20-vuotias Tekupit kehittää edelleen ratkaisuja parempaan lastuamisnesteen hallintaan

Lastuamisnesteen kunnossa­pitoon erikoistunut Tekupit Oy täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Yrityksestä on vuosien saatossa kehittynyt kansainvälisillä markkinoilla toimiva erikoisosaaja sektorillaan. Toiminnan kehittämisen kautta tapahtuva erikoisosaajana kehittyminen toimii Jari Vainion yrityksen punaisena lankana myös tulevaisuuteen.

Yrittäjä Jari Vainio perusti Tekupit Oy:n 8.12.2004. Koneautomaatioinsinööri Vainion yrittäjän taival alkoi töiden välityksellä teollisuuteen ja erilaisten ohjeistuksien tekemisellä sekä varaosaselvityksillä teollisuusympäristöön.
– Selvitellessäni asiakkaiden erilaisia tarpeita kypsyi ajatukseni skimmereiden maahantuonnista. Huolellisen kartoituksen jälkeen yhteistyö amerikkalaisen Zebra-skimmereiden valmistajan kanssa alkoi vuonna 2006. Zebra on edelleen ohjelmassamme ja tähän päivään mennessä Tekupit on toimittanut reilusti yli 2000 skimmeriä Suomeen ja ulkomaille, kertoo toimitusjohtaja Jari Vainio.

Zebran valikoimista löytyy nauha-, levy- ja putkiskimmereitä, ja skimmerit muodostavat edelleen yhden tärkeimmistä tuoteryhmistä Tekupit Oy:n repertuaarissa. – Zebra on hyvä tuote. Yhden Zebran tilannut asiakas päätyy lähes poikkeuksetta uudestaan tähän samaan merkkiin lisätarpeiden ilmaantuessa, ja tänä päivänä toistuvuutta tilauksissa on jo paljon. Yksi yrityksemme vahvuuksista on laaja, nopeat toimitukset takaava oma varastomme. Esimerkiksi Zebralta meiltä löytyy tuotteita runsaasti varastostamme eri kokoluokissa, sanoo Vainio.


Lastuamisnestepumppuja myös 400 litran säiliöllä
Seuraavana tuotteena Tekupit Oy:n valikoimiin liittyi vuonna 2009 lastuamisnestepumppu eli kansankielellä muljupumppu. Muljupumpuista on muodostunut suurin yksittäinen tuoteryhmä Tekupitille. Tekupitin varastosta löytyy näitä runsaasti eri kokoluokkiin.
– Esimerkiksi 40 barin pumppuja menee koko ajan enenevässä määrin. Muljupumpun saa meiltä myös kokonaisuutena, jossa suodatinyksikkö on integroituna pumppuun valmiilla jalustalla. Kesäkuussa vuonna 2023 teimme tällä sektorilla uuden aluevaltauksen: nyt meiltä saa näitä myös 400 litran säiliöllä. Tämä Plus-malli räätälöidään asiakkaan tarpeen mukaan ja siihen saa runsaasti erilaisia lisävarusteita, esimerkiksi logiikkaohjauksella. Tarjoamme tänä päivänä myös kokonaisuuksien automaatiosuunnittelua lastuamisnesteen kokonaishallintaan, kertoo Vainio.


Asiantuntemus noteerattu myös ulkomailla
– Muljupumput ovat liikevaihdollisesti suurin tuoteryhmämme ja meiltä löytyy niitä kaikkiin konemerkkeihin. Monesti vanhan pumpun hajotessa pystymme nostamaan uudella tuotteellamme tehokkuutta verrattuna alkuperäiseen tuotteeseen. Kun emme ole häröilleet osaamisalueeltamme pois, niin pystymme keskittymään ydinosaamisalueeseemme ja näin meistä on kehittynyt alamme asiantuntija ja erikoisosaaja. Pystymme tarjoamaan varmasti oikeat ja kilpailukykyisimmät vaihtoehdot kohteisiin. Osaamisemme on huomioitu myös Suomen rajojen ulkopuolelle, sillä tänä päivänä liikevaihdostamme jo 25–30 % muodostuu viennistä, valaisee Vainio.


”Ongelmat ei poistu nesteitä vaihtamalla”
Tekupitin valikoimiin kuuluvat myös lastunkuljettimet, öljysumuimurit ja lastuamisnesteen kangassuodatinyksiköt. Myös näihin tuotesegmentteihin Tekupit Oy:ltä löytyy vahvaa erikoisosaamista.
– Emme halua rönsyillä ja laajeta muille sektoreille, vaan keskitymme jatkossakin tähän tarkkaan rajattuun erikoisosaamis­alueeseemme. Näin toimien pystymme tarjoamaan asiakkaillemme vahvaa osaamista ja tuotteita yksittäisistä pumpuista ja skimmereistä aina isoihin kokonaisuuksiin saakka, joiden ansiosta asiakkaamme pystyvät parantamaan kilpailukykyään ja ympäristöystävällistä vastuullista toimintaansa sekä edesauttamaan työntekijöidensä hyvinvointia, avaa Vainio yrityksensä toimintamalleja.
– Pystymme tuomaan omia näkemyksiämme lastuamisnesteiden ongelmiin. Ongelmat eivät poistu vain nesteitä vaihtamalla, vaan kokonaisvaltaisella suunnittelulla saadaan vähennettyä esimerkiksi tuotantoseisokkeja ja jätteen määrää, tietää Vainio.


Henkilökotaisilla kontakteilla edelleen iso merkitys
Vaikka toimintatavat ovat vuosien varrella muuttuneet, Vainio korostaa henkilökohtaisten kontaktien merkitystä. – Myyntiprosessit ovat osittain muuttuneet, mutta edelleen on tärkeää käydä paikan päällä katsomassa asiakkaan tuotanto ja koneet. Henkilökohtaiset käynnit ovat myös luottamuksen rakentamisen kannalta tärkeää, arvioi Vainio ja jatkaa: – Toki myös digitaalisuudesta on apua, ja me olemme helpottaneet ostoprosesseja selkeillä ja informatiivisille nettisivuillamme, jotka auttavat asiakkaitamme heidän hankintaprosesseissaan. Esimerkiksi nettisivuillamme olevista skimmereistä ja pumpuista löytyy 95 % varastosta nopeaan toimitukseen. Ennen kello 13 tehdyt tilaukset pystymme lähettämään asiakkaalle saman päivän aikana. 

Tekupit Oy
Jari Vainio
toimitusjohtaja
puh. 040 7050 509
myynti@tekupit.fi
www.tekupit.fi