Cellro Xcelerate -automaatiojärjestelmä vapautti Supsetin työntekijän mielekkäämpiin toimiin

Korkealaatuisten tuotteiden sopimusvalmistaja Supset Oy on tämän vuoden alusta alkaen hyödyntänyt Cellro Xcelerate -automaatiojärjestelmää tuotannossaan. Cellro on osoittautunut onnistuneeksi investoinniksi vapauttaen muun muassa yhden työntekijän kappaleenvaihtajasta mielekkäämpiin tehtäviin.

Perheyritys Supset Oy aloitti vuonna 2005 toimintansa muutaman henkilön voimin lämmönjakokeskuksiin menevien osien koneistajana. Energiatekniikan toimijat ovat edelleen tämän Leppävirralla toimivan yrityksen asiakaskuntaa, mutta tähän päivään mennessä yrityksen asiakaskunta on laajentunut käsittämään laajasti eri toimialojen asiakkaita. – Olemme kasvaneet luotettavaksi sopimusvalmistajaksi kone- ja laitevalmistajille. Vuositasolla palvelemme noin 50 eri yritystä 26 henkilön voimin. Joustavuus on yksi suurimpia valttejamme – olemme hyvin sopeutuvaisia. Esimerkiksi osatoimituksien osalta pystymme hyvin vastaamaan asiakaskunnan muuttuviin tarpeisiin, laadukkaasti ja sovittuina toimitusaikoina. Viime vuosina tämä konsepti on tuottanut reilun kolmen miljoonan euron liikevaihdon, ja samalla tasolla etenemme myös tänä vuonna, kertoo toista sukupolvea yrityksessä edustava tuotantopäällikkö Henri Kolehmainen.


Avarammat tilat kasvun mahdollistajana

Uusiin 4000 m2 omiin tiloihin Supset muutti vuonna 2017. Aikaisempiin tiloihinsa verrattuna tuotantotilat kolminkertaistuivat muuton myötä. Hyvin on Supset osannut avarammat tuotantotilat hyödyntääkin, sillä vuoden 2017 liikevaihtolukemat ovat kasvaneet lähes 50 % näihin päiviin mennessä. Supsetin omat tuotantoprosessit käsittävät koneistuksen, hitsauksen, tasohionnan ja pienissä määrin myös kokoonpanotyöt ja näin ollen asiakkaille toimitetaan myös osakokoonpanoa. Avarat tilat antavat hyvin mahdollisuuksia näiden työmenetelmien osastoimiseen.


Vahva panostus automaatioon

Paitsi isompien tilojen mahdollistamaan parempaan layoutiin ja uusiin työstökoneisiin, Supset on panostanut paljon tuotantonsa automatisointiin. Lähes kaikki parista kymmenestä työstökoneesta on varustettu tankoautomaatilla, portaalipanostajalla tai robotilla. – Jo useamman vuoden ajan uusiin hankittaviin koneisiin on liitetty aina automaatio. Nostamalla automaatioastetta saadaan monotoonisia työvaiheita pois ja työntekijät haasteellisempiin töihin, sanoo Kolehmainen. Supsetilla on tuotannossaan FMS-järjestelmä, Fastems FPC-1500 -konttijärjestelmä, kolme robottia, portaalipanostajia sekä useita tankoautomaatteja.

– Kun ko­neita hankitaan, ne ­sisältävät ­aina myös jotain ­automatisointia, kertoo tuotanto­päällikkö ­Henri Koleh­mainen Matsuuran vaakakaraisen työstökes­kuksen ja Fastems FPC-1500 -kontti­järjestelmän ­äärellä.


Cellro vapautti operaattorin mielekkäämpiin toimiin

Yksi hyvä esimerkki Supset Oy:n panostuksesta automaatioon on tämän vuoden alussa tuotantoa tehostamaan hankittu ­Cellro Xcelerate. Supsetin tyypillistä tuotantoa ovat kooltaan käsin nostettavissa olevat kappaleet, sarjakoot tyypillisesti 1–1000. Tämän tyyppisen tuotannon automatisointiin Cellron ratkaisut sopivat oivallisesti; karatuntien lisääminen ja joustava vaihto tuotteesta toiseen on Cellrolla helppoa. Miehittämätön työstö iltaisin, öisin ja viikonloppuisin on myös mahdollista Cellron Xcelerate-­järjestelmällä.

Supsetilla Cellro Xcelerate on integroitu toimimaan yhdessä monitoimisorvin kanssa ja sitä on hyödynnetty myös käytävän toisella puolella sijaitsevan toisen sorvin automatisoimiseen. – Cellro on helppo siirtää koneelta toiselle. Vain irrotus lattiasta ja siirto käytävän toiselle puolelle, kiinnitys lattialla valmiiksi oleviin kiinnityspaikkoihin ja automatisointi on taas hyödynnettävissä toisessa sorvissa, valaisee Kolehmainen.

– Meillä oli yksi sarjatuote, joka piti yhden työntekijän kiinni tässä työssä koko ajan. Cellro Xcelerate tekee nyt tämän monotoonisen työvaiheen ja operaattori vapautui muihin mielekkäämpiin toimiin. Tyypillisesti meillä koneistaja operoi useampaa konetta samanaikaisesti, eikä heidän osaamistaan kannata valjastaa kappalevaihtajan rooliin, näkee Kolehmainen.
– Cellro Xcelerate on hyvä ratkaisu meille ja sitä on hyödynnetty monien eri osien valmistuksessa. Täytyy myös kiitellä sekä sen maahantuojaa Makrum Oy:tä että hollantilaistehdasta joustavasta räätälöinnistä. Vaikka Cellron yhteyteen alun perin tarkoitettu sorvi vaihtui keskellä toimitusprosessia toiseen, toimittaja reagoi räätälöintitarpeeseemme joustavasti ja nopeasti. Saimme Cellro Xceleraten tuotantoon aikataulussa ja olemme hyödyntäneet sitä jo useampaan työhön. Ainoa asia mikä on jäänyt mietityttämään, että olisi ehkä pitänyt valita astetta suurempi Cellro tämän 35 kg käsittelemään pystyvän Cellro Xcelerate -mallin sijaan, miettii Kolehmainen.

Supset Oy
Henri Kolehmainen
puh. 0400 897 713
www.supset.fi

Cellro-automaatiojärjestelmistä:
Makrum Oy
puh. 010 239 3388
makrum.fi

Cellro Xcelerate on Supsetilla integroituna toimimaan monitoimisorvin yhteydessä ja sitä on helpon siirreltävyytensä ansiosta hyödynnetty myös käytävän toisella puolella olevan toisen sorvin automatisointiin.

Lue artikkeli Eurometalli-lehdestä