CMZ Hykometin CNC-sorvauksen luottomerkkinä

Hykomet Oy on panostanut lähiaikoina merkittävästi toimintansa kehittämiseen. Vuonna 2017 yritys tuplasi koneistuskeskuskapasiteettinsa Quaser MV184P -koneen myötä. Viime vuonna yritys investoi 350 m2:n lisätilaan sekä uuteen ERP-järjestelmään ja samoihin aikoihin Hykomet hankki jo toisen vinojohteisen CMZ CNC-sorvinsa.

Hykomet Oy on vuonna 1993 perustettu metalliteollisuuden koneistus- ja hitsaustöihin erikoistunut alihankintakonepaja Kaarinassa. Tämä perheyritys työllistää yhteensä kymmenkunta henkilöä ja liikevaihto pyörii noin miljoonan euron paikkeilla.

Valttina nopeus
Hykomet on keskittynyt pienten ja keskisuurten koneistusosien valmistukseen. Yrityksen koneistuspalveluihin kuuluvat CNC-sorvaus, CNC-jyrsintä, kärkisorvaus ja säteisporaus. Hitsauspuolella pienet ja keskisuuret teräsrakenteet ja hitsauskokoonpanot täydentävät yrityksen palveluvalikoimaa. Omana erillisenä tuoteosastona on vielä hydrauliikkasylinterien valmistus ja korjaus. – Yhteistyökumppaniemme kanssa tiiviisti toimien pystymme toimittamaan osat asiakkaalle valmiiksi maalattuna, sähkösinkittynä tai lämpökäsiteltynä. Kaarinassa onkin varsin paljon alan teollisuutta. Tässä ihan lähellämme sijaitsee muun muassa karkaisuun, levyleikkaukseen sekä pintakäsittelyyn erikoistuneet toimijat, joiden palveluita pystymme tehokkaasti hyödyntämään eikä logistiikkaan tuhraannu ylimääräistä aikaa. Nopeat reagoinnit asiakkaiden tarpeisiin onkin yksi toimintamme kulmakiviä, kertoo toista sukupolvea yrityksessä edustava toimitusjohtaja Janne Saario.

Tuplakoneilla varmuutta
– Tavoitteemme on olla joustava ja korkeaa laatutasoa ylläpitävä tilauskonepaja. Tätä päämääräämme meillä on toteuttamassa pitkän kokemuksen omaava sitoutunut henkilökunta. Toinen ydinasia päämäärämme ylläpitämiseksi on tehokas ja moderni konekantamme, sanoo Saario.
Hykometin viimeisimpiä koneinvestointeja ovat vuonna 2017 hankittu pystykarainen työstökeskus Quaser MV184P. – Quaserin hankimme, kun yhden työstökeskuksemme varaan nojaava kapasiteettimme alkoi muodostua pullonkaulaksi. Quaser toi myös varmuutta tekemiseemme – enää emme ole vain yhden koneen varassa mm. konerikkojen kohdatessa, kiteyttää Saario.
Kahden koneen politiikkaa Hykomet on toteuttanut laajemminkin: esimerkiksi paineilmakompressoreita yrityksellä on kaksi ja viime vuonna yritys hankki jo toisen vinojohteisen CMZ CNC-sorvin vuonna 2013 hankitun CMZ:n pariksi.

CNC-sorvaukset CMZ:lla
Hykometin työstökonearsenaali muodostuu kahdesta työstökeskuksesta, kahdesta CNC-sorvista, yhdestä opettavasta sorvista, kahdesta manuaalisorvista ja säteisporakoneesta, joilla palvellaan alihankintatöinä lähinnä Varsinais-Suomen konepajateollisuutta. – Koneemme ovat valikoitu palvelemaan yksittäis- ja piensarjavalmistusta, jolloin pystymme reagoimaan nopeasti asiakaskuntamme tarpeisiin, valaisee Saario.
CNC-sorvauksessa Hykomet luottaa CMZ:aan. – Vuonna 2013 hankimme ensimmäisen CMZ:n. Merkki oli meille aiemmin tuntematon, mutta koneen meille myynyt Cron-Tekin Kari Koski sai meidät vakuuttumaan CMZ:n laadusta. Toki vaakakupissa painoi se, että kone espanjalaistuotteena edustaa eurooppalaista laatua. CMZ on lunastanut käytännössä siihen kohdistetut odotukset. Se on osoittautunut sekä luotettavaksi että tehokkaaksi. Koneen karateho oli yksi merkittävä asia, miksi lopulta valitsimme CMZ:n sen hyvän hinta-laatusuhteen lisäksi, kertoo Saario konevalinnan taustoja.
Myös viime vuonna konevalintaa tehtäessä vaakakuppi kallistui CMZ:aan. – Nyt hankittu CMZ korvasi tiensä päähän tulleen toisen merkkisen vanhan koneemme. Iso merkitys oli hyvillä kokemuksilla ja se johti siihen, että valitsimme taas CMZ:n. Ja kun kone on samanmerkkinen, pystymme hyödyntämään tehokkaimmin kummankin koneen kapasiteettia. Vaakakupissa painoi myös koneen toimittajan Cron-Tekin asiallinen toiminta. Olemme nyt hankkineet heiltä kaksi sorvia sekä työstökeskuksen ja kaikki toimitukset sekä jälkimarkkinointitoimet ovat toimineet esimerkillisesti, valaisee ­Saario.
Hykometin uudessa CMZ TD30Y:ssä maksimi sorvaushalkaisija on 550 mm pyörintähalkaisijan ollessa 715/950 mm ja kärkiväli 1350 mm, kun se Hykometin vanhemmassa CMZ:ssa on 800 mm. – Uudella CMZ:lla pystymme sorvaamaan pitkiä akselimaisia kappaleita sen hydraulisen tukilaakerin ansiosta. Lisäksi täytyy ylistää CMZ:n pyörivien työkalujen pyörimisnopeutta ja tehoa, kehuu Saario.

INFO

Hykomet Oy
Janne Saario
toimitusjohtaja
puh. 040 5930 515
www.hykomet.fi
CMZ:stä:
Cron-Tek Oy
puh. 09 549 4660
www.crontek.fi