Suomessa Prima Power tunnetaan laajasti ohutlevyjen työstöön liittyvistä koneistuskokonaisuuksista, joiden ominaisuudet ovat maailman huippua kaikilta osa-alueiltaan. Jo vuonna 1978 laserteknologiaan harpannut yritys ottaa nyt uuden teknologialoikan aloittaessaan metallin 3D-tulostimien valmistuksen.
Uusi divisioona sekä sen ensimmäinen jauhepetimenetelmään perustuva Print-
Sharp 250 -tulostin esiteltiin yli 160:lle asiakaskunnan, yliopistojen ja tutkimuslaitosten sekä kansainvälisten medioiden edustajalle. Ensimmäisen kerran järjestetyn “Innovation Day” -tapahtuman kuluessa demonstroitiin uusia, lasertekniikkaan perustuvia ainetta lisääviä valmistusratkaisuja. Etenkin hitsauksessa Prima Powerin Laserdyne-tuotetarjonta laajenee tuntuvasti. Prima Industrie -konsernin pääkonttorin ja Torinon teknologiakeskuksen viereen rakentuu uusi teknologiakeskus Prima Additive -divisioonalle. Toimitilainvestointi on suuruudeltaan lähes
6 miljoonaa euroa.
Tulevaisuuden suurteknologia
Prima Additiven ainetta lisäävät tuotantomenetelmät vievät yhtiön virallisesti mukaan nopeasti uudistuvalle ja kasvavalle seg-mentille, jonka globaalien markkinoiden kooksi arvioitiin 7,3 miljardia dollaria vuonna 2017, ja jonka kasvunopeus on ollut vuosittain n. 22 %.
Uusi divisioona keskittyy innovaatioihin lasertekniikan sovelluksissa sekä madaltamaan kynnystä 3D-tulostuksen teollisen mittakaavan käyttöönottoon. Ainutlaatuinen laserteknologioiden kokemustausta ja tekninen osaaminen antavat hyvät mahdollisuudet menestyä tässä teknologiakilpailussa. Prima Additiven konseptiin kuuluu täysi palvelutarjonta, joka ulottuu esisuunnittelusta laitteiston sovelluskohtaiseen konfigurointiin, prosessin optimointiin, koekappaleiden testaukseen ja standardien mukaisuuden varmistamiseen. Tarvittaessa uusi sovelluskeskus palvelee prototyyppien suunnittelussa ja valmistuksessa.
Alkuun kahden teknologian voimin
Prima Additive -tuoteohjelma käsittää ainetta lisäävässä valmistuksessa sekä jauhepetimenetelmän (PBF) että DED-prosessin. Tyypillisiä sovelluksia jauhepetimenetelmän tuotteille ovat geometrisesti vaativat rakenneosat esim. lentokoneteollisuudessa ja autoteollisuudessa moottoriurheilun erityistarpeet mukaan lukien.
DED:n etuna on nopeus: polttopäällä kuumennettavaan pisteeseen suihkutetaan metallijauhetta, joka näin kiinnittyy aihioon. Tekniikka sopii mm. öljy- ja kaasuteollisuuden tarpeisiin, varaosien ja työkalujen valmistukseen, pinnoitus- ja korjaustöihin sekä korvaamaan pienten sarjojen ja yksittäiskappaleiden valaminen.
Myös uutta on luvassa ja Prima Industrien tavoite on olla teknologiajohtaja 3D-metallintulostussektorilla. Esimerkiksi valmiiden kappaleiden muuttaminen uudelleen käyttöön soveltuvaksi metallijauheeksi on yksi kehitystyön alla olevista asioista.
Uusi 3D-metallitulostin myös Seinäjoelle
– Olemme todella innoissamme tästä uudesta aluevaltauksesta, sekä sen tuomista teknologisista mahdollisuuksista ja aiomme myös Suomen markkinoilla olla mukana tässä kehittyvässä teollisuuden haarassa. Ymmärrämme erittäin hyvin, että päästäksemme tuloksekkaasti eteenpäin, meidän tulee hallita koko konsepti aina suunnittelusta alkaen ja se on myös tavoitteemme. Pelkällä tulostimella ei varsinaisesti tee vielä mitään, vaan kokonaisuuden on oltava tarjolla, summaa Prima Powerin myyntijohtaja Aki Ojanen.
Tulostin tulee uuden Seinäjoen tehtaan teknologiakeskukseen, jossa se tulee olemaan tositoimissa ja sen ominaisuuksiin pääsee tutustumaan ihan konkreettisesti. Toimitus on suunniteltu 2019 vuoden ensimmäiselle puoliskolle.
Pienin askelin parhaaseen lopputulokseen
– Koska asiakkailla on erilaisia toiveita ja tarpeita esimerkiksi tulostettavien metallilaatujen suhteen, niin kaikki projektit ovat yksilöllisiä. Tulemme palvelemaan asiakasta niin, että hän saa valmiin metallijauheen ja kaikki parametrit tarvittavan lopputuloksen saavuttamiseksi. Testaamme teknologiakeskuksessa tulostusta niin hyvin kuin mahdollista jo etukäteen, jolloin asiakkaan työ helpottuu.
– Nyt meillä on valmiina jo kattavasti tietoa ja kokemusta esimerkiksi alumiinin, titaanin, kromi- ja ruostumattoman teräksen tulostamisesta ja niiden vaatimista parametreistä. Jatkuvasti kehitämme menetelmiä ja lisäämme uusia kokonaisuuksia tulostettavien materiaalien listaan. Tervetuloa tutustumaan tähän uuteen teknologiaan, toivottaa Aki Ojanen.
Laser-monitoimityöstökone tarkkuutta vaativiin sovelluksiin
Tapahtumassa esiteltiin myös uusi Laserdyne 795. Se on 5-akselinen lasertyöstökone, jolla tehdään niin poraus, hitsaus kuin leikkauskin keskikokoisista suuriin 3D-muotoihin. Huolimatta laitteen nopeudesta on työstö erittäin tarkkaa. Lopputuotteet menevät pääasiassa lentoteollisuuden, turbiinimoottoreiden sekä sellaisten sopimusvalmistajien pajoihin, jotka vaativat koneelta joustavuutta etenkin liikeratojen suhteen sekä nopeutta ja korkeaa laatua.
Laserdyne on Prima Powerin mukaan ainoa kone markkinoilla, jolla saadaan nopeasti ja luotettavasti laserporattua viistoja, jopa vain 0,5 mm halkaisijaltaan olevia reikiä erittäin jyrkässä kulmassa pintaan nähden. Jopa 10 asteen kulma on toteutettavissa. Myös reiän muoto voi olla muuta kuin kartio.
Prima Powerin johto tyytyväinen kehitykseen
– Olemme olleet jo 70-luvulla mukana teknisellä aallon harjalla, kun aloitimme panostamisen vielä alkuvaiheessa olleeseen lasertekniikkaan. Hankkimamme laserosaamisen avulla jatkamme edelleen työstökoneiden kehittämistä sekä laajennamme nyt tarjontaamme myös Additiven keinoin kohti tulevaisuuden teknologioita, summaa Prima Industrie -konsernin hallituksen puheenjohtaja, toimitusjohtaja Gianfranco Carbonato.
INFO
Prima Power
Aki Ojanen
myyntijohtaja
puh. 050 566 0914