AMF-nollapistekiinnittimet takaavat ST-Koneistuksen uuden tuotantosolun kiinnitykset

ST-Koneistus on tunnettu innovatiivisuudestaan ja voimakkaasta panostuksestaan uusimpiin teknologioihin. Yrityksen viimeisin innovaatio on täysautomaattinen valmistussolu, johon valittiin AMF-nollapistekiinnittimet varmistamaan luotettavat kiinnitykset.


ST-Koneistus Oy on toiminut jo puoli vuosisataa hydrauliikan parissa. Vuosikymmenien saatossa tästä Ylöjärvellä toimivasta perheyrityksestä on muodostunut Suomen suurin vaativiin erikoissarjoihin fokusoitunut hydrauliikkalohko- ja komponenttivalmistaja. Yli 50 vuoden ajan yrityksen tehtävänä on ollut auttaa hydrauliikkayrityksiä sekä kone- ja laiterakennusteollisuutta valmistamaan laadukkaita lopputuotteita. Vuosikymmenten saatossa ST-koneistuksen hydrauliikkatuotteita on toimitettu kymmeniin eri maihin ympäri maailman.

Vuositasolla ST-Koneistus valmistaa yli 250 000 komponenttia kuudenkymmenen henkilön ja pitkälle automatisoidun tuotannon yhteistyöllä. Yrityksen erikoisosaamista ovat yksilöllisten hydrauliikkakomponenttien suunnittelu ja valmistus sekä niihin liittyvät kokoonpanotehtävät. Avaintuotteita ovat pohjalaatat, venttiilit, erikoissylinterit ja -lohkot. ST-Koneistus on ISO 9001:2015 ja ISO 14001:2015 sertifioitu yritys.

AMF-nolla­piste­kiinnittimissä on jykevät Ø 22 mm tapit K10-mallissa, jotka varmistavat varman ohjautuvuuden, mikä on edellytys robotti­käytössä.


AMF takaa automaattisolun tukevat nolla­pistekiinnitykset

ST-Koneistuksen täysautomaattinen valmistussolu startattiin Ylöjärvellä viime vuoden lopussa. Tässä tuotantosolussa työstökoneina ovat kaksi vaakakaraista Tongtaita, joita syöttää Fanuc-portaalirobotti varastohyllystä. Mobiilirobotti puolestaan huolehtii kuljetustelineiden tuomisesta soluun sekä niiden poisviennistä. Kuljetustelineet on lastattu peruslevyillä (baseplate). Mobiilirobottia hyödynnetään myös muussa tuotannossa kappalesiirrossa, mikä vapauttaa henkilökuntaa muihin tehtäviin.

Tämän automaattisolun nollapistekiinnittimiksi valikoitui Oy Interfii Ltd:n edustama AMF. – Minulla on jo aiemmasta työhistoriastani pitkä kokemus nollapistekiinnittimistä. AMF erottuu kilpailijoistaan edukseen, koska se ei ole niin vaativa paikoituksen suhteen sekä erittäin hyvän varmatoimisuuden ansiosta ja se soveltuu näistä syistä erinomaisesti robottiratkaisuihin, kertoo menetelmäsuunnittelija Hannu Tapio, ST-Koneistus Oy.

– Meillä tässä solussa valmistettavat alumiiniset hydraulilohkot ovat melko pieniä ja keveitä, maksimissaan 200 mm:n kokoisia. AMF:ssä paikoitustarkkuus on erinomainen. Robottisolussa tukevuus ja ohjautuvuus hyvin paikoilleen on tärkeää.
AMF:ssä ohjaintapit ovatkin halkaisijaltaan 22 mm K10-mallissa. – Tämä antaa paikoitusvirheitä anteeksi taaten hyvän ohjautuvuuden. Myös pitovoimat ovat AMF:ssä hyvät ja kiinnitykset tukevia, jatkaa Tapio.
AMF-nollapistekiinnittimien sylintereissä on kiinteät anturit, jolla kontrolloidaan auki/kiinni-toimintaa. ST-Koneistuksen automaattisolussa robotti putsaa paineilmalla kiinnityspinnat päältä.

AMF:n isot kuula­laakerit takaavat lujan kiinnityksen sekä kulutus­kestävyyden.


AMF Suomessa jo 20 vuotta

Oy Interfii Ltd on edustanut saksalaisia AMF-nollapistekiinnittimiä vuodesta 2002. Tänä aikana yritys on myynyt kymmeniä AMF-nollapistekiinnitinratkaisuja suomalaiselle teollisuudelle.
– AMF:ltä löytyy laaja valikoima nollapistekiinnittimiä. AMF-nollapistekiinnittimet toimivat hydraulisesti, pneumaattisesti tai manuaalisesti. ST-Koneistuksella on käytössä AMF:n hydrauliset nollapistekiinnikkeet, kertoo Oy Interfii Ltd:n toimitusjohtaja Petri Aro.

AMF-nollapistekiinnittimiä voidaan käyttää vertikaali- ja horisontaaliratkaisuissa. Horisontaaliratkaisuissa on käytössä vetokoukut, joille lasketaan kappale, josta se vedetään sisälle nollapistekiinnitysasentoon.
Petri Aro listaa AMF-nollapistekiinnittimien etuja: – Isot kuulalaakerit takaavat lujan kiinnityksen sekä kulutuskestävyyden. Kiinnityspesä voidaan puhdistaa ylhäältäpäin paineilmalla. Isot tapit sekä suuri kiinnityspesän suu antavat mahdollisuuden asettaa kappale vinossa sylinteriin. ”Swing free” -AMF-nollapistekiinnitin on jousikuormitteisesti lukossa. Kuulalaakeri lukittuu kolmesta pisteestä.” Blow out” -systeemi toimii pohjaventtiilin kautta. AMF:llä saavutetaan suuret sisäänvetovoimat sekä kiinnitysvoimat ja anturitiedot saadaan kolmella eri tavalla talteen. Lisäksi lisävarusteita on paljon, mikä takaa sen, että saadaan rakennettua optimaalinen kiinnitysratkaisu.

ST-Koneistus
Hannu Tapio
menetelmäsuunnittelija
puh. 040 539 2520
www.st-koneistus.fi

AMF-nollapistekiinnittimistä:
Oy Interfii Ltd.
Petri Aro
toimitusjohtaja
puh. 0400 856 530
www.interfii.com

ST-Koneistus Oy:n menetelmä­suunnittelija Hannu Tapio sekä Oy Interfii Ltd:n Petri Aro toisen täys­automaattisen valmistus­solun Tongtai vaaka­karaisen koneistus­keskuksen äärellä, jossa kappaleet kiinnitetty AMF-nolla­piste­kiinnittimeen.
Viime vuoden lopulla tuotantoon saatu täys­automaattinen tuotantosolu muodostuu kahdesta vaakakakaraisesta Tongtai-työstökeskuksesta, joita ruokitaan Fanuc-robotilla. Mobiilirobotti huolehtii soluun tuotavista ja poisvietävistä materiaaleista kuljetustelineisiin pakattuna.