarve on kuitenkin tunnistettu ja tunnustettu. “Kaiken ei tarvitse olla tuotannon työntekijän muistin varassa. On turha tuskailla sellaisen asian takia, jonka voisi taklata tiedolla, varsinkin jos tilanteen odotetaan toistuvan. Toki se vaatii dokumentoimisen vaivan. eVikavihkon ajatus tiedonkeruusta on, että jos tietoa kerran kerätään, niin kerätään sitten sellaista, josta on suoraviivaista hyötyä arjen työssä. Eli juuri sitä avaintietoa, mitä tuotannon tekijät tarvitsevat. Joskus pienikin tiedonmuru asiasta voi säästää paljon aikaa ja vaivaa ja sitä myöten rahaa”, sanoo Teija. Tarjoamalla fiksu työkalu avaintiedon tallentamiseen tuetaan tuotantoa, työntekijän muistia sekä kehitetään ammattitaitoa. Samalla turvataan myös työnantajan selusta, mikäli työntekijä lähtee yrityksestä arvokas ammattiosaaminen mukanaan.

eVikavihkon jatkokehityksestä tuotteeksi asti on vastannut sittemmin Tiijot Oy. Sovellusta tarjotaan pääasiassa konepajoille, mutta se soveltuu myös muille toimialoille. Sovellus on tarkoitettu sellaisille yrityksille, joilla on arvokkaita koneita ja laitteita, jotka vaativat erityisosaamista ja säännöllistä huoltoa. “Uskon siihen, että työntekijälähtöinen innovaatio tuo paremman lopputuloksen, kuin insinöörilähtöisesti suunniteltu tuote. Vaikka olenhan toki insinööri nyt itsekin. Yksin en tähän olisi pystynyt, vaan minulla on oikeat henkilöt ympärilläni”, sanoo Teija Tilli eVikavihkon tuotteistamisesta. Nämä oikeat henkilöt ovat insinööriopiskeluajoilta tuttu Tommi Puurunen sekä pitkään IT-alalla työskennellyt Anssi Tilli. Tällä osaamiskapasiteetilla tuotetta pystytään kehittämään juuri siihen suuntaan kuin halutaan ja tarve on. Tommista, Anssista ja Teijasta tuli yhtiökumppaneita 2023, kun Tiijot Oy perustettiin.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan eVikavihko on selainpohjainen web-sovellus, jota tarjotaan ensisijaisesti SaaS (Software as a Service) -mallisesti, eli asiakasyritys maksaa kuukausimaksun ja Tiijot Oy huolehtii kaikista sovelluksen ympäristöistä sekä asennus- ja ylläpitotöistä. Sovellus on responsiivinen eli sitä voi käyttää sujuvasti myös mobiililaitteilla. Jotta tietoa on sujuva tallentaa ja sitä tulee hyödynnettyä aktiivisesti, sovelluksen täytyy olla helppokäyttöinen ja nopeasti saatavilla. Käytön sujuvuuden varmistamiseksi sovellus on rajattu asiakasyrityksen sisäverkkoon, ja tietoja voi lukea ilman erillistä sisäänkirjautumista.

Mikä sitten on eVikavihkon nykytilanne? Käyttökohteet ovat laajentuneet ja tietomalli taipuu moneen. Perusajatus on kuitenkin edelleen sama – tallentaa tuotannon hiljainen tieto käytännönläheisellä tavalla, tarjota tuotannon ammattilaisille helppokäyttöinen sovellus työn tueksi ja taklata tuotannon katkoksia tiedolla. Sovellus toimii sekä kone- tai resurssikohtaisena tietopankkina että tehtaan yleisten tietojen esityspaikkana. Näistä käyttökohteista esimerkkinä tehtaan yleiset ilmoitukset tai turvallisuus- ja perehdytysohjeet. Konekohtaisesti voi tallentaa esimerkiksi peruskäyttö-, asetus- ja huoltohistoriatietoja, ilmoituksia esimerkiksi vuoroparille tai koko tehtaalle ja työntekijöiden omia muistiinpanoja. Liitteitä voi lisätä halutussa muodossa kuten kuvina, videona tai pdf-tiedostoina. Lopulta asiakasyritys päättää itse tallennustarpeensa ja luo omat kategoriansa tiedoille. Koska jokainen tuotanto on yksilöllinen, näin saadaan joustavuutta käyttökohteille ja huomioitua kunkin tuotannon omat tarpeet.

Puijolla Kuopiossa Tommi Puurunen, Anssi Tilli ja Teija Tilli.

Tiijot Oy / Teija Tilli, puh. 045 7832 2929, teija.tilli@tiijot.fi www.tiijot.fi

Jaa artikkeli