XO Metallilla huikea kasvutarina

 

Vasta seitsemänvuotias alihankintakonepaja XO Metal Oy on lyhyen historiansa aikana lähtenyt vahvaan nousukiitoon. Viime tilikaudella yritys kirjautti liikevaihtolukemat 5,3 M€ ja arvio tälle tilikaudelle liikevaihdon noususta on huimat 40%, lukemien päätyessä täten summaan 7,5 M€.

XO Metallin toimitusjohtaja ja toinen omistaja Petri Niinimäki aloitti yrittäjänuransa 2008 levy- ja rautarakennetöillä. Vuonna 2011 mies perusti niin ikään Parkanossa toimivan terästukku TM-Rauta Oy:n omistajan Tero Pentin kanssa XO Metal Oy:n. Pienimuotoisesti rautarakennetöillä aloittanut yritys teki jo toisena toimintavuotenaan merkittävän investoinnin hankittuaan FinnPower-laserleikkauskoneen. – FinnPowerin hankkiminen oli oikea liike. Koneelle oli selkeä tilaus asiakaskunnassamme ja siitä alkoi vahva kasvumme, joka on jatkunut näihin päiviin saakka. Lataus- ja purkuautomaatilla varustettu FinnPower-laserleikkauskone toimii edelleen tuotantomme ydinkoneena ja sillä tehtyjä leikkeitä jatkojalostamme tänä päivänä mm. neljän särmäyspuristimen voimin, kertoo Niinimäki.

Kokonaisuuksien toimittajaksi

Alkumetrit XO Metallin historiasta muodostui lähinnä alihankintatöinä toteutettavina leike- ja osatoimituksina. Tekeminen on matkan varrella kehittynyt ja nykyään valtaosa tämän ISO 9001 mukaan sertifioidun konepajan toimituksista on erilaisia komponentti- ja osakokonaisuustoimituksia sekä järjestelmätoimituksia. – Toki osatoimituksiakin vielä teemme, mutta suurin osa liikevaihdostamme muodostuu laajemmista kokonaisuuksista, joissa pystymme hyödyntämään koko osaamisaluettamme: leikkausta, särmäystä, hitsausta, koneistusta ja pintakäsittelyä suunnitteluineen, sanoo Niinimäki.

”Huippujoukkue ja -alihankintaverkosto”

– Konekantamme on hyvä ja sitä päivitetään ajan hengessä, mutta menestyksemme perustuu huippujoukkueeseemme. Ilman ammattinsa osaavia ja motivoituneita henkilöitä emme olisi pystyneet näin kovaan kasvuun. Tällä hetkellä 4100 m2:n tuotantotiloissamme työskentelee 33 ammattilaista ja tänäkin vuonna joukkomme kasvoi taas muutamalla osaajalla, kiteyttää Niinimäki. 

– Tärkeää on myös nuoren, mutta kokeneen toimitusjohtajamme osaaminen ja hänen tuomansa energia yrityksellemme, kehuu Tero Pentti yrittäjäkumppaniaan.

– Isossa roolissa on myös alihankintaverkostomme. Parkanon alueella on pitkä historia metallialalta ja tämä näkyy suurena alihankkijoiden määränä. Tämä verkosto on yksi merkittävä tukijalka myös meidän tekemisessämme, valaisee Niinimäki.

Yhteistyötä ammatti-oppilaitosten kanssa

– Uusia osaajia on haastavaa löytää, mutta esimerkiksi voimakkaalla yhteistyöllä ammattioppilaitosten kanssa motivoituneita nuoria on löytynyt. Yhteistyö paikallisen ammattioppilaitoksen kanssa on kahdensuuntaista. Olemme alueen yrittäjien kanssa lahjoittaneet oppilaille mm. tietokoneita ja vastapainona olemme puolestaan kyenneet tarjoamaan harjoittelu- ja työpaikkoja oppilaille.

XO Metal ja TM-Rauta synergiaa

Niinimäki arvioi XO Metallin vahvuuksiksi ketteryyden, joustavuuden ja nopeat toimitusajat. – Tekemisemme muodostuu pitkälti ykkössarjoista muutamien kymmenien sarjoihin, kappalekokojen vaihdellessa kahvikupin kokoisista noin 2 000 kg ja 2×2 m kokoisiin kappaleisiin, materiaalivahvuuksien volyymin ollessa 3–10 mm välillä. Töiden kokoluokat vaihtelevat siis suuresti, mutta useasti päämiehemme tarvitsevat tilauksilleen nopeat toimitusajat. Tässä pystymme vastaamaan hyvin huutoon paitsi joustavan tuotantomme, myös oman maalaamomme ja hyvän materiaalisaannin takia. Tero Pentin omistaman TM-Rauta Oy:n kanssa meillä on luonnollisesti tiivis yhteistyö, kun Tero on omistajana näissä kummassakin yrityksessä. Synergiaedut yritysten välissä ovat siis ilmeiset ja meillä on TM-Rauta Oy:n kattava varasto nopeasti hyödynnettävissä. Kun materiaali on heti käytettävissämme, voitamme monesti 1-3 vuorokautta aikaa, mikä voi olla ratkaiseva aika nopeissa toimituksissa.

– Myös Parkanon hyvä hallitilanne helpottaa toimiamme, sillä meillä on projektikohtaisesti helposti saatavissa tuhansia neliömetrejä lisätilaa. Näitä on hyödynnetty esimerkiksi taannoin tehdyn ja paljon tilaa vaatineen konttityyppisen tilauksen kanssa, kertoo Niinimäki.

6. akseli pudotti monin-kertaisesti valmistusaikaa

Viimeisin XO Metallin investointi on Bystronic Xpert 150 -särmäyspuristin, joka Niinimäen mukaan on tuonut runsaasti tehoa tekemiseen. – Puntaroimme pitkään Bystro-nicin hankintaa. Koneen hintalappu oli korkea, mutta se on osoittautunut hintansa arvoiseksi. Esimerkiksi koneen 6. akseli on osoittanut arvonsa ja sen ansiosta on pystytty pudottamaan särmäysaikoja huomattavasti.

– Investointeja teemme myös jatkossa asiakkaidemme tarpeiden muuttuessa sekä tehokkuuden lisäämiseksi. Esimerkiksi kuitulaserleikkauskoneen hankinta on lähitulevaisuudessa kiikarissa, pohtii Niinimäki.

Uudelle tukijalalle tilaa

XO Metallin isoimmat asiakkaat ovat Sandvik, Agco Power Oy ja Teknikum. – Vaikka ylivoimaisesti merkittävin volyymi muodostuu vain kolmen päämiehen tilauksista, nimikkeiden määrä on todella suuri. Esimerkiksi erilaisia osakuvia meillä on tiedostoina noin 500 000.

– Olemme kasvaneet lähivuodet erittäin voimakkaasti. Jatkossa haemme edelleenkin kasvua, mutta ehkä hieman maltillisemmin. Lähitulevaisuuden suunnitelmiimme kuuluu uuden suuren päämiehen etsiminen, jolloin tekemisellemme saataisiin yksi teräsjalka lisää. Kannattaa muistaa, että pystymme nopean ja joustavan toiminnan lisäksi antamaan paljon lisäapua suunniteluun asiakkaidemme tuotteiden tehokkaan valmistuksen varmistamiseksi. Monesti asiakas toimittaa meille ”skitsin” ja me suunnittelemme tuotteen valmistuksellisesti mahdollisimman järkeväksi toteuttaa. Kannattaa olla meihin yhteyksissä, mikäli etsitte tämän tyyppistä kumppania alihankkijaksenne, kehottaa toimitusjohtaja Petri Niinimäki. 

INFO

XO Metal Oy

Petri Niinimäki

toimitusjohtaja 

puh. 044 326 9263

www.xometal.fi