5-akselinen SURFCAM-versio Viroon Teamster Oü:lle

Konepajateknologian palvelu­ko­ko­nai­suutta tekevä Teamster Oü on vaativien kappaleiden alihankintakonepaja Virossa, Tallinnassa. Teamster tunnetaan markkinoilla tehokkaana toimijana, mikä perustuu muun muassa erinomaiseen CAM-osaamiseen ja kehityksen kärjessä oleviin tuotanto­menetelmiin. Toiminnan kulmakiviä ovat motivoitunut ja osaava henkilöstö sekä asiakaslähtöinen toimintatapa. Tarpeesta riippuen yritys valmistaa sarjat ja yksittäiskappaleet mm. ruostumattomasta ja hapon­kestävästä teräksestä, alumiinista, messingistä ja muovista. Lisäksi kokemusta löytyy myös vaativimmista materiaaleista.

Teamsterillä on myös omaa tuotantoa alihankintavalmistuksen lisäksi. Teamster tarjoaa kustannus­tehokkaita ja nopeita ratkaisuja piiri­levyjen kokoonpanotyökalujen suunnitteluun ja tuotantoon. Rensi Finland puolestaan on tunnettu Hexagon CAM-ohjelmistoistaan, työstö- ja mittakoneistaan sekä kuitulasertoimituksistaan. Rensi on toiminut jo vuodesta 1993 vakaana teollisuuden tukirankana laitetoimitusten ja osaavan teknisen tukensa ­osalta.


Vaativien kappaleiden kysyntä

Teamster Oü on koneistuksen rautainen ammattilainen vuosikymmenten kokemuksella. Kilpailun lisääntyessä Teamster haluaa erottua joukosta ammattitaidolla ja laadulla. Asiakkaiden vaatimia tarpeita vastaan Teamster hankkikin sorvaukseen ja jyrsintään uuden 5-akselisen jyrsinkoneen sekä kaksikaraisen monitoimisorvin lisäämään yrityksen kilpailukykyä.

Uudet moniakseliset koneet vaativat tietysti hyvän CAM-ratkaisun, jotta tuotanto olisi kaikin puolin nopeaa, tehokasta ja laadukasta. Puuttuvaan CAM-ohjelmaan haettiin ratkaisua tutulta ja tunnetulta Rensi Finland Oy:ltä – olivathan Rensi ja Surfcam jo ennestään tuttuja Teamsterille, sillä he olivat aikaisemmin tehneet Surfcamillä ohjelmia yksinkertaisemmille kappaleille 2- ja 3D-ympäristössä.

Teamster OÜ tiesi ennestään, että SURFCAM on tehokas 3D CAM-ratkaisu, joka saavuttaa tasapainon ominaisuuksien ja helppokäyttöisyyden välillä. Hexagonin alaisuudessa toimiva Surfcam tarjoaa myös uusimmassa versiossa täydelliset 3D-mallinnustyökalut Designer-suoramallintajan ­se­kä hyvät 5-akselisimulointimahdollisuudet NCSIMUL-simulointiohjelmiston ansiosta. Nämä kaikki yhdessä tarjoavat lyömättömän kilpailuedun käyttäjälle taaten parhaan mahdollisen laadun.

Ohjelmistopuolen ollessa kunnossa tarvitsee myös postprosessorin olla toimiva. Rensi räätälöi postprosessorit Teamsterille heidän erikoisvaatimustensa mukaan. Näin Teamster saa kaiken hyödyn irti koneista. Pitkä välimatka Tallinnaan ei ollut este toimivalle postprosessorille, sillä Rensillä on vankka kokemus ja tietotaito postprosessoreiden tekemisestä.

Ohjelmistokoulutusta uudenkarheissa tiloissa Teamsterilla.


Panostus koulutukseen


Teamster halusi panostaa kunnolla koulutukseen, jotta heillä on paras mahdollinen tietotaito ottaa kaikki hyöty irti jokaisesta työkalusta, jota Hexagonin ohjelmistoratkaisut tarjoavat. Täten koulusta sovittiin pidettäväksi monta päivää – aluksi paikan päällä Tallinnassa ja loput päivät etänä verkossa. Koronakurimuksesta huolimatta koulutus paikan päällä saatiin toteutettua hyvin ja turvallisesti. Etäkoulutuskin oli helppo hoitaa jälkikäteen, kun paikan päällä oli katsottu perusasiat kuntoon NC-koodissa ja tietojen siirtämisessä.

”Rensin puolesta koulutus sujui ilman ongelmia”, kertoo Väinö Uutela. ”Iso kiitos Teamsterille ja erityisesti omistajille Rene Navalle ja Jaak Austrinille hyvästä kommunikaatiosta koko hankinnan läpi”, hän jatkaa. Koulutus järjestettiin vasta sitten, kun post­prosessorit olivat tehty valmiiksi, jotta ohjelmointi voitiin aloittaa saman tien koulutuksen jälkeen.

Teamster on pystynyt tekemään kappaleita valmiiksi yhdellä ajolla uusilla monitoimikoneilla, ja läpimenoaika on tippunut rajusti muun muassa nopeiden 5-akseliratojen ansiosta.
”Surfcamin avulla voimme ottaa täyden hyödyn irti CNC-koneista”, kertoo Jaak Austrin. ”Olemme erittäin tyytyväisiä varsinkin uuden sukupolven Waveform-työstörataan ja 5-akseliratoihin. Näiden ansiosta läpimenoaika tuotannossa puolittuu aikaisempaan verrattuna. Ohjelmointi on nyt helppoa ja nopeaa. Myös vaikeiden CAD-kappaleiden analysointi onnistuu helposti Designerin avulla. Vaikeaa simulaatiota vaativat 5-akseliradat voidaan toteuttaa ­NCSIMUL:in puolella.”

”Isot kiitokset Teamsterin porukalle”, sanoo Väinö Uutela. ”Työntekijät olivat erittäin vieraanvaraisia, ja koulutus oli mukava toteuttaa erittäin siistien tilojen ansiosta. Projektin läpivieminen alusta loppuun oli mukavimpia omalta uraltani”, jatkaa Uutela.

Koulutusporukka uuden 5-akselikoneen edessä tuotantotiloissa. Vasemmalta oikealle: Ohjelmistoasiantuntija kouluttaja Väinö, Jaak, Kaarel, Ramo, Taaniel, Innar ja Rene.