Moderni sähkökattila tuo vihreää säästöä lämmön tuottoon

Sähkökattilan säästö tulee soveltuvuudesta kiristyvään ympäristöregulaatioon. Laitteisto voi hyödyntää myös tuuli- ja aurinkoenergiasta sekä pörssisähköstä koituvat edut.

Sähköllä toimivan teollisuuskattilan kehittäminen vaikuttaa siltä, kuin pyörää olisi ryhdytty keksimään uudelleen. Tarvetta innovaatiolle ei asettanut aiempien kattilasukupolvien toimimattomuus, vaan nopeasti muuttuva toimintaympäristö. Voimalaitoksille, primäärienergiatuotannolle sekä teollisuudelle energiakustannusten nousu sekä ympäristöregulaatio ovat tekemätön paikka, ellei tuotantotekniikka mukaudu uusiin vaatimuksiin. Törmäys kohoavaan kustannusmuuriin on kuitenkin vältettävissä.

Heinolalaisen konepajayrityksen kehittämä uusi sähkökattila vauhdittaa voimalaitosten, primäärienergiatuotannon sekä teollisuuden öljykäyttöisten kattiloiden modernisointia. Sähkökattilan avulla tuotannossa on mahdollista saavuttaa uudet, tiukentuvat energiankäyttö- ja päästövaatimukset.

Moderni sähkökattila voi hyödyntää halpoja, uusiutuvia energiamuotoja. Kattilaan liitetty automatiikka säätää ajoa, jolloin sähköä kuluu silloin, kun se on edullisinta.
Lisäetua käyttäjälle tuo sähkökattilan kotimaisuus, joka näkyy nopeissa toimitusajoissa, huollossa ja takuussa, jotka varmistavat asiakaalle sen, että investointi pysyy määräajassa ja laitteen käyttö sekä huolto ei aiheuta pitkiä tuotantokatkoja.

­– Kotimaisuus on käyttäjälle selkeä lisäetu, koska muut vastaavat kattilat ovat ulkomaisten valmistajien, toimitusketjujen ja huoltojen varassa, toteaaa Viitos-Metallin myyntipäällikkö Kaj Sundberg.

Sudbergin mukaan mukaan öljykattiloihin perustuva teollinen toiminta on voimalaitosalalla vielä valtavirtaa. Energiakustannusten, verotuksen ja lainsääsännön osalta eletään kuitenkin nopeaa murrosvaihetta, jossa ympäristöä vähemmän kuormittavat innovaatiot ovat erittäin tervetulleita.

– Olemme nyt valmiit julkistamaan omalta osaltamme vaihtoehdon, joka tukee teollisuuden vihreää siirtymää, Sundberg sanoo.

Maassa arvoidaan olevan edelleen kymmeniä tuhansia öljykäyttöisiä teollisuuskattiloita, joiden järkevä käyttö uusia energiamuotoja hyödyntävien sähkökattiloiden rinnalla on tulossa tiensä päähän.

– Kehitimme ratkaisun, jolla alan tomijat voivat uudistaa laitteistoaan ja saavuttaa samalla merkittävää säästöä energian käytön osalta, toteaa myynti- ja projektijohtaja Vesa Sahanen.

Kaikissa teollisuuskohteissa laitteiston modernisointia ei ole enää järkevää ajoittaa öljykattilan käyttöiän loppumisen yh­teyteen.

– Jo tätä ennen voisi olla viisasta hankkia rinnalle sähkökattila, joka on kannattava ennakkoinvestointi, huomioiden ympäristömääräysten vääjäämätön tiukentuminen jo lähitulevaisuudessa, myyntikoordinaattori Lauri Liikanen perustelee.

Viitos-Metallin hydyntämässä vastuskattilassa kuuma vesi muodostuu kattilaveden lämmittämisestä metallisella vastuksella, jonka sähköenergia muutetaan lämpöenergiaksi. Vastuskattilan tehoa pystytään säätämään kytkemällä vastuksia päälle ja pois, sekä säätämällä älykkäästi yksittäisten vastuksien tehoa. Vastussähkökattilalla voidaan korvata vanha tulitorvikattila tai sijoittaa se vanhan kattilan rinnalle käytettäväksi alhaisen sähkönhinnan aikana.

Uusiin kohteisiin sähkökattila on erinomainen ratkaisu sen yksinkertaisuuden vuoksi. Sähkökattila saadaan mahtumaan paljon pienempään tilaan kuin tulitorvikattila muun muassa siksi, ettei savupiipulle ei ole tarvetta. Ympäristölupien hankkiminen on huomattavasti helpompaa, sillä haitallisia saasteita ei synny ja kattilalla on erittäin alhainen melutaso.

*Esa Arvekari

Lisätietoja uudesta sähkökattilainnovaatiosta saa Viitos-Metallin Heinolan tehtaalta.
Kaj Sundberg, myyntipäällikkö
puh. 044 7222 440

www.viitos-metalli.fi

 

 Viitos-Metalli
• Heinolalainen, vuodesta 1994 toiminut, 30 työntekijän konepajayritys.
Yritys on erikoistunut sähkö-, kaasu- tai öljykäyttöisten höyry- ja lämpökeskusten valmistamiseen.
• Tuotantoon kuuluvat myös venttiiliasemat maakaasulle, metanolille,
vedylle tai öljylle.
• Yritys valmistaa niin ikään raskaan polttoöljyn pumppaus- ja esilämmitysasemia, vesiturbiinilaitosten öljynjäähdytysjärjestelmiä, kaukolämmön
nestesuodattimia sekä syöttövesi-, lauhde- ja ulospuhallussäiliöitä.
• Yritys tunnetaan myös laadukkaiden lämmönsiirtimien, lämmönsiirtoasemien ja lauhdepumppuasemien valmistajana.
• Yriys valmistaa tämän lisäksi pisaraerottimia, höyrytukkeja, lauhdeastioita, näytejäähdyttimiäsekä näytteenottoasemia. Osaamiseen
kuuluvat myös kaasu-, höyry- ja öljyputkistot.

 

Sähkökattila
• Sähkökattila tunnetaan yhtenä lämmitysjärjestelmäratkaisuna.
• Sähkökattilalla tuotetun energian etuna on, että sillä pystytään tarvittaessa
säätämään sähköverkon kuormitusta.
• Aurinko- ja tuulivoiman lisääntyessä tulee tilanteita, jolloin sähköä
tuotetaan liikaa, jolloin sähkö on ilmaista. Tällaisissa tilanteissa perinteisen
tulitorvikattilan viereen sijoitetulla sähkökattilalla pystytään merkittäviin
säästöihin ja vähennetään yrityksen tuottamia päästöjä.
• Sähkökattilan muita etuja ovat kompakti koko, säädettävyys ja korkea
hyötysuhde, yli 99 prosenttia.
• Kattilatyyppi soveltuu teolliseen käyttöön, mutta voidaan kytkeä myös suoraan
kaukolämpöverkkoon, kuumavesijärjestelmiin tai höyryverkkoon vankan
rakenteensa ansiosta.
• Sähkökattilan tehoalue on vakiotoimituksina 500–5000 kW, tarvittessa aina
80000 kW saakka.

 

Uuden tyyppinen sähkökattila valmistuu Viitos-Metallin konepajassa. Tässä vastusyhteet on kiinnitetty kattilan runkoon. Esittelijänä myyntipäällikkö Kaj Sundberg.