Finnish Ore panostaa omiin tuotemerkkeihin

Vuonna 2006 perustettu terästukkuliike Finnish Ore Oy palvelee asiakkaitaan toimittamalla laadukkaita tuotteita kilpailukykyisin hinnoin. Toiminnan erityinen vahvuus on pitkään hiottu hankintaosaaminen, jonka ansiosta valikoimassa on juuri ne tuotteet, joilla saadaan tuotettua lisäarvoa asiakkaille.

– Olen tehnyt teräskauppaa jo yli 30 vuotta ja ehdin hankkia aikanaan palkkatöissä hyvän osaamisen teräksen ostamisesta ulkomailta. Olen varmaankin vieraillut yli sadassa eri terästehtaassa ympäri maailman. Erinäisten vaiheiden jälkeen totesin, että paras tapa hyödyntää sitä osaamista ja kertynyttä kokemusta asiakkaiden hyväksi on siirtyä yrittäjäksi. Vuosien varrella on palkattu myös työntekijöitä ja omistajapohja on laajentunut BS-Steel Oy:n sulauduttua Finnish Oreen, kertoo toimitusjohtaja Harri Malmberg.


Edustajasta päämieheksi

Kehitystyön tuloksena Finnish Ore on laajentanut valikoimaansa myös omiin tuotteisiin, joita myydään yksinoikeudella. Panostus on kannattanut, ja Malmberg kertookin, että nykyään omat tuotteet muodostavat jo kolmanneksen lähes 12 miljoonan euron liikevaihdosta.

– Omia tuotemerkkejämme ovat Ore Arctic, OreX ja Ore Rock. Ore Arctic on suunniteltu todella kylmiin olosuhteisiin ja sen iskusitkeys on testattu jopa 50 asteen pakkasessa. Ore Rock -tuoteperhe on optimoitu erityisesti vaativaan kaivoskäyttöön. Molempia on saatavana saumattomana putkena ja pyöröteräksenä. OreX on erityisen hyvin lastuttava, rikki- ja kalsiumkäsitelty laatu ja sitä on saatavilla pyöröteräksenä. Omien tuotteiden kehittämistä jatketaan koko ajan ja niitä on tulossa myös lisää.

– Omissa tuotteissa on se etu, että pystymme itse vaikuttamaan terästen ominaisuuksiin. Meillä on kiinteät yhteydet parhaisiin konepajoihin ja kuuntelemme sieltä tulevaa palautetta herkällä korvalla. Kokonaisuutena omat tuotteet ovat olleet iso muutos perinteiseen toimintatapaan nähden. Sen sijaan, että me olisimme terästehtaiden edustaja tai maahantuoja Suomessa, me olemme tavallaan nyt yksi terästehtaiden päämiehistä. Sopivien tehtaiden valinnan eteen on tehty paljon työtä, mutta myös tulokset ovat olleet hyviä.

– Myös muut valikoimamme tuotteet, kuten ruostumattomat teräkset, valut ja takeet ovat luonnollisesti tärkeitä. Niissäkin panostetaan jatkuvasti parhaaseen mahdolliseen kokonaisuuteen. Emme ole emmekä haluakaan olla bulkkia myyvä tukkuri. Laadusta ei missään nimessä tingitä, mutta hyvänkin laadun on oltava aina myös kustannustehokasta.

– Meidän omat asiakkaamme ovat tyypillisesti alihankintakonepajoja. Lopputuotteiden valmistajien kanssa sopimuksia tehdään nykyisin melko vähän, mutta tästä huolimatta loppukäyttäjien laatu- ja tuotekehitystoiveet ovat välittyneet varsin hyvin asiantuntevien alihankkijoiden kautta.

Teräksistä yli 95 prosenttia myydään sahattuina.


Omilla vahvuuksilla tulevaisuuteen

Finnish Ore ei kuitenkaan tyydy vielä siihen, että itse tuote on kunnossa laadun ja hinnan osalta. Lisäksi palvelun on oltava kunnossa ja siihen myös panostetaan.

– Seinäjoella olevaan Teräspalvelukeskukseen on investoitu säännöllisesti. Siellä on nyt kaikkiaan 9 sahaa, joten kapasiteetti on nyt puolitoistakertainen viime vuoteen verrattuna. Kysyntääkin sahauspalvelulle on ollut, sillä jopa 95 prosenttia myynnistä toimitetaan määrämittaisena. Myös työntekijät ovat huippuluokkaa ja työkulttuuriin kuuluu, että asiakkaan eteen joustetaan, kun tarvetta on.

– Uudelle kapasiteetille oli tarvetta, sillä viime vuosien tasainen meno jalostui yli 60 % kasvuksi v. 2020. Vuodesta toiseen jatkuva kannattava toiminta mahdollistaa tuotteidemme ja palveluidemme edelleen kehittämisen suomalaisen teollisuuden hyväksi.

– Toivon, että suomalaiset konepajat jatkossakin hankkivat aktiivisesti tietoa ja tekevät sen pohjalta valistuneita päätöksiä, niin hankinnoissa kuin muussakin liiketoiminnassa. Finnish Ore jatkaa samalla toimintamallilla. Keskitymme oman toimintamme kehittämiseen ja omiin vahvuuksiimme. Vain silloin voi olla paras, kun keskittyy tärkeimpään, eli asiakkaaseen ja tekee sen mahdollisimman hyvin, Malmberg päättää.

Sahauskapasiteettia on kasvatettu 50 prosenttia viime vuonna.

INFO

Harri Malmberg
puh. 040 087 0045
harri.malmberg@ore.fi

Teräspalvelukeskus
Teollisuustie 32
60100 SEINÄJOKI
Ville Ylinen
puh. 040 745 9712
ville.ylinen@ore.fi