Mecra Oy:n kehittämä matala kiinnike vie työstön uusille urille

Erittäin haastaviin materiaaleihin ja monimutkaisiin kappaleisiin erikoistunut -Mecra Oy työstää enimmäkseen ruostumatonta ja haponkestävää terästä, koska valtaosa tuotteista menee erittäin vaativiin olosuhteisiin. Esimerkiksi sairaalaolosuhteisiin päätyvien tuotteiden laatuvaatimukset ovat huippukovia.

Kun Mecra Oy ei löytänyt markkinoilta riittävän matalaa kiinnikettä työstönsä vaatimuksiin, niin yritys päätti tehdä sen itse. Ultramatala kiinnike on valmis markkinoille ja esimerkiksi Alihankinta-messuilla tuote herätti todella paljon mielenkiintoa konepajojen edustajissa.

Ensimmäinen oma tuote

Mecra Oy:n kehittämä tuote lähti omasta tarpeesta päästä eroon työkalujigien tuotekohtaisesta modifioinnista. Kappaleen kiinnittämiseksi alustaan piti tehdä upotukset kiinnittimille, että ne saatiin riittävän mataliksi työstön onnistumiseksi. Tämä taas johti siihen, että hiemankin mitoiltaan erilaiset kappaleet vaativat oman modifioidun jigin.

– Otimme tämän tuotteen suunnittelupöydälle jo noin vuosi sitten ja hitaan alun jälkeen saimme ensimmäisen prototyypin testeihin alkuvuodesta. Muutaman kehitysaskeleen jälkeen päädyimme ratkaisuun, jossa kiristys tapahtuu kuusiokoloavaimella vääntämällä. Kiinnitin on vain 6.2 mm korkea ja 20 mm kanttiinsa, kertoo yrityksen omistaja Tuomas Patanen tuotteesta.

– Tuotteen kehityksen tärkeä vauhdittaja on ollut yli 20 vuotta koneistuskokemusta omaava työntekijämme, jonka kanssa on saatu paljon yksinkertaistuksia aikaan tuotteeseen. Myös seuraavan tuotteen kimpussa on oltu jo hyvän aikaa.

Mahdollistaa paljon yhdellä kiinnityksellä

– Kiinnittimemme antaa mahdollisuuden kattavaan työstöön jo yhdelläkin kiinnityksellä. Kappaleen kylkeä voidaan työstää niin lähelle kiinnittimen pintaan kuin uskaltaa, jopa 8 mm halkaisijaisella tapilla.

– Ensimmäisen version kiinnityksen iskunpituus on 0.6 mm. Tämä toimii loistavasti monien kappaleiden kanssa, mutta meillä on jo testissä 0-sarja uudesta kiinnittimestä, jonka iskunpituus on maksimissaan 1.6 mm. Siitä mahtuu ajamaan jopa 10 mm tapilla kappaleen kylkiä. Pidemmällä iskulla varustettu kiinnitin saadaan markkinoille viimeistään helmikuun aikana ensi vuonna.

Asiakasspesifiset ratkaisut mahdollisia

– Jos yrityksenne valmistamien tuotteiden kohdalla kiinnikkeen mataluus on vain yksi haaste, niin meiltä kannattaa kysyä myös kosketuspinnan spesiaalimuotoja. Automaattisesti hyllystä löytyy sileäpintaiset sekä ristiurituksella olevat kiinnittimet, mutta isompien tilausten yhteydessä voimme tehdä pinnankarheuden tai -muodon – kuten kupera tai kovera – asiakkaan toiveen mukaisesti.

Myös jigitasot tarjolla

Mecra Oy on ottanut valmistuspalettiinsa mukaan myös työkalualumiinista valmistetut jigitasot. Yksinkertaisuudessaan ne ovat paletteja, joihin tehdään asetukset valmiiksi koneen työstäessä edellistä erää. Koko paletti vaihdetaan kerralla valmiiden kappaleiden irrotusta varten.

Tuotteita vaativiin paikkoihin

– Meillä on asiakkaina varsin tunnettuja suomalaisia suuryrityksiä, joilla on korkeat vaatimukset tuotteiden laadulle. Olemme valikoituneet heille yhteistyökumppaniksi laajan osaamisemme ansiosta. Meiltä saa joko yksinkertaisen koneistetun nipan tai lonkkaleikkauksen apupöydän lonkan irrotusta ja kiinnitystä varten ja kaikkea siltä väliltä.

– Medical-puolelle tuotannostamme menee noin 40 % ja loput valmistavaan teollisuuteen. Esimerkiksi maailman kestävin työkoneisiin tarkoitettu LED-valaisin on meidän valmistamamme. Siitä voi ajaa työkoneella yli ilman, että se rikkoutuu. Teemme myös tarvittavat hitsaukset ja pintakäsittelyt valmiiksi asiakasta varten. Meiltä lähtevä tuote on aina asennusvalmis tai täysin valmiiksi koottu tuote, riippuen miten asiakkaan kanssa on sovittu.

Henkilökunnan eläköityminen

– Me olemme pyrkineet kehittämään niin konekantaa, kuin koko työympäristöä sellaiseksi, että meillä on hyvä olla töissä. Yksittäisiä henkilöitä lukuun ottamatta meillä on erittäin pitkiä työsuhteita. Nytkin meiltä on eläköitymässä kaksi työntekijää ja teemme töitä sen eteen, että heille löytyy korvaajat, Patanen miettii.

– Jatkuva yhteistyömme koulujen kanssa on ollut erittäin tärkeä osa toimintaamme jo vuosien ajan. Esimerkiksi Luxian (ammattiopisto) kanssa tekemämme yhteistyö on ollut erittäin hyvää. Vakinaistimme juuri yhden koululta tulleen harjoittelijan työsuhteen.

Katse tulevaisuuteen

– Näkemyksemme on, että automaatioastetta nostamalla saavutamme paremman tuottavuuden ja myös tuloksen, työntekijöistä tinkimättä. Robottien avulla saavutetaan kaksi päämäärää: tylsät ja vaaralliset työtehtävät saadaan koneellisiksi, sekä yöajaksi saadaan kolmas vuoro töihin robotin voimin. Yksi kehitysaskel tullaan varmasti ottamaan vielä monta kertaa: luotetaan työkalujen kehittyneisiin ominaisuuksiin ja uskalletaan ajaa niillä sellaisilla arvoilla, kuin mihin valmistaja lupaa niiden kykenevän.

– Konekantaa uusimme tasaisesti pysyäksemme kilpailussa mukana, vaikka pelkkä nopeus ei meidän valttimme olekaan. Uudet koneet tuovat mukanaan paitsi nopeutta, myös tarkkuutta ja uusia ohjelmointimahdollisuuksia, jotka osaltaan jouduttavat työn tekemistä.

– Tekemisemme laatu ja meininki on huomattu myös talon ulkopuolella. Osallistuin mielenkiinnosta kansalliseen Kasvu Open -karnevaaliin, johon pääsi mukaan 1 000 yritystä aluksi. Nyt usean asiantuntijan valitsemassa 100 yrityksen joukossa olemme ainoa konepaja. Mielenkiintoista nähdä mihin tämä vielä johtaa.

– Mitään kasvua ei tapahtuisi ilman erinomaista ja joustavaa henkilökuntaa. Haluankin kiittää erityisesti jokaista meillä työskentelevää henkilöä antamastaan panoksesta yrityksemme puolesta, Tuomas Patanen päättää. 

INFO

Mecra Oy

toimitusjohtaja Tuomas Patanen

puh. 045 615 5006

tuomas.patanen@mecra.fi

www.mecra.fi