Stuttgartissa järjestetyt Blechexpo/Schweisstec-kaksoismessut keräsivät 1498 näytteilleasettajaa yhteensä 36 eri maasta ja 41 152 kävijää yhteensä 113 eri maasta 5.–7.11.2019. Nyt jo 14. kerran järjestetyt Blechexpo-messut ovat keskittyneet levyntyöstöön ja niiden pysyvänä parina oli seitsemättä kertaa järjestetty liitostekniikan erikoistapahtuma Schweisstec-messut. Yhdessä ne kattavat levyjen, putkien ja profiilien valmistavan teollisuuden sekä tuotantotekniikoista leikkaamisen, liittämisen, muovaamisen ja hitsauksen.
Tämän vuotinen tapahtuma rikkoi aiemmat ennätykset niin näytteilleasettajien kuin kävijöiden määrässä. Lattiapinta-alaa oli 108 000 neliötä, joka oli 15 % edellisvuotta enemmän. Lisäksi näyttelyhallien määrä nousi yhdellä yhteensä yhdeksään.
Ohutlevy- ja liitosteollisuudessa on ollut nähtävissä laskua tilauskannoissa, mutta siitä huolimatta Blechexpo/Schweisstec sai taas hyvän vastaanoton ja se koetaan tärkeäksi väyläksi jakaa uutta tietoa ja teknologioita. Messuilla olikin esillä uutuuksia levyjen, putkien ja profiilien työstämiseen esimerkiksi hitsaamalla, pistämällä, leikkaamalla ja muovaamalla. Niiden lisäksi myös ohjaimet, ohjelmistot, laadunhallinta ja materiaalinkäsittely olivat vahvasti esillä keinoina ratkaista nykypäivän ja tulevaisuuden haasteita. Luonnollisesti myös automaatio ja digitalisaatio olivat vahvasti esillä. Pelkästään lasertyöstöä esitteli 56 eri näytteilleasettajaa ja vesileikkauksen laitetoimittajia oli 25.
Ohutlevyteollisuuden kärkitapahtumana käytäntö edellä
Joka toinen vuosi järjestettävät Blechexpo/Schweisstech-kaksoismessut ovat keskittyneet levyntyöstöön ja liittämiseen kokonaisuutena, vahvasti käytäntöön panostaen. Käytännöllisyys näkyy niin näytteilleasettajien painotuksissa kuin myös messuorganisaation toiminnassa. Tänä vuonna esimerkiksi Saksan ohutlevyteollisuusliitto IBU:n yhteisosasto kokosi yhteen 16 ohutlevyteollisuudessa toimivaa pk-yritystä kustannustehokkaasti ja näkyvästi omiin, pienempiin osastoihin verrattuna. Kustannusten jakamisen lisäksi yhteisosasto tarjosi hyviä mahdollisuuksia keskinäiseen verkostoitumiseen tehokkaasti.
Vaikka talouden näkymät eivät ole parhaat mahdolliset ja kauppasodan huoli näkyy selvästi niin laitetoimittajilla kuin teollisuudessa, lisäävät haasteet kilpailua ja laittavat laitetoimittajat panostamaan asiakkaisiin ja markkinointiin entistä voimakkaammin. Kasvua haetaan nyt vahvasti teollisuuden megatrendeistä digitalisaatiosta, tehokkuudesta ja kestävästä kehityksestä. Myös uudenlaiset hybridirakenteet tuovat liittämiseen uusia haasteita, sillä niissä lämmön käyttö on usein poissuljettua materiaalien vuoksi. Mekaaninen liittäminen onkin entistä keskeisemmässä roolissa, varsinkin erityisen kevyissä rakenteissa.
Lisäarvoa oheisohjelmasta
Totuttuun tapaan halli 9 oli omistettu näytteilleasettajafoorumille, joka keräsi taas suuren osallistujajoukon kaikkina kolmena päivänä. Tällä kertaa ohjelmaa oli erityisesti digitalisaatioon liittyen. Siihen teemaan keskittyi myös esimerkiksi stahlnews.de/Blechexpo Expert Meet, jonka järjestäjä Hans Dieterich houkutteli paikalle yleisöä otsikolla ”Terästeollisuus globalisaation aikakautena ja neljäs teollinen vallankumous”.
Esityksissä käytiin läpi muun muassa muovaavaan työstöön, uusiin prosesseihin, sähköiseen kaupankäyntiin ja verkkopohjaisiin ratkaisuihin liittyviä tutkimustuloksia ja niistä johdettavia liiketoimintamahdollisuuksia.
Toisena messupäivänä jaettiin neljättä kertaa Blechexpo-palkinnot innovatiivisista ratkaisuista mekaanisessa muovauksessa, leikkaamisessa, liittämisessä, pintakäsittelyssä sekä materiaalin käsittelyssä ja automaatiossa. ●
Seuraava Blechexpo/Schweisstech järjestetään 2.–5.11.2021 Stuttgartissa.
INFO