Teknoma Oy:n Hocut 795 SW -työstöneste vie Suomen teollisuushuippua vauhdilla metsään

Metsäkoneita valmistava Ponsse Oyj on rankattu kärkeen suomalaisista yrityksistä viimeisissä mainetutkimuksissa. Vahingossa tähän tulokseen ei ole tultu, vaan taustalla on runsaasti kovaa työtä niin tehtaalla kuin kentällä ja korvessa ympäri maailman. Noin kaksi vuotta sitten Ponsse vaihtoi tuotantonsa työstönesteet kaikilla työstökoneillaan Teknoma Oy:n edustamaan Hocut 795 SW:hen.

Tulevien säädösten täyttämiseksi tulee koko konepajateollisuuden katsoa työstökoneitaan ihan uusin silmin. Formaldehydi- ja boorivapaisiin työstönesteisiin siirtyminen on askel oikeaan suuntaan tulevaisuutta ajatellen.

Monipuolinen, turvallinen ja tehokas

Pari vuotta sitten Ponsse Oyj otti ison harppauksen kohti parempaa ympäristöajattelun mallia. He vaihtoivat vanhat työstönesteet Teknoma Oy:n edustamaan Houghton Hocut 795 SW:hen, jonka ansiosta sekä työturvallisuus että työstöolosuhteet paranivat selkeästi. Myös askel kohti parempaa työturvallisuutta tehtiin uusien ilmanvaihtoon liittyvien laitteistojen käyttöönoton ansiosta. Uudet laitteistot vaihtavat ilmaa raikkaaseen ulkoilmaan, eivätkä ainoastaan puhdista sisäilmaa.

– Hocut 795 SW on käytössä kaikilla työstökoneillamme. Se selviytyy hienosti kaikista meillä tehtävistä työstöistä, Ponsse Oyj:n tuotantopäällikkö Arto Huttunen kehuu Houghtonin nestettä.

Työstönesteen ominaisuudet avainasemassa

Ponssella olevat työstökoneet ovat pääasiassa avoimia koneita, jolloin työstönesteen mahdollinen sumuaminen ja sitä kautta ympäristöön leviäminen on vaikeaa estää. Kovalla paineella työstökohtaan tuleva neste ei myöskään saa vaahdota. Myös se, onko neste kovin öljyinen vai ennemminkin pesevä on ensiarvoisen tärkeää myös kappaleiden jatkokäsittelyn kannalta.

– Hocut 795 SW on meille erinomainen tuote, koska nyt paikat pysyvät puhtaina, koneet ovat paljon siistimpiä ja kappaleiden puhdistaminen työstön jälkeen on helppoa. Myös lastut ovat nopeasti puhtaita ja voidaan toimittaa lähes sellaisenaan sulattoon. Etenkin manglaavien kierretappien käyttö työstössä on haaste, mutta tämä neste selviytyy niistäkin kiitettävästi.

– Teetämme kahden kuukauden välein laboratoriotestit järjestelmän näytteistä, eikä toistaiseksi ole kertaakaan löytynyt mitään poikkeavaa, eli neste toimii juuri niin kuin meille luvattiin.

Vähemmän vaaratekijöitä

– Tuotteen vähäisen pisaroitumisen ansiosta lattiat ovat turvallisempia työntekijöille. Työstettävien kappaleiden valtavan koon vuoksi työntekijät joutuvat liikkumaan työstökoneen sisällä kappaleen vaihdon yhteydessä. Koneiden pöytä- ja johdepinnat ovat aiemmin olleet vaarallisen liukkaat öljyisen työstönesteen vuoksi. Nykyään liikkuminen on turvallisempaa ja myös lastuja on pinnoilla vähemmän, kun neste ei tahmaa pintoja tarttuviksi. Yksi erittäin tärkeä pointti on myös se, että tällä nesteellä ei ole mitään voimakasta hajua osittain myös siksi, ettei se höyrysty, Huttunen kehuu nesteen ominaisuuksia.

– Myös pitkäaikaiset terveysvaikutukset on ensiarvoisen tärkeää huomioida ja tämä työstöneste ei sisällä formaldehydiä eikä booria.

Pienempi kulutus ja pitoisuus

– Selkeitä rahallisia säästöjä olemme saavuttaneet monella tavalla. Työkalujen kesto on parempi, nestettä kuluu vähemmän, vaikka ajamme vähintään samoilla työstöarvoilla, eikä erilaisia työstönesteen lisäaineita tarvita vaikkapa bakteerien tappamiseen.

– Puhdistusjärjestelmämme tilavuus on noin 15 m3 ja nestettä kulkee putkistossa kovalla vauhdilla. Vuosittainen Hocut 795 SW -nesteen konsentraatin kulutus on noin 10 m3, joka tarkoittaa noin 2 m3 säästöä entiseen verrattuna. Käytämme koneissa 6 % pitoisuutta, joka on ollut riittävä kaikissa työvaiheissa.

Lopputulos riippuu valmistuksen laadusta

– Kaikki tuotannosta läpimenevät osat pintakäsitellään omassa tuotannossamme ja tämän uuden nesteen käyttöönoton jälkeen esikäsittelyt ennen maalausta ovat olleet huomattavasti kevyemmät. Työstönestejäämät saadaan pois kappaleista ilman kovia liuottimia, joka osaltaan vähentää sekä ympäristökuormitusta että kustannuksia.

– Maalatut pinnat säilyvät parempina, kun pohjat on tehty hyvin. Koneemme työskentelevät olosuhteissa, joissa pintoihin kohdistuu erittäin suuria pintarasituksia ja siksi laatuvaatimukset ovat myös erittäin korkeat. Houghtonin Hocut 795 SW on omalta osaltaan vaikuttamassa positiivisesti siihen, että koneemme menevät vauhdilla metsään, Huttunen hymyilee.

Koneita liukuhihnalta

Ponssen tehtaalla on loputon jono koneita kulkemassa läpi kokoonpanolinjan. Jokainen kone on asiakkaan tilaama ja ne koeajetaan oikeissa savottaolosuhteissa ennen toimitusta asiakkaalle. Koneita valmistuu vuodessa noin tuhat kappaletta, eli hieman päivästä riippuen kuutisen kappaletta. Vauhti on melkoinen, kun tiedetään millaisia kokonaisuuksia metsäkoneet ovat. Tuotannonohjausjärjestelmä pitää huolen siitä, että kaikkien koneiden kohdalta tiedetään, milloin eri komponenttien on oltava valmiita ja kone valmis tuotantolinjalta.

Ponsse työllistää maailmanlaajuisesti yli 1600 työntekijää, joista reilu 650 Vieremällä. 

INFO

Ponsse Oy

tuotannon ohjaaja (koneistus) 

Arto Huttunen

puh. 040 563 8959

Teknoma Oy

asiakaspäällikkö 

Erkki Kainulainen

puh. 0400 541 965

puh. keskus 09 681 021