Suomen suurin metalliteollisuuden lastuavien erikoistyökalujen valmistaja ja jälleenmyyjä JR-Tools Oy täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Muuramessa perustettu ja nykyisin Jyväskylän Tikkakoskella toimiva yritys on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. JR-Tools haluaa olla edelläkävijä suomalaisessa työkalubisneksessä ja varteenotettava kumppani kaikille suomalaisille konepajoille.
Jyväskylän Tikkakoskella toimiva JR-Tools viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhlavuottaan. Viime vuodet ovat olleet yritykselle kasvun aikaa. Yrityksen liikevaihto on kasvanut keskimäärin yli 10 prosenttia joka vuosi viimeisten viiden vuoden ajan. “Tälle vuodelle ennustamme noin 3,6 miljoonan euron liikevaihtoa, mikä tarkoittaa 20 prosentin kasvua viime vuoteen verrattuna”, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Pasi Rönn.
JR-Toolsin nimi juontaa juurensa sen perustajaan Jaakko Rajakallioon, joka perusti yrityksen vuonna 1973 lastuavien työkalujen valmistusta ja huoltoa varten. Tämä on edelleen viiden vuosikymmenen jälkeen yrityksen toiminnan perusta. JR-Toolsin liikevaihto tulee nykyisin kolmelta liiketoiminta-alueelta: uusien työkalujen valmistuksesta ja myynnistä, terähuollosta ja jälleenmyynnistä.
Muuramesta Tikkakoskelle historialliseen miljööseen
Metalliteollisuudella on Tikkakoskella 130-vuotiset perinteet. JR-Tools kuului vuosina 1997–2004 Tikkakosken Tikka-konserniin, ja yritys muuttikin vuonna 2002 Muuramesta Tikkakoskelle historiallisiin kivääritehtaan tiloihin konsernin omaan pihapiiriin. Muuton myötä yrityksen PVD-pinnoitusuunit saatiin samoihin tiloihin muun tuotannon kanssa. “JR-Tools osti Suomen Plasmatekniikan 1990-luvun puolivälissä ja sen myötä PVD-pinnoitustoiminta tuli osaksi yrityksen liiketoimintaa. Muuton yhteydessä kaikki toiminnot saatiin saman katon alle”, muistelee Rönn.
Oma PVD-pinnoitusosasto on merkittävä tekijä yrityksen kilpailukyvyn kannalta. “PVD-pinnoitus vaikuttaa merkittävästi sekä uusien että huollettujen lastuavien työkalujen toimivuuteen, joten on suuri etu, että voimme pinnoittaa työkalut omissa tuotantotiloissamme. Kun työkaluhionta ja PVD-pinnoitus tehdään samoissa tiloissa, ylimääräisiä viiveitä ei ole”, kertoo JR-Toolsin myyntijohtaja Veli-Matti Uusitalo.
Työkalujen jälleenmyynti tuli osaksi yrityksen toimintaa vuonna 2006, kun JR-Tools osti Pentti Törrin perustaman Teho-Tools Oy:n. “Teho-Tools fuusioitiin JR-Toolsiin vuonna 2010, ja myöhemmin aputoiminimen käytöstä luovuttiin kokonaan. Teho-Toolsin perintö näkyy kuitenkin edelleen vahvasti JR-Toolsin toiminnassa”, kertoo Uusitalo.
Digitalisaatio on muovannut toimintaa
Rönn ja Uusitalo ovat olleet mukana JR-Toolsin toiminnassa pitkään. Kymmenen vuotta sitten heistä tuli myös yrityksen osakkaita. “Työnteko on ollut alusta lähtien yrittäjähenkistä ja olemme saaneet melko vapaat kädet yrityksen pyörittämiseen, mikä on ollut positiivista”, toteaa Rönn.
Vuosikymmenten aikana maailma on muuttunut paljon, ja se on näkynyt myös JR-Toolsin toiminnassa. “Digitalisaation myötä maailma on aiempaa pienempi, ja pilvipalvelut ovat mahdollistaneet sen, että työnteko ei ole kaikilta osin enää aikaan ja paikkaan sidottua. Kiire on myös lisääntynyt, kun projektien syklit ovat lyhyempiä. Asiakkailla ei välttämättä ole selkeää näkymää kovin kauas tulevaisuuteen”, arvioi Uusitalo.
Suomessa on pieniä ja suuria konepajoja niin tiheään, että JR-Toolsin kaltaisen yrityksen kasvun mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Yrityksen toimintaa pyritään jatkuvasti kehittämään, ja se on myös yksi keino selviytyä markkinoilla väistämättä tapahtuvista muutoksista. “Koko henkilöstömme osallistuu parhaillaan LEAN-valmennukseen, jonka tarkoituksena on kehittää sisäisiä prosessejamme ja parantaa siten myös työhyvinvointia. Jokainen työntekijämme pääsee kehittämään omaa työtään ja tekemisen tapoja yhdessä muiden kanssa”, kertoo Rönn.
Kotimaisen tuotannon jatkuvuus on tärkeää
Metalliteollisuudessa puhutaan paljon osaajapulasta. JR-Toolsin tilanne on rekrytointien suhteen poikkeuksellinen, sillä työkaluhiojaksi ei voi valmistua yhdestäkään suomalaisesta koulusta. Esimerkiksi CNC-koneistajan koulutus antaa työhön kuitenkin hyvät pohjatiedot. “Meillä on CNC-hiojina useita koneistajia, mutta myös alun perin aivan muun alan koulutuksen hankkineita”, kertoo Rönn. “Työkaluhionta on monipuolinen laji, jossa pääsee työskentelemään modernin teknologian parissa. Uutta pääsee oppimaan niin paljon kuin vain itse haluaa”, lisää Uusitalo. Median kuvasto ei usein vastaa teollisuuden nykypäivää. Töitä tehdään siisteissä tiloissa ja hyvissä työolosuhteissa. “Vaikka työ on tuotannossa pääosin vuorotyötä, haluamme olla työaikojen suhteen joustavia”, toteaa Rönn.
Kotimaisen työn merkityksestä kertoo JR-Toolsin terähuollolle ja lastuaville erikoistyökaluille myönnetty Avainlippu-merkki. Suomalaisen Työn Liiton myöntämän merkin ensisijaisena kriteerinä on aina se, että tuote on valmistettu tai palvelu tuotettu Suomessa. “Terähuoltopalvelun ja lastuavien erikoistyökalujen ostaminen meiltä on aina myös teko kotimaisen työn tukemiseksi. Vastuullisuus ja kotimaisen tuotannon turvaaminen ovat ajankohtaisia trendejä, joita tämänhetkinen maailmantilanne vain vahvistaa. Teknologiateollisuus ei poikkea siitä”, toteaa Uusitalo. “Haluamme olla työkaluasioissa varteenotettava kumppani kaikille suomalaisille konepajoille. Kumppanuus kattaa paitsi työkalutoimitukset ja terähuollon myös työkalu- ja menetelmäsuunnittelun, jonka avulla asiakas voi kehittää omaa tuotantoaan ja saavuttaa esimerkiksi aikasäästöjä”, lisää Rönn.
Valtteina edelläkävijyys ja jatkuva parantaminen
Toukokuussa JR-Toolsin porahuollon konekapasiteetti vahvistui uudella Schneeberger Aries NGP+ -CNC-hiomakoneella. “Porahuollossa on ollut jo pitkään kasvua, ja myös tietyt isot asiakkuudet ovat vaikuttaneet siihen, että päätimme investoida nimenomaan porahuollossa käytettävään CNC-hiomakoneeseen”, kertoo Uusitalo. “Yrityksen kasvun ja olemassa olevien koneiden ikääntymisen vuoksi investointisuunnitelmaamme on kirjattu, että hankimme joka vuosi vähintään yhden uuden koneen”, lisää Rönn.
Yritys on hankkinut hiljattain myös Famup MCX 600 -työstökoneen, joka mahdollistaa jatkossa työkalujen testaamisen esimerkiksi asiakkaan omaan materiaaliin. “Koneen avulla pääsemme testaamaan omissa tuotantotiloissamme, miten eri geometriat ja pinnoitteet vaikuttavat työkalun toimivuuteen”, kertoo Uusitalo.
Koneinvestointien lisäksi yritys panostaa myös muihin uusiin teknologioihin. “Selvitämme jatkuvasti, miten voisimme hyödyntää tekoälyä toiminnassamme. Olemme olleet mukana JAMKin aiADDVA-projektin toteuttamassa tekoälyvalmennuksessa, jossa tutkittiin mahdollisuuksia tunnistaa ja lajitella työkaluja konenäön avulla”, Rönn sanoo. “Haluamme kehittyä jatkuvasti ja pysyä aallonharjalla suomalaisessa työkalubisneksessä. Edelläkävijyys on meille tärkeä arvo. Uskomme, että markkinoiden signaalien tarkka seuranta ja toiminnan jatkuva parantaminen ruohonjuuritasolta lähtien kantaa meitä yrityksenä myös seuraavat 50 vuotta”, Uusitalo summaa.
Pasi Rönn, toimitusjohtaja
puh. +358 (0)50 469 7921
pasi.ronn@jrtools.fi
Veli-Matti Uusitalo, myyntijohtaja
puh. +358 (0)40 835 8075
veli-matti.uusitalo@jrtools.fi
JR-Tools Oy on metalliteollisuuden lastuavia erikoistyökaluja valmistava yritys, joka toimii Jyväskylän Tikkakoskella historiallisissa kivääritehtaan tiloissa. Vuonna 1973 perustettu JR-Tools on alansa suurin ja monipuolisin yritys Suomessa, ja sen konekanta mahdollistaa kovametallisten ja HSS-erikoistyökalujen valmistuksen lisäksi huollon ja PVD-pinnoituksen. Oman työkalutuotannon lisäksi yritys maahantuo erilaisia hammastustyökaluja.