FPC – tehokas ratkaisu monipuoliseen metallintyöstöön; Tuhannes Fastemsin joustava FPC-automaatiojärjestelmä Avant Tecnolle komponenttivalmistukseen

Fastemsilla juhlittiin elokuun 22. päivä FPC-automaatio­järjestelmän (Flexible Pallet Container) tuhannetta toimitusta. Kunniaa tuhannennen FPC-järjestelmän tittelistä kantaa ylöjärveläinen pienkuormaajavalmistaja Avant Tecno, joka automatisoi erätuotantoaan vahvan kasvun tueksi. Järjestelmän asennus toteutetaan elo–syyskuun vaihteessa.


Fastems kehitti FPC:n vuonna 2000 vastaamaan kasvavaan tarpeeseen automatisoida useita vaakakaraisia koneistuskeskuksia helposti, edullisesti ja nopeasti konemerkistä riippumatta. Suomeen vuosikymmenten saatossa toimitetuista 130 FMS-järjestelmästä 25 on FPC-automaatiojärjestelmiä. Eurooppaan FPC-järjestelmiä on toimitettu 767, Amerikkaan 177, Aasiaan 52, Australiaan kolme ja Afrikkaan yksi. Fastems kykenee integroimaan yli 800 eri työstökonetta FMS-järjestelmiinsä, ja tähän asti FPC:tä on integroitu 143 eri työstökoneen kanssa.

FPC on joustava, merikontin kokoinen automaatiojärjestelmä, joka mahdollistaa jopa kolmen koneistuskeskuksen ja 6–40 koneistuspaletin käytön. FPC:ta käyttävät metallintyöstövalmistajat eri aloilla, kuten ilmailu, puolustus, koneenrakennus ja alihankinta.


Ensimmäinen pienillekin konepajoille suunnattu FMS

FPC-automaatiojärjestelmän idean isä on ansiokkaan työuran Fastemsilla tehnyt Juhana Kantola, joka on sittemmin ollut mukana perustamassa menestyksekästä Green Automationia, joka keskittyy automatisoituihin viljelyjärjestelmiin. Uraauurtava ensimmäinen FPC toimitettiin Saksaan autoteollisuuden tarpeisiin vuonna 2001. Järjestelmien kestävyyttä ja muokattavuutta kuvaa paljon se, että ensimmäinen FPC on edelleen käytössä toisella toimijalla Turkissa – modernisoituna tämän alihankkijan ja nykyajan vaatimusten mukaiseksi.
– Fastemsin kehittämä FPC oli ensimmäinen laatuaan markkinoilla. Aiemmat vastaavat järjestelmät oli suunniteltu isompien yritysten käyttöön. Meillä Fastemsilla tunnistettiin tarve toteuttaa myös pienemmille toimijoille vastaava järjestelmä, joka on helppo ostaa ja käyttää myös ilman aiempaa kokemusta automaatiosta. FPC:n suosio on ylittänyt kaikki odotukset – olemme auttaneet satoja valmistajia ympäri maailmaa tehostamaan tuotantoaan FPC:n avulla. FPC:n myötä moni yritys on sisäistänyt automaation hyödyt myös pienerätuotannossa ja rohkaistunut lisäämään automaatioastettaan muillakin ratkaisuilla, kertoo toimitusjohtaja Mikko Nyman.


FPC ja järjestelmän sydän MMS kehittyy

Yksi FPC-automaatiojärjestelmän menestyksen kulmakiviä on sen jatkuva kehittäminen. – FPC tarjoaa samat joustavan valmistuksen mahdollisuudet kuin isoimmissa järjestelmissä on, ja sitä kehitetään jatkuvasti mukautumaan ajan vaatimuksiin. Muun muassa järjestelmän sydäntä MMS-ohjelmistoa (Manufacturing Management Software) kehitetään koko ajan. Tällä hetkellä menossa on jo MMS-versio 8, ja tämä ohjelmisto on sama, joka ohjaa myös laajempia FMS-järjestelmiämme. Myös mekaanisesti FPC-järjestelmää on kehitetty, ja tänä päivänä meillä on tarjolla eri kokoisia versioita erilaisiin tarpeisiin 400 millimetrin koneistuspaletista aina metriin asti. FPC taipuu hyvinkin erityyppisiin tarpeisiin monien optioiden ansiosta. Kannattaa myös huomioida, että modernisoimalla tai laajentamalla järjestelmä muovautuu tulevaisuudessa muuttuviin olosuhteisiin. Tuhannesta toimitetusta FPC:stä jo 179 onkin muokattu isompiin tarpeisiin, valaisee Nyman.


Edullisella FPC:llä tuottavuudet kasvuun

– Asiakkaamme kertovat FPC:n myötä saavutetuista valtavista tuottavuusloikista. Meille on kerrottu muun muassa tuotannon asetusaikojen puolittumisista, 60 % sykliaikojen lyhentymistä sekä 900 eri komponentin tehokkaasta erätuotannosta. Erityisesti pienten konepajojen tarinat ensimmäisestä automaatiojärjestelmästä lämmittävät sydäntä. Eräs suomalainen konepajayrittäjä esimerkiksi kertoi FPC:n muuttaneen hänen koko elämänsä; saavutettu tuottavuusloikka oli niin valtava, ettei hän ollut voinut kuvitellakaan saavuttavansa sellaista, kertoo Nyman asiakaskokemuksista.
– Tuottavuusloikan saavuttaminen ei vaadi isoja pääomia, sillä FPC on erittäin kilpailukykyinen hinnallisesti. Jopa konevalmistajat ovat ihmetelleet FPC-automaatiojärjestelmämme alhaista hintatasoa. FPC:ssä on lisäksi paljon ominaisuuksia, jotka kilpailevissa järjestelmissä ovat saatavilla ainoastaan lisähinnasta.

Fastemsin FPC-automaatio­järjestelmä vastaa metallin­työstöalan tarpeeseen saada nopeasti käyttöönotettava ja helppo tapa hankkia automaatio vaakakaraiselle työstökoneelle ilman merkki­sidonnaisuuksia. Järjestelmä mahdollistaa jopa kolmen koneistuskeskuksen ja 6–40 koneistuspaletin käytön.


Nopeasti tuotantoon

FPC-automaatiojärjestelmiä saa suoraan varastosta hyvinkin nopealla toimitusajalla. Myös käyttöönoton helppouteen on satsattu paljon; asennus on mahdollista toteuttaa jopa yhdessä päivässä. Suomeen tehtävät toimitukset onnistuvat noin parissa kuukaudessa tilauksesta.


1000 toimitusta ja menestys jatkuu

– On hienoa, että tuhannes FPC toimitetaan globaalisti menestyvälle suomalaiselle teknologiayritykselle Avant Tecnolle. Tässä toimituksessa yhdistyvät kahden pirkanmaalaisen kasvuyrityksen menestystarinat, iloitsee Nyman ja jatkaa: – Avant Tecnolle toimitettava automaatiojärjestelmä on melko tyypillinen FPC-projekti. He tavoittelevat kappaleenvalmistuksen kehittämistä; ­useampaa komponenttia valmistetaan erilaisiin monitoimikuormaajiin, ja kappalekohtaiset eräkoot eivät ole kovin suuria. FPC on tällaisiin kohteisiin ihanteellinen ratkaisu ja odotammekin innolla, mitä Avant Tecno saa vielä aikaan, toteaa Nyman.
– Ensimmäisen viidensadan FPC:n rajapyykki saavutettiin 15 vuodessa, toiseen viiteensataan ei kulunut kuin seitsemän vuotta. Vauhti siis kiihtyy koko ajan, ja automaatioasteen nostamiselle on koko ajan tarvetta enemmän ja enemmän. FPC:n MMS-ohjelmisto toteuttaa Teollisuus 4.0 -toimintaympäristöä parhaimmillaan ja järjestelmä integroituu muihin tuotantojärjestelmiin joustavasti. FPC:ssä hyödynnetään digitalisaation mahdollisuuksia täysimääräisesti ja esimerkiksi 93 % ongelmatilanteista pystytään hoitamaan etäyhteyksien yli. Meille fastemslaisille on niin ikään tärkeää, että olemme helposti saavutettavissa ja tämän vuoksi meillä on eri maissa paikalliset automaatioyksiköt palvelemassa asiakkaita. Automaatiokin on ihmiseltä ihmiselle. Sitä ei saa unohtaa, toteaa Nyman.


MO:ssa esillä My Fastems

Fastems elää hetkessä ja kehittää jatkuvasti uusia innovaatioita. – EMO 2023 -messuilla esitelemme automaatiojärjestelmiemme lisäksi uutta digitaalista My Fastems -palveluportaalia, jolla asiakkaamme pystyvät vaivattomasti seuraamaan automaatiojärjestelmänsä tilaa, tarkastamaan huoltohisto­rian ja esimerkiksi tilaamaan varaosia. Mikäli EMOa kohti olet suuntaamassa, tervetuloa osastollemme hallissa 12 tutustumaan My Fastemsiin ja muihin palveluihimme. Tai ole suoraan yhteydessä meihin – olemme täällä auttamassa konepajoja tekemään tuottavuusloikkia, lupaa Nyman.

Tuhannetta FPC-automaatiojärjestelmää juhlistettiin näyttävin menoin Fastemsilla elokuun lopulla. Juhlassa tuhannennen FPC:n vastaanotti Avant Tecnon Jani Käkelä. Luovutuksessa Fastemsilta läsnä toimitusjohtaja Mikko Nyman. Työstökoneena tässä Avant Tecnon FPC-1800-järjestelmässä on Oy MTC Flextek Ab:n toimittama Okuma MA-600 HIII.

Fastems
Mikko Nyman, toimitusjohtaja
mikko.nyman@fastems.com
www.fastems.com