Ultramaraton

Viime vuodet ovat olleet melkoista myllerrystä. Maailmaa ensin järisyttänyt korona, ja sen jatkoksi heti järkyttävä Ukrainan sota, ovat vaikuttaneet tekemiseen monella eri tavalla. Muun muassa toimitusketjuja ja materiaalihankintoihin liittyviä toimintoja on jouduttu tarkastelemaan aivan uudessa valossa.

Näiden maailmaa mullistavien tapahtumien jälkeen tuntuu, että tulevaisuuden suunnitelmien tekeminen on entistä vaikeampaa. Toisaalta työtilanne monilla konepajoilla on hyvä, ja näkymätkin ovat monilla yrityksillä ainakin alkuvuoteen varsin mukavat. Vaakakupin toisessa päässä painavat päitä alas esiin nousseet taantumapuheet. Tosin osa ennustajista on jo kääntänyt kelkkansa ja povaakin plusmerkkistä vuotta. Mene ja tiedä.

Koska tulevan ennustaminen on entistä vaikeampaa, pitää joka päivä keskittyä aiempaa huolellisemmin oikeisiin asioihin ja ennakointiin. Yhtä artikkelia haastatellessani yrittäjä painotti päivittäisen suorittamisen merkitystä – asiakkaille pitää joka päivä osoittaa olevansa luottamuksen arvoinen. Tämän yrittäjän mukaan menestyvän yrityksen matkaa kuvaa vertaus ultramaratoniin, jossa onnistunut matka muodostuu päivittäisistä onnistumisista, unohtamatta ennakoinnin merkitystä, jolla luodaan onnistumismahdollisuudet.

Viime vuonna kirjoitin pitkälti toistasataa uutista Eurometalliin sekä kustantamomme toiseen julkaisuun Europörssiin, joka rakentuu maarakennuskoneiden ja hyötyajoneuvojen ympärille. On melko yllättävää, että punaisena lankana menestysyritysten takana seisovat melko samanlaiset ajatukset, riippumatta toimialasta. Parhaiten arvioni mukaan menestyvät ne yritykset, jotka tekevät jatkuvia kehityshankkeita suhdanteista riippumatta. Kun tahti on kiivasta, vaaditaan investointeja uusimpaan ja tehokkaimpaan teknologiaan, jotta pystytään vastaamaan vilkkaaseen kysyntään. Taantuma-aikoina menestysyritykset taas hiovat kyntensä uusilla investoinneillaan teräviksi, jolloin vauhdin kiihtyessä he pystyvät uusilla koneillaan ja menetelmillään toteuttamaan asiakkailleen kustannustehokkaimmat ratkaisut. Mikäli kehityshankkeet jäävät odottelemaan uuden kasvun kynnystä, silloin ollaan jo auttamatta myöhässä, sillä etenkin merkittävät konehankinnat saattavat ottaa monesti aikaa ainakin vuoden päivät.

Menestystä ja terveyttä vuodelle 2023,
Petri Kuhlman, päätoimittaja