Yrityksiin kohdistuvat vastuullisuusodotukset ovat kasvaneet merkittävästi viime aikoina ja odotettavissa on, että odotukset tulevat kasvamaan entisestään tulevaisuudessa. Eri sidosryhmät kuten päämiehet, asiakkaat, kuluttajat, työntekijät, sijoittajat ja rahoittajat edellyttävät, että yritykset toimivat vastuullisesti sekä kertovat omasta toiminnastaan aiempaa avoimemmin. Kun yrityksissä tunnistetaan omaan toimialaan ja -toimintaan liittyvät olennaisimmat riskit, ovat yritykset valmiimpia kohtaamaan niin tulevaisuuden uhat kuin mahdollisuudetkin ja minimoimaan tästä aiheutuvat liiketoimintariskit. Tänä päivänä vastuullisuus kytkeytyy vahvasti osaksi tätä kokonaisuutta ja tulee olla huomioituna liiketoimintastrategiassa.
OP:n alkuvuodesta 2024 teettämä suuryritystutkimus toi vahvasti esille vastuullisuuden painopisteen kehityksen yritysten liiketoiminnassa. Tutkimuksessa oli mukana 141 suuryritystä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto saavutti n. 245 miljardin euron tason. Ympäristövastuu noteerattiin tärkeimpänä osa-alueena ja toiseksi tärkeämpänä oli sosiaalinen vastuu lähes yhtä tärkeänä kuin hyvä hallintotapakin. Tutkimuksesta nousi selkeästi esille, että yritysten vastuullisuusvelvoitteet ovat johtaneet muutoksiin suuryritysten alihankintaketjuissa. Jopa 56 % vastanneista suuryrityksistä oli joutunut vaihtamaan alihankkijoita tai toimittajia vastuullisuusvelvoitteidensa takia. Osuus oli kasvanut vuoden aikana 13 %-yksikköä. Havaittavissa onkin ollut selkeästi, että alihankintateollisuudessa erilaisten ulkoisten auditointien määrä on lähtenyt kuluvan vuoden aikana selkeään kasvuun, joten nyt on viimeistään syytä ryhtyä vastuullisuutta edistäviin toimiin, jos tämä työ on vielä käynnistämättä. Mielenkiinnolla odotellaan seuraavan tammikuussa 2025 julkaistavan suuryritystutkimuksen tuloksia ja miten painopistealueet ovat kehittyneet edelliseen tutkimukseen verrattuna.
Vastuullisuudesta puhuttaessa keskustelu yleensä painottuu enemmän ympäristötekijöihin esim. helpommin mitattavien päästöjen näkökulmasta. Tällöin yleensä tyypillisesti investoidaan ympäristöystävällisempään teknologiaan, siirrytään ekologisempiin valmistusmateriaaleihin tai prosesseihin, sähköistetään ajoneuvokalustoa ja asennetaan kiinteistön katolle/seinille aurinkopaneelit jne. Vastuullisuustyö ei kuitenkaan kata pelkästään ympäristönäkökulmaa. Olen havainnut myös edistyksellisiä alihankintateollisuuden yrityksiä, joissa on tunnistettu koko vastuullisuuden kokonaisuutena ja miten sen vipuvarrella pyritään kasvattamaan kilpailukykyä ja olla toimialan kehityksen aallonharjalla. Vastuullisuuden kokonaisuus on sisällytetty yrityksen liiketoimintastrategiaan. Näissä yrityksissä esim. sosiaalinen vastuullisuus on näkynyt mm. panostamisessa henkilöstöön ja työtyytyväisyyteen. Johtamiskulttuuri ja henkilöstön osallistuttaminen avoimella kannustavalla työilmapiirillä ja yhdessä tekemisen pohjalta, yhteisen hyvän eteen. Toimialalla, jossa kärsitään työvoimapulasta ja henkilöstön vaihtuvuus on suurta, ei tämän tyyppinen yritys ole läheskään niin hankalassa tilanteessa tämän haasteen parissa ja pääsee nauttimaan sitoutuneen, ammattitaitoisen henkilöstön aikaansaamasta tuloksesta.
Rahoittajat arvioivat yrityksiä entistä tarkemmin normaalien taloudellisten mittarien lisäksi myös vastuullisuuden näkökulmaa. Laaja-alaisella yrityksen talouden ja toimintaympäristön analysoinnilla ja budjetoinnilla sekä vastuullisuuden huomioimisella liiketoiminnassa, ovat yritysten kasvua ja kilpailukyvyn kasvattamista tavoittelevat rahoitusneuvottelut edenneet myös usein myönteisissä merkeissä, ja yritys on päässyt varmistamaan pysyvyytensä aallonharjalla.
Sami Laukkanen
Rahoitusjohtaja
OP Yrityspankki Oyj