CMZ yli 100-vuotiaan Hellmanin Konepajan viimeisin kehitysaskel

Huikean, yli 100 vuoden historian omaava, keskiraskaaseen alihankintakoneistukseen erikoistunut Hellmanin Konepaja Oy on vahvistanut konearsenaaliaan CMZ:n vinojohteisella CNC-sorvilla. CMZ tehostaa erityisesti Hellmanin Konepajan pienemmän pään valmistuskapasiteettia toimien myös opetuskoneena uusille työntekijöille.

Hellmanin Konepajan historia hakee vertaistaan, sillä yrityksen juuret ulottuvat aina Suomen itsenäistymisvuoteen 1917. Tänä päivänä, 103 vuotta myöhemmin, yritys jatkaa menestys­tarinaansa kehityshakuisena ja elinvoimaisena perheyrityksenä, jonka viimeisin investointi on sorvikapasiteettia vahvistamaan hankittu CMZ TA30-TM x 1100 Fanuc 32i-TB iHMI.

Osaamisalueena haastavat työstöt haastaville materiaaleille
Hellmanin Konepajan vahvinta osaamis­aluetta on yksittäiskappaleiden ja piensarjojen keskiraskaat koneistukset. Laippamaisissa kappaleissa tämä Helsingissä toimiva yritys yltää Ø 1300 mm:iin, akselimaisissa kappaleissa Ø 900 mm:iin saakka. – Kun puhutaan haastavista töistä ja materiaaleista, liikutaan meidän vahvuusalueilla. Teemme alihankintakoneistuksia asiakkaillemme, kone- ja laiterakentajille sekä korjaus- ja kunnossapitosektorin tarpeisiin, vuodessa noin 3 M€ arvosta 19 henkilön voimin, kertoo hallituksen puheenjohtaja, neljättä sukupolvea yrityksessä edustava Anne Nurminen.

Vientiä Kiinaan
Helsingissä 1352 m2:n tiloissa toimivan Hellmanin Konepajan osaaminen on huomioitu myös Suomen rajojen ulkopuolella. Siinä missä moni muu metallialan yritys on menettänyt töitä halvemman työvoimakustannusten maihin, Hellmanin Konepajalle on samaan aikaan auennut Kiinan markkinat. – Kiinan lisäksi meillä on suoraa vientiä Saksaan. Viennin osuus on noin 10 % liikevaihdostamme. Välillinen vienti huomioiden suurin osa tuotannostamme päätyy ulkomaille, valaisee Nurminen.
– Maailma on muuttunut yli 100 toimintavuotemme aikana. Aiemmin emme varsinaisesti etsineet vientiin menevää valmistusta, mutta ajatus on muuttunut lähivuosina ja nyt vienti on kehittyvänä sektorina tärkeä osa kokonaisuutta, jatkaa Nurminen.

CMZ pienen pään tehokoneeksi
Vaikka Hellmanin Konepajan arsenaalista löytyy mm. NC-jyrsinkone, pystykarainen työstökeskus ja avarruskone, suurimman osan tuotannosta muodostavat sorvattavat kappaleet. Näitä tehtäviä hoidetaan kuudella CNC-sorvilla, joista uusin on viime marraskuussa tuotantoon saatu vinojohteinen espanjalainen CNC-sorvi CMZ TA30-TM x 1100 Fanuc 32i-TB iHMI. Korjaus- ja kunnossapitotyyppiset työt tehdään lähinnä manuaalisorveilla.

Uuden CMZ:n kärkiväli on nimensä mukaisesti 1100 mm ja koneessa on 12” pakka. – Meidän kategoriassa tämä on pienen kokoluokan kone, jolla saimme tehonlisäystä pienten kappaleiden valmistukseen. Paitsi että tuotantotehokkuus ja -nopeus kompaktimmassa kokoluokassa merkittävästi nousi, vapautui CMZ:n ansiosta kapasiteettia suuremmille koneillemme isom­pien kappaleiden valmistukseen. Koneella on myös merkittävä rooli ns. sisäänajokoneena uusille työntekijöillemme. Opetuskoneena selkeä ja kompakti CMZ on järkevämpi kuin järeämmät koneemme. Meillä on pitkiä, yli 40 vuotta kestäneitä työsuhteita, mutta etenkin näin pitkässä yrityshistoriassa myös uusia työntekijöitä tarvitaan vanhempien eläköityessä. Uusien työntekijöiden sisäänajolla ja opettamisella onkin tärkeä rooli toiminnassamme, sanoo toimitusjohtaja Niko Olanterä.
– Hankintaprosessin loppusuoralla vaakakuppi kääntyi CMZ:aan kahden muun koneen sijaan sen hyvän hinta-laatusuhteen ja paperilla esitettyjen teknisten ominaisuuksien ansiosta, joista mainittakoon mm. tehokas ja vääntävä karamoottorivarustus tällaiseen pienempään sorvikokoluokkaan. Nämä paperilla esitetyt tekniset ominaisuudet ovat myös tuotannossa toteutuneet luvatun mukaisesti, kertoo Olanterä ilmeisen tyytyväisenä uuteen koneeseen.

”Koneistajat oikeasti koneistajia”
– Yksittäis- ja piensarjakappalevalmistus on haastavaa ja vaatii korkeaa ammattitaitoa työntekijöiltä. Meillä on osaava joukkue näitä tehtäviä toteuttamaan. Koneistajamme ovat oikeasti koneistajia eikä pelkkiä kappaleenvaihtajia, kertoo Olanterä.
– Kuuntelemme tarkalla korvalla koneistajiemme ajatuksia eli meillä pääsee oikeasti vaikuttamaan omaan tekemiseensä. Olemme tehneet paljon muutoksia työntekijöiden kehitysehdotusten pohjalta. On huikea juttu, että meillä on tällaisia työntekijöitä, jotka omalla hyvin motivoituneella asenteellaan ja halullaan tuovat kehittämisajatuksia tuotantoomme ja tekemiseemme. Kaiken kaikkiaan tämä tukee sloganimme ”Palveleva konepaja” mukaista linjaamme. Kaiken toimintamme keskiössä on asiakas, jota me pienenä toimijana pystymme ketterästi ja nopeasti reagoimalla palvelemaan. Pienenä talona pystymme mukautumaan asiakkaan tarpeisiin nopeasti ja tuomaan hyötyjä niin logistiikan hallintaan kuin tekemiseen liittyen. Kiteyttäen voisi sanoa, että toimimme kuin asiakkaamme omana koneistusosastona, paketoi Nurminen yrityksen toiminta-ajatuksen.

Mukavasti myös talouskuoppien yli
Hellmanin Konepaja on edennyt melko vakaasti myös talouden heikoimpina aikoina. – Vaikka meilläkin toteutuu 80/20-sääntö, asiakasrekisterissä meillä on toistasataa yritystä. Laajan asiakaspohjan ja erikoisosaamisemme ansiosta myös talouskuopat olemme ylittäneet melko mukavasti. Heilahtelut vuoden sisällä ovat tänä päivänä melko suuria ja vaikeasti ennustettavia, mutta euromääräisesti tilauskanta on pysynyt melko samankaltaisena, sanoo Nurminen.

Investoinnit jatkuvat
– Meillä on pitkä ja hieno historia takanamme, mutta haluamme jatkossakin kehittää palvelukonseptiamme. Ala kehittyy nopeasti ja investointeja tullaan jatkossakin tekemään. Investointipaine on kova niin koneisiin kuin tuotantotiloihin liittyen. Nykyisissä tiloissa kun alkaa seinät tulemaan vastaan, visioi Nurminen tulevaa.

INFO

Yritys: Hellmanin Konepaja Oy
Anne Nurminen
hallituksen puheenjohtaja
puh. 010 8365 405
Niko Olanterä
toimitusjohtaja
puh. 010 8365 402
www.helkone.fi
CMZ:stä: Cron-Tek Oy
puh. 09 549 4660
www.crontek.fi