Euroopan modernein tiivistetehdas sijaitsee Tampereella – 80-vuotias TT Gaskets vastaa teollisuuden murrokseen

Monikaan Jankan rauhallisen lähiön asukas ei välttämättä tule ajatelleeksi, että aivan heidän naapurissaan sijaitsee yksi Euroopan moderneimmista tiiviste­tehtaista, jossa valmistetaan tiivisteitä ja komponentteja muun muassa maailman suurimpien moottori-, meriteollisuus- ja energia­toimijoiden tarpeisiin.

Näin kuitenkin on. Tänä vuonna 80 vuotta täyttävä tamperelainen kolmannen polven perheyritys TT Gaskets on uudistunut ja kehittynyt vuosikymmenien saatossa vastaamaan muuttuvan teollisuuden tarpeisiin. Innovaatio on ollut perinteikkään tiivistevalmistajan dna:ssa jo syntymästä: Tampereen Tiivisteteollisuuden nimellä pitkään tunnettu yritys aloitti taipaleensa kehittämällä uusia tiivisteratkaisuja Suomen Puolustusvoimien tarpeisiin jatkosodan vuosina.
TT Gaskets on vienyt suomalaista tiivisteosaamista maailmalle jo yli puoli vuosisataa. Yrityksen vienti on kasvanut viime vuosina harppauksin, ja tamperelaisten tiivisteiden kysyntä onkin nykyään merkittävää tärkeillä markkina-alueilla Pohjois-Amerikassa, Keski-Euroopassa ja Ruotsissa. TT Gasketsin painopiste on hiljalleen siirtymässä perinteisestä tavarantoimittajasta kohti syvempiä tuotekehityskumppanuuksia monien kansainvälisten valmistajien, kuten Innion, kanssa.
 

Vastuullisuuden edelläkävijä

Vastuullisuuden ja hiilineutraalin toteutuminen teollisuuden piirissä on vaikea yhtälö. TT Gaskets on suomalainen pioneeri vastuullisten käytäntöjen käyttöönotossa ja hiilijalanjälkensä minimoimisessa.
Tamperelaisyritys on viime vuosina muun muassa valmistanut maailman ensimmäiset aurinkosähköllä tuotetut tiivisteet ja toteuttanut tehtaallaan tänä kesänä mittavan maalämpöinvestoinnin. Lisäksi yritys valittiin vuonna 2023 ympäristöministeriön ohjaamaan Circular Design -hankkeeseen, jossa 50 suomalaisyritystä kehittää toimintamalliaan sekä tuote- ja palvelusuunnitteluaan kohti hiilineutraalia kiertotaloutta.
”Pyrimme jatkuvasti löytämään uusia tapoja vähentää ja hyödyntää tuotannosta syntyvää raaka-ainehukkaa. Luotettavat materiaalitoimittajat ja heidän kanssaan yhdessä kehittyminen sekä leikkausmateriaalin optimoinnin jatkuva parantaminen ovat olleet jo vuosikymmeniä ydintekemistämme. Elinkaariajattelu ja kiertotalouden huo­mioiminen ovat selvästi nouseva trendi myös asiakkaidemme ja muiden sidosryhmien keskuudessa”, TT Gasketsin toimitusjohtaja Aleksi Arpiainen pohtii.
Oikeanlaisen tiivisteen käyttäminen on jo itsessään ympäristöteko. Tiivisteet pitävät prosessissa hyödylliset tai välttämättömät aineet poissa luonnosta, minne ne eivät kuulu.
 

Automaatio kehittyy harppauksin

Miljoonasijoitukset automaatioon ovat tuoneet uudenlaista tarkkuutta ja tehoa TT Gasketsin tiivistetuotantoon. Etenkin esimerkiksi moottoriteollisuuteen kohdistuu alati tiukempia päästövaatimuksia, joiden toteutuminen edellyttää usein monimutkaisia ja millintarkkoja tiivistysratkaisuja. Vuoden sisään Tampereen tehtaalla on otettu käyttöön automaattinen sorvisolu, kobotti sekä automaattinen siirtopäämeisti. Tuotantoinvestointien lisäksi TT Gaskets on viime vuosina kehittänyt uusia palveluja ja innovaatioita, jotka vastaavat entistäkin paremmin muuttuvan teollisuuden ja vihreän siirtymän tarpeisiin.

Monien suurten suomalaisten teollisuusyritysten hyödyntämä TTG Mobile Factory on liikuteltava tiivistetehdas, joka mahdollistaa tiivisteiden nopean ja helpon saatavuuden lähellä niiden käyttöpaikkaa. Mobiilitehtaassa on tarpeen mukaan 1–2 työntekijää ja tarvittava valmistuslaitteisto. Tuotteet valmistuvat mallin tai piirustuksen mukaan pääsääntöisesti odottaessa tai korkeintaan muutamassa tunnissa.
TT Gaskets on kehittänyt ensimmäisenä maailmassa pintapaineanturilla varustettua etäluettavaa älytiivistettä, joka osaa itse kertoa, onko tiiviste asennettu oikein, ja kuinka paljon elinkaarta tuotteella on vielä jäljellä.
 

Tulevaisuus on vihreä

Miltä tiivisteteollisuuden seuraavat 80 vuotta näyttävät? Juuri nyt TT Gaskets tutkii erilaisten vihreiden ja vaihtoehtoisten polttoaineiden tiivistysvaatimuksia. Tässä onnistuakseen yritys on viime aikoina kehittänyt kykyään mallintaa erilaisia käyttöympäristöjä ja tiivisteitä digitaalisesti, jotta erilaisten väliaineiden ja tiivistemateriaalien yhteensopivuutta voidaan testata mahdollisimman ketterästi sekä kustannustehokkaasti.
”Aika näyttää, mitkä ovat varteenotettavimmat vaihtoehdot fossiilisille polttoaineille. Mihin tahansa valintaan eri teollisuudenhaarojen piirissä lopulta päädytäänkin, me haluamme olla valmiita ja löytää toimivat tiivistysratkaisut jo hyvissä ajoin”, Aleksi Arpiainen kertoo.


TT-Gasketsin Aleksi Arpiainen.

Tampereen Tiivisteteollisuus Oy – TT Gaskets
Aleksi Arpiainen
toimitusjohtaja
puh. 050 530 0131
aleksi.arpiainen@tt-gaskets.fi

Matti Arpiainen
hallituksen puheenjohtaja
matti.arpiainen@tt-gaskets.fi
www.tt-gaskets.fi