”Arvoisa juhlaväki, ottakaa hyvä asento. Seuraava pläjäys alkaa ajasta ennen Talvisotaa.” Näillä rempseillä sanoilla aloitti toista polvea yrityksessä edustava Anne-Mari Aalto Konepaja E. Virtasen 60-vuotisjuhlapuheen marraskuisessa lauantai-illassa Forssassa. Nykyisessä yhtiömuodossaan Konepaja E. Virtanen Oy on toiminut 40 vuotta ja myös visiot tulevaisuuteen ovat tällä perinteikkäällä perheyrityksellä varsin selkeät.
Vuonna 1932 syntyi poika kahden käsityöläisen perheeseen nuorimpana lapsena. Lapsen nimeksi tuli Eino ja häntä kiinnosti jo pienestä pitäen askarrella kaikenlaista. Konepaja E. Virtasen historian voi katsoakin alkaneen pienen pojan valtavasta kiinnostuksesta metalliin ja sen työstämiseen. Vuosien saatossa laajeni Einon kiinnostus moottoripyöriin, autoihin ja sähkömoottoreihin. Työkalut lisääntyivät ja monipuolistuivat pikkuhiljaa työprojektien mukana.
Vaikka Einolla olikin pienestä pitäen halu tehdä töitä metallin parissa, ammatillisesti hän seurasi kuitenkin aluksi muurari-isäänsä. Ensimmäinen hitsauslaite vuonna 1957 oli Einon uran käännekohta. Kaasulla toimiva hitsauslaite mahdollisti monipuolisen metallin työstämisen ja palvelutarjonnan kasvattamisen. Vuonna 1961 Virtanen perusti kotimaisemiinsa Forssan Koijärvelle ensimmäisen konekorjaamonsa. Tämän jälkeen oli selvää, että muuraustyöt saisivat jäädä ja Eino teki kolmisen vuotta yksin töitä reilun sadan neliömetrin kokoisessa pajassaan.
1965 ensimmäinen särmäyspuristin
Vuonna 1965 työpinta-ala laajeni 350 neliömetrillä ja apupojillekin alkoi olla tarvetta. Koijärven pajassa tehtävät työt liittyivät vahvasti maatalouteen. Vuonna 1965 Eino teki itselleen ensimmäisen särmäyspuristimen, joka mahdollisti viljasiilonpohjien teon. Erään asiakkaan veli tuli hakemaan veljensä siilonpohjia ja sanoi: ”Mullakin on pieni verstas. Tekisitkö minullekin särmäyspuristimen?” Ja Einohan teki.
Pikkuhiljaa homma laajeni ja uutta 750 neliömetrin hallia rakennettiin Forssaan vuoden 1969 aikana ja seuraavana vuonna oli muutto Koijärveltä uusiin tiloihin. Samalla yrityksen nimi muuttui Konepaja E. Virtaseksi. Kahden vuoden jälkeen hallia laajennettiin 800 neliömetrillä.
Virtasen yritys kasvoi ja laajeni nopeasti. Forssan kiinteistöt myytiin ja yritys muutti koko toimintansa nykyiselle toimipaikalleen Seppientielle Jokioisiin vuonna 1989 ja yhdisti toimintansa vuonna 1978 perustetun Lounaissepät Oy:n kanssa. Koska levytyökoneita oli rakennettu vuoteen 1995 mennessä useita Virtanen-nimellä, haluttiin Lounaissepät-nimi muuttaa koneiden kanssa yhteneviksi ja yrityksen nimeksi tuli Konepaja E. Virtanen Oy. Yrityksellä on tätä nykyä 4 000 m2:n
tuotantotilat 4 hehtaarin tontilla.
Vuonna 1985 Konepaja E. Virtasen yhteyteen perustettiin Fixtool Oy, jonka erikoisalaksi muodostui CNC-koneistus. Virtasen hankkima CNC-kone oli vuonna 1982 ensimmäisiä ohjelmoitavia koneita Suomessa. Tämä kone jäi eläkkeelle vuonna 2016.
Räätälöitävyys kasvanut
Tänä päivänä Konepaja E. Virtanen työllistää reilu parikymmentä henkeä. – Työ on räätälöidympää kuin ennen. Laaja raskaaseen työstöön soveltuva konekantamme ja ammattitaitoinen henkilökunta on valttia kilpailussa. Särmäyspuristimet ja levyleikkurit sekä niiden työkalut kuuluvat edelleen työvalikoimaamme kuten myös koneiden räätälöinnit. Nykyään ne ovat enemmän omia yksilöitä, tietyntyyppiseen tuotantoon sopivia. Sama koskee räätälöityjä erikoistarkoitukseen suunnittelemiamme ja valmistamiamme koneita. Toista puolta tekemisessämme näyttelee alihankintakoneistukset ja -kokoonpanot, jotka nekin ovat tänä päivänä isompia ja vaativampia, kertoo toimistopäällikön vastuut yrityksessä kantava Anne-Mari Aalto.
Järeiden kappaleiden valmistamiseksi tarvitaan myös riittävää nostovoimaa näiden siirtämiseksi. Hallista löytyykin 50 tonnin nosturit.
Jälkimarkkinointipalvelut pelaavat varmasti
Virtanen-levytyökoneiden normikoot ovat levyleikkureissa 4–16 mm, leikkuuleveydellä 2–6 m. Särmäyspuristimissa pienin manuaalikone on 50-2000 ja isossa päässä 400–4000. – CNC-särmäyspuristimissa kokoluokat ovat 100–2000 ja siitä ylöspäin. Lähiaikojen suurin toimitettu CNC-särmäyspuristin on 1000–6000. Koneita on toimitettu CNC-puolella aina 12 metrin työleveyteen saakka, mutta periaatteessa pystymme toimittamaan kuinka ison koneen tahansa. Vuosikymmenten saatossa olemme toimittaneet yli 1500 konetta, joten kokemusta meillä on koneenrakennuksesta ja homma meillä varmasti osataan, kertoo levytyökoneista vastaava insinööri Toni Harju.
– Kannattaa myös huomioida, että valitessasi suomalaisen Virtanen-koneen, voit olla varma koneen elinkaaripalveluista. Meillä samat ihmiset, jotka valmistavat koneet, myös huoltavat ne. Niin ikään varaosapolitiikka toimii kauttamme vuorenvarmasti nopealla toimituksella täältä Jokioisista. Suomalaisen toimijan kanssa on helppo ja turvallinen toimia, lupaa Harju.
– Vuosien saatossa teknologiat kehittyvät, eikä aina välttämättä ole järkevää hankkia uutta konetta. Monesti vanhasta koneesta saa vielä kilpailukykyisen ja tehokkaan modernisoimalla. Tämä on yksi palvelumuodoistamme ja kannattaakin ehdottomasti olla meihin yhteydessä myös koneiden modernisointien tullessa ajankohtaisiksi, kehottaa Harju.
”Kasvettiin mukaan”
Konepaja E. Virtanen Oy:n omistajina nykyisin on Esko Virtanen, joka on kantanut perheyrityksen toimitusjohtajan vastuut 1990-luvun alkupuolesta lähtien, sekä Tapio Virtanen ja Anne-Mari Aalto. Isä-Einon viitoittamalla tiellä kolmikko on omistanut yrityksen vuodesta 2011. – Kaikki me sisarukset olimme työskennelleet jo pitkään isän perustamassa yrityksessä ennen vuonna 2011 tehtyä sukupolvenvaihdosta. Joten tavallaan kasvoimme hommaan mukaan ja kun omistajuus siirtyi kokonaan meille isältä, se tapahtui kuin luonnostaan ja homma jatkui eteenpäin niin kuin ennenkin.
Pitkät urat palkittiin
Konepaja E. Virtanen palkitsi 60-vuotisjuhlansa yhteydessä pitkäaikaisia työntekijöitään Suomen Yrittäjien ansioristein. Huomioitavaa on, että yrityksen kaikki työntekijät yhtä juuri aloittanutta lukuun ottamatta saivat ansioristin 5 vuodesta aina 30 vuoden ansioristiin saakka. – Vahva osaamisemme pohjautuu pitkän ajan kuluessa kertyneeseen ammattitaitoon. Koneenrakennus ja tarjoamamme vaativat sekä monipuoliset alihankintapalvelut vaativat kovan ammattitaidon, joka ei kartu kuin vuosien kokemuksella. Kun vielä ottaa huomioon, että meillä on käytössämme kaikki valmistusmenetelmät – hitsaus, levynkäsittely ja koneistus – vaatii paketinhallinta monipuolista osaamista. Meillä onkin täällä poikkeuksellisen kovalla ammattitaidolla töitä toteuttava porukka niin työntekijä- kuin toimihenkilötasolla, arvioi Anne-Mari Aalto.
Työntekijöitään Virtanen myös arvostaa teoin eikä ainoastaan Anne-Marin hienoin sanoin. Tämä näkyy mm. yrityksen tarjoamina muonituspalveluina, sillä Konepaja E. Virtanen Oy:llä on oma keittiö, jonka palvelut ovat työntekijöiden käytössä vain verotusarvolla. Oman keittiön valmistamana henkilökunta saa nauttia lounaan, aamu- ja iltapäiväkahvit sekä niiden yhteydessä sämpylät ja pullat.
Matka jatkuu
– 60 vuotta on nyt takana ja työ jatkuu perinteitä kunnioittaen, mutta myös ajan mukaan täytyy kehittyä. Aikanaan kehitys on tuonut mukanaan mm. CNC-teknologiat valmistamiimme koneisiin, huomenna se on jotain muuta. Kehityksen rattaissa täytyy pysyä mukana, jotta rattaamme pyörivät seuraavatkin 60 vuotta, visioi Anne-Mari Aalto.
INFO
Konepaja E. Virtanen Oy
puh. 03 42 46 42 00
www.konepajaevirtanen.fi