Aavalta konepajojen tarpeisiin räätälöity toiminnanohjausjärjestelmä

”Aava on markkinoiden ylivoimaisesti joustavin toiminnanohjausjärjestelmä. Se taipuu mihin tahansa ja vastaa aina täydellisesti yrityksesi tapaa toimia.” Näin lupaavat Aava Ohjelmistot Oy:n toimitusjohtaja Jari Heiskanen ja myyntijohtaja Cata Mansikka-aho. Kovia lupauksia. Heiskanen ja Mansikka-aho kertovat tässä artikkelissa, mitkä seikat tekevät Aava-tuotannonohjausjärjestelmästä kovien lupausten arvoisen – myös konepajojen ERP-tarpeisiin.

Murramme ERP-projektien tavanomaiset kustannuksia ja aikataulua koskevat myytit. Aavan tapa toimia on erilainen. Me tutustumme asiakkaan liiketoimintaan ja prosesseihin, mallinnamme ne ja lopputuloksena syntyy järjestelmä, joka vastaa täydellisesti yrityksesi tarpeita. Meillä ei pelata arvioilla, vaan laskemme projektille kiinteän hinnan, joka pitää”, lupaa Mansikka-aho.

Monipuolinen ja helppokäyttöinen

Aavan toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen ja sama logiikka on käytössä kaiken tiedon käsittelyssä. ”Kun osaat tehdä yhden asian, osaat tehdä sillä kaiken”, sanoo Heiskanen ja jatkaa: ”Kiteytettynä Aavan avulla hoidat yhdellä ja samalla järjestelmällä yrityksen kaikki tiedonhallinnan tarpeet ilman excel-helvettiä ja ylimääräisiä integraatioita.”

Päivitykset ilman lisäkuluja

Aava Ohjelmistot Oy sai alkunsa vuonna 2008 yrityksen perustajansa Jari Heiskasen 2000-luvun alussa kehittämästä ideasta täysin geneerisestä tiedonhallintajärjestelmästä. Pitkällisen kehittelyn jälkeen valmistui Aava, jossa kerrotaan järjestelmälle tieto- sekä prosessirakenne ja järjestelmä koodaa itse itsensä. ”Tällaiselle järjestelmälle oli markkinoilla selkeä tilaus ja tänä päivänä kymmenet eri organisaatiot hyödyntävät Aavaa omassa toiminnassaan. Tänäkin vuonna olemme kehittäneet viisi täysin uutta toiminnanohjausjärjestelmää eri toimialoille tehostamaan asiakkaidemme toimintaa, kertoo Mansikka-aho.

Heiskasen mukaan ohjelmisto on kehittynyt ja kehittyy edelleen ajan hengessä yritysten tarpeiden ja toimintatapojen muuttuessa. ”Aava ei ole koskaan valmis, koska maailma kehittyy vauhdilla ja myös toiminnanohjausjärjestelmien pitää pysyä kehityksessä mukana. Yksi Aavan vahvuuksista on, että sen käyttäjät eivät joudu erikseen maksamaan uusista päivityksistä, vaan uudet lisäominaisuudet päivittyvät automaattisesti myös jo Aavaa käyttävien yritysten järjestelmiin. Nämä päivitykset kuuluvat lisenssihintaan, eikä niistä täten aiheudu euroakaan lisäkulua tai -vaivaa. Työn tekeminen ei siis myöskään pysähdy päivitysten takia, vaan uudet ominaisuudet ilmestyvät itsestään ilman, että käyttäjien tarvitsee itse tehdä mitään.”

”Koska Aava on käytössä monilla eri toimialoilla sekä hyvinkin erilaisissa ja -kokoisissa yrityksissä, se kehittyy kokonaisvaltaisesti. Muilta toimialoilta voidaan tuoda uusia ajatuksia toisten toimialojen hyödynnettäväksi esimerkiksi varastonhallintaan tai laskutusprosesseihin liittyen”, näkee Heiskanen. 

Vaivaton hankintaprosessi

Yrittäjien ja organisaatioiden pyörittäjien arki on kiireistä, eikä ylimääräisiä lisätöitä kukaan arkeensa halua. Aavan yksi perusajatuksia on tehdä toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotosta mahdollisimman vaivaton. ”Monesti toiminnanohjausjärjestelmän määrittelydokumentissa on valtava määrä yksityiskohtia ja tämän vuoksi helposti moni – jopa tärkeä – yksityiskohta saattaa unohtua. Aavassa ei käytetä turhaan aikaa kattavien määrittelyiden tekemiseen, vaan teemme hankintaprosessin helpoksi. Me kysymme mitä asiakas tekee ja räätälöimme järjestelmän sen mukaiseksi. Aavalaiset suunnittelevat ja valmistavat järjestelmän juuri asiakkaan yksilöityyn toimintaan soveltuvaksi. Kaiken lisäksi annamme ke-vyen, enintään yhden päivän kestävän, määrittelyn perusteella hinnan joka varmasti pitää, eikä tilaajalle ikäviä ylimääräisiä ennakoimattomia lisäkuluja tule”, lupaa Mansikka-aho.

Konepajoille räätälöityjä järjestelmiä

Aava on toteuttanut toiminnanohjausjärjestelmiä laajasti eri toimialojen yrityksille – asiakaskoot vaihtelevat pienyrityksistä kymmeniä tuhansia työllistäviin yrityksiin. ”Aava taipuu juuri asiakkaan tarpeiden mukaan. Jollekin voi riittää joku kapeampi osa Aavan suomista mahdollisuuksista, tämän jälkeen järjestelmää voi laajentaa vaivattomasti ja kustannustehokkaasti tarpeiden kasvaessa”, valistaa Heiskanen.

”Vaikka olemme toimittaneet Aavaa laajasti, olemme valinneet tietyt toimialat, joihin keskitymme, jolloin ymmärrämme kyseistä toimialaa ja kykenemme toimittamaan sen yrityksille varmasti parhaan ja joustavimman toiminnanohjausjärjestelmän. Konepajat ovat yksi toimialoista, johon keskitymme. Meillä on tarjota valmis runko, moduulit ovat jo olemassa. Tätä runkoa räätälöimme juuri kyseisen konepajan kilpailutekijät huomioiden. Aavasta konepajat saavat viimeisen päälle räätälöidyn toiminnanohjausjärjestelmän, joka ei ole yhtään kalliimpi kuin muiden alan toimijoiden tarjoamat järjestelmät, jotka eivät ole kuitenkaan täysin asiakkaan tarpeisiin räätälöityjä”, valistaa Mansikka-aho.

”Aava tuo todistetusti kilpailukykyä konepajojen toimintaan. Aavan ansiosta on mm. työntekijöitä on pystytty vapauttamaan muihin tuotannollisiin tehtäviin, kun Aava suorittaa tietyt rutiinit automaattisesti, esimerkiksi tuotannonhallintoon liittyen. Tarjous-tilaus-tuotantotilaus-toimitus-laskutus -ketju on looginen prosessi, jossa kuitenkin tehdään usein epäloogisesti asioita. Aava tuo yrityksen toimintaan mukaan prosessiajattelun: mitä järjestelmällisempi yritys on, sen kustannustehokkaampi se on”, tietää Mansikka-aho.

”Aava mahdollistaa faktoilla johtamisen visuaalisella mallilla. Aavaan voidaan integroida myös konkreettista tuotannollista seurantaa. Esimerkiksi työstökoneisiin asennettujen värähtelyantureiden tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää koneistuksen tehokkuuden optimointiin”, sanoo Heiskanen.

Asiakkaan ei tarvitse ymmärtää ATK:ta

”Me teemme kynnyksen matalaksi tuotannonohjausjärjestelmään siirtymiselle. Asiak-kaan ei tarvitse olla tietokoneguru, eikä valmistautua mitenkään aloituspalaveriin, se on meidän hommaamme. Kun esimerkiksi konepajamies kertoo, miten hänen yrityksensä toimii ja mitkä ovat heidän kilpailukykytekijänsä, loppu jää meidän tehtäväksemme. Emme vie myöskään asiakkaan aikaa turhissa palavereissa, vaan toimitusprojektin aikana asiakas pystyy koekäyttämään heille räätälöityä Aava-toiminnanohjausjärjestelmää hänelle sopivaan aikaan ja tarvittavat muutokset teemme etätyönä. Tämä toimitusprosessi kestää tyypillisesti
3–6 kk, josta muodostuu keskimäärin 120 000 – 130 000 euron kustannus. Sovitun summan päälle ei tule jatkossa muita kuluja kuin vuosilisenssimaksu. Lisäkuluja ei siis tule esimerkiksi käyttäjämääristä tai päivityksiin liittyen”, valaisee Mansikka-aho.

”Kun projekti on saatu loppuun ja Aava on tuotannossa, sen käyttö on helppoa. Hyvin paljon Aavasta kertoo se, että sitä käyttävät yritykset palaavat 100 % asiakkaiksemme lisätarpeiden ilmaantuessa” 

”Kannattaa ehdottomasti olla yhteyksissä meihin, mikäli ERP:n hankkiminen tai päivittäminen on ajankohtaista. Valitsemalla Aavan saat varmasti markkinoiden joustavimman ja parhaan juuri sinun tarpeisiisi räätälöidyn toiminnanohjausjärjestelmän, joka varmasti toimii”, kiteyttää Mansikka-aho. 

INFO

Aava Ohjelmistot Oy

Cata Mansikka-aho

myyntijohtaja 

puh. 046 8101 433

www.aavaohjelmistot.fi