AMB-messu-uutuuksia

AMB-messut järjestettiin Stuttgartissa syyskuun puolen­välin tienoilla ja jälleen messujen tarjonta oli työvälineiden osalta runsas. Tässä artikkelissa esitellään poimintoja Suomen Terätuonnin edustuksien uutuuksista.


HWR
Yksi hyvin pitkään odotettu uutuus HWR:ltä on pneumaatiikalla/hydrauliikalla toimiva kompensoiva 4-leukapakka koneistuskeskuksille. Tällaisen pakan isoin etu on nopea kappaleenvaihto, vaikka käyttäjä vaihtaisi kappaletta, mutta se mahdollistaa myös automaation. Alkuun pakka on saatavana vain 8”-koossa ja se on monipuolisuudessaan yhtä kattava kuin muutkin mallit, eli toimii myös 2-leukaisena puristimena ja osittain kiinteillä leuoilla. Manuaalitoimisten, kevennettyjen työstökeskusten pakkojen mallisto laajeni pienempään suuntaan ja nyt saatavana on myös 12”.

HWR toi tänä vuonna markkinoille SOLIDGrip MAXX -lisäosan. Käytännössä siis se on kahden vakiopuristimen runkoon asennettava karajärjestelmä, jolla vakiopuristimista saadaan yksi iso itsekeskittävä puristin, jonka kiinnitysleveys on jopa 800 mm. Verrattuna muihin vastaaviin järjestelmiin huomioitavaa on, että HWR:llä laajennetaan kaksi vakiopuristimen runkoa, jolloin laajennus on huomattavasti edullisempi. Lisäksi SOLIDGrip MAXX:n leuat on suunniteltu riittävän tukeviksi ja teräviksi toimimaan ilman työkappaleen esikäsittelyä kiinnityssyvyyden ollessa vain 5 mm. Syntyvä säästö on huomattava, kun ei tarvitse ostaa isoa esikäsittelykonetta kappaleen kiinnitystä varten.

HWR:n pneumaattinen/hydraulinen pakka.
HWR SOLIDGrip MAXX.


Rotoclear C Pro
Rotoclear esitteli messuilla uuden Rotoclear C Pro -mallisarjan. Uuden mallisarjan ensimmäinen keskeinen uudistus liittyy zoomaukseen/tarkennukseen. Uudessa ohjelmistossa on mahdollista tuplaklikkaamalla tarkentaa juuri haluttuun kohteeseen toimien kuten laadukkaimpien nykyaikaisten älypuhelinten kamera. Toinen keskeinen uudistus on jatkuva nauhoitus, joka tekee uuden tiedoston joka tunti ja tallentaa yli aina asetetun ajanjakson jälkeen. Voidaan esimerkiksi päättää säilyttää kolmen päivän tallennukset, jolloin ei tarvita erityisen suurta tallennustilaa, jota tarvitsee muistaa vielä tyhjentääkin. Työstökonetta käytettäessä on helppoa palata katsomaan, mitä on tapahtunut tunti tunnilta, mutta jos koneistaja huomaa jotain odottamatonta tapahtuvan, niin hän voi kosketusnäyttöä napauttamalla merkitä tapahtumahetken, jolloin se löytyy helposti myöhemmin lähempää tarkastelua varten.


Romai
Romai esitteli kulmapäiden osalta uuden entistä pienemmän ja kevyemmän tuoteperheen. Lisäksi Romain kulmapäiden etuna on, että asiakas voi itse vaihtaa karan pään kiinnityskartion ja pyörimisen estävän haitan. Täten kulmapää on suhteellisen ketterästi vaihdettavissa koneelta toiselle, vaikka niissä olisi eri tyyppinen kara, mikä nostaa käyttöastetta ja pienentää hankintakynnystä.

Romai-kulmapäitä.


ZCC-CT
ZCC-CT:n uutuuksia jo hieman esittelimmekin edellisen Eurometallin mainoksessa. Heidän keskeisimmät uutuudet olivat tasapäinen täyskovametallipora, spiraalileikkuiset senkkarit ja kiekkojyrsin, johon on saatavissa teräpalat eri nurkkapyöristyksillä. Nyt tarjolla on siis Avantecin lisäksi edullisempi vaihtoehto, mikä on kannattava hankinta jo pienemmissä sarjatöissä.


Avantec
Avantecilta uusia jyrsinrunkoja ei katalogiin tullut monia, mutta he ovat panostaneet uusiin teräpalalaatuihin ja pinnotteisiin. Uusi valuille suunniteltu tiheäleikkuinen tasojyrsin SN87 vaihtui SN90-malliseksi. Tämä uusi malli siirtyi nurkkajyrsimien puolelle, koska se tekee tasan 90° nurkan. Tähän jyrsimeen on saatavilla myös täysin uusi teräpalalaatu, jolle luvataan jopa 60 % pidempi kestoikä verraten nykyisiin teräpalalaatuihin. Tämä on todella vaikuttava tulos, koska Avantecin teräpalat ovat jo nyt markkinoiden kärkeä myös kestoiältään mitattuna. Lisäksi he ovat kehittäneet ruostumattomiin teräksiin uuden teräpalalaadun, jota on mielenkiintoista päästä myös testaamaan asiakkaillamme.


Worldia
Worldia on Suomessa vielä suhteellisen tuore brändi, sillä olemme tuoneet sitä maahan noin viisi vuotta. Se on kuitenkin vakiinnuttanut jo paikkansa CBN- ja timanttiterien käyttäjien keskuudessa. He korostivat messuilla erityisesti CBN-laatujen määrää, mikä on jo lähes 200 sekä kustannustehokkaan Mananova CBN -sorvausteräsarjan varastotilanteen kehittämistä, jotta toimitukset olisivat nopeammat ja meidän ei tarvitsisi varastoida niin paljoa Suomessa. Kovasorvauksen ja -jyrsinnän kanssa toimivien kannattaa ehdottomasti huomioida tämä valmistaja.


Nine9
Viimeinen artikkeliin mahduttamani työväline helpottaa terähuoltoa merkittävästi. ­Nine9 esittely Sloky-sarjan jatkoksi sähkötoimisen ruuvivääntimen. Kysessä on siis vain hieman tavanomaista ruuvimeisseliä isompi väännin, jossa on akku ja sähkömoottori. Siihen sopii Slokyn vakiomomentit ja kärjet, joita olemme Pro Stationeiden myötä myyneet lukuisia. Vääntimen idea on siis, että kiinnittäessä teräpalaa sähköisesti ruuvataan ruuvi pohjaan ja sitten käsin vain momenttiin. Avaus päinvastoin, eli käsin ruuvi löysälle ja napista kokonaan auki. Tämä sinänsä yksinkertainen tuote säästää aikaa ja rannetta manuaaliseen ruuvimeisseliin tai momenttiavaimeen verrattuna ja toisaalta ruuveja perinteisiin sähkövääntimiin verrattuna. Hintakin on houkuttelevasti hieman alle 100 euroa. 


Suomen Terätuonnin yrittäjäkolmikko ja ZCC-CT:n Euroopan johtaja Quanliang Zhao.

Kirjoittaja
Suomen Terätuonti Oy
Aki Mäki

puh. 044 555 7300
aki.maki@stt.as
www.suomenteratuonti.fi