Finn-Powerin viime vuoden tulos kohtuullinen, selvää piristymistä tapahtunut alkuvuodesta

Finn-Power Oy jatkoi kaikkia toimintojaan ja niiden kehittämistä Prima Industrie -konsernin strategian ja liiketoimintasuunnitelman mukaisesti. Yhtiöllä on keskeinen rooli konsernin lävistys- ja järjestelmätekniikan osaamiskeskuksena samoin kuin ohjelmistotuotteiden kehittämisessä. Yrityksen strateginen panostus järjestelmiin ja automaatioon on osoittautunut oikeaksi ratkaisuksi.


Covid-viruksen aiheuttamista ongelmista johtuen markkinatilanne hiipui edellisvuoteen verrattuna.
– Saatujen tilausten määrä laski 26 %, ainoastaan APAC-alueella kasvua oli 13 %. Tarjouskanta on edelleen erittäin hyvällä tasolla, mutta maailmantaloudellisista Covidin aiheuttamista ongelmista johtuen monet yritykset ovat siirtäneet investointejaan, kertoo General Manager Kalle Kujanpää.


Finn-Power Oy:n liikevaihto vuonna 2020 oli 112,9 miljoonaa euroa (2019: 135,2 M€). Käyttökate (EBITDA) oli 10,2 miljoonaa euroa (2019: 10,4 M€). Tulos oli 3,7 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 7,3 M€ (tulokseen sisältyi vuonna 2019 osinkoja tytäryhtiöiltä).
Liikevaihdon laskusta huolimatta yrityksen tulosta voidaan pitää kohtuullisena, ottaen huomioon erittäin haasteellinen vuosi. Käyttökatetaso oli 9,0 % (2019: 7,7 %). Tilauskertymä oli tilikauden päättyessä 92,2 miljoonaa euroa (2019: 125,0 M€) ja tilauskanta 32,3 miljoonaa euroa (2019:51,1 M€).


Saatujen tilausten vähenemisestä joh­tuen kustannuksia jouduttiin karsimaan erilaisin kustannussäästöprojektein sekä henkilöstön sopetustoimin.
– Maailmanlaajuisesta koronapandemiasta johtuen jouduttiin maaliskuusta alkaen sopeuttamaan toimintoja koko vuoden ajan. Konetoimitukset ja -asennukset eri puolille maailmaa viivästyivät tai hankaloituivat, samoin erilaisten komponenttien ja osien saatavuus. Asennuksissa siirryttiin käyttämään yhä enemmän paikallista työvoimaa, kertoo General Manager Jarmo Mursula viime vuoden haasteista.


Matkustus- ja kokoontumisrajoitukset vaikuttivat myös asiakkaiden kohtaamisiin ja tapahtumiin ja vuoden aikana järjestettiinkin lähinnä virtuaalisia tapahtumia, webinaareja ja etädemoja. Näistä näyttäisi syntyneen pysyvä käytäntö ja niiden järjestämistä jatketaan tänäkin vuonna.
Jo viime vuoden viimeisellä kvartaalilla oli nähtävissä selvää piristymistä markkinoilla ja tarjouspyyntöjen määrä lähti nousuun.
– Etenkin Pohjois-Euroopassa ja Aasiassa on nähty selvää nousua tilausten määrässä. Finn-Power Oy:n tuotteiden osalta tilausten määrä on kasvanut alkuvuonna yli 50 % edellisvuoteen verrattuna, toteaa Kalle ­
Kujanpää tyytyväisenä.
– Seinäjoen tehtaan tuotanto pyörii taas täydellä kuormituksella ja tilanne jatkuu samanlaisena syksyyn saakka, lisää Jarmo Mursula alkaneen vuoden positiivisista näkymistä.
Finn-Power Oy:n palveluksessa työskenteli tilikauden päättyessä 392 henkilöä (2019: 409 henkilöä). Yritys on osa Prima ­Industrie -konsernia, joka teki viime vuonna 333 miljoonan euron liikevaihdon.


Kuvassa Finn-Power Oy:n General Managerit Kalle Kujanpää ja Jarmo Mursula.

Kalle Kujanpää
General Manager
puh. 050 3811 675

Jarmo Mursula
General Manager
puh. 050 5671 305