Poikkeuksellisen monipuolisesti tuotantoteknologiat hallitseva HT Laser on laajentanut palvelutarjontansa käsittämään myös 5-akselityöstöt joulukuussa tuotantoon saadun Mazak Variaxis i-600 -koneen myötä.
Vuonna 1989 perustettu HT Laser aloitti toimintansa levyleikkeiden tarjoajana ja laserleikkauksen saralla yritys on yksi alan pioneereja Suomessa. – Toimitamme edelleen levyleikkeitä, mutta se on vain yksi tuotantoprosessimme. Olemme tätä nykyä monipuolinen konepaja, paitsi tuotantoteknologioin myös asiakaskunnan laajuudella mitaten: noin tuhannelle asiakkaallemme toimitamme heidän tarpeidensa mukaisia osia ja tuotteita yksinkertaisista osatoimituksista aina mittaviin ja vaatimustasoltaan vaativiin järjestelmätoimituksiin saakka, kertoo HT Laserin Keuruun yksikönpäällikkö Markus Lehti.
Prosessin hallintaa
HT Laserin suuri asiakasmäärä tarkoittaa vuositasolla kymmenien tuhansien piirustuksien käsittelyä. – Asiakaskuntamme on mittava ja heterogeeninen. Tämän vuoksi prosessin hallinta on meille erittäin tärkeää. Pystymme isosta asiakasmäärästämme huolimatta toimittamaan tuotteet luotettavasti asiakkaiden jono-ohjattuun tuotantoon. Lean-ajattelun pohjalta kehitetty toimintamallimme mahdollistaa pienienkin eräkokojen valmistuksessa tehokkaan tuotannon ja nopeat läpimenoajat, valaisee Lehti.
Pienistä suuriin – palvelu pelaa
Seitsemän eri tuotantoyksikön monipuolisen konekannan ansiosta HT Laser palvelee poikkeuksellisen laajalla valmistusskaalalla myös kappaleiden kokoluokissa mitaten: levyvahvuuksissa 0,5–150 mm, kappalekokojen ollessa peukalonpäänkokoisista osista 12 metriä pitkiin prosessiteollisuuden tarpeisiin meneviin komponentteihin saakka. – Vaikka asiakkaidemme koot ja heidän tuotteidensa vaatimustasot vaihtelevat suuresti, jokainen asiakas on meille tärkeä. Johtoajatuksena meillä on, että asiakkaamme saavat yhdeltä luukulta enemmän – yksi yhdyshenkilö, kaikki palvelut. Meille on tärkeää, että kommunikointi sujuu ja jokainen asiakas saa hyvän palvelun, raottaa Lehti HT Laserin toimintafilosofiaa.
– Seitsemän eri tuotantoyksikköämme mahdollistavat verkostomaisen tavan toimia. Eri yksiköissämme on eri jalostusasteita ja suunnittelemme, missä yksikössä kukin työ on järkevintä toteuttaa. Useampi eri yksikkö takaa myös toimitusvarmuuden, kun voimme esimerkiksi konerikkojen sattuessa hyödyntää muiden yksiköiden tuotantokapasiteettia.
– Yksi palvelumuoto on oma tuotekehityksemme, joka tukee asiakkaidemme tuotteiden valmistuksellista ja toiminnallista tuotekehitystä, kertoo Lehti.
5-akselityöstö
viimeinen aluevaltaus
Laaja asiakaskunta ja sen monimuotoiset tarpeet vaativat luonnollisesti konetekniikkaa isolla skaalalla. HT Laserin oma konekanta onkin poikkeuksellisen runsas, käsittäen monipuolisesti mm. lastuavat- ja levyteknologiat (mm. laser-, plasma-, poltto- ja vesileikkaus, mekaaninen levynkatkaisu ja särmäys 8000 mm / 800 tn saakka).
– Pystyäksemme vastaamaan täysimääräisesti asiakastarpeisiin, investoimme jatkuvasti monipuoliseen ja moderniin konekantaan. Näin olemme toimineet myös heikompien suhdanteiden aikoina, kuten 2010-luvun taitteessa, sanoo Lehti.
Lastuavan työstön sektorilla HT Laser laajensi konekantaansa viime joulukuussa hankitulla 5-akselisella Mazak Variaxis i-600 -työstökeskuksella. – Meillä on ollut lastuavina tekniikkoina jo 3- ja 4-akselityöstö ja uuden Mazakin myötä nyt myös 5-akselityöstö, joka syventää ja laajentaa kapasiteettiamme. Mazak Variaxis i-600 -5-akselikoneella haastavat kappaleet on tehokkaampia työstää omassa tuotannossamme. Mazakin 5-akselikoneella laajennamme ennen kaikkea kappalekirjoamme ja nostamme myös kapasiteettiamme, kertoo Lehti.
Koulutus Wihurin tiloissa
HT Laserin kappaleilla
Keuruun yksikköön toimitetun Mazak Variaxis i-600 -5-akselikoneen koulutus ja ensimmäiset työkappaleet tehtiin ennen koneen luovutusta Wihurin tiloissa. – Koneen koeajot tehtiin meidän omilla tuotantokappaleillamme. Operaattoreille etukäteen järjestetyn koulutuksen ansiosta saimme Mazakin heti tuotantokäyttöön sen saavuttua tehtaallemme. Toimitus koulutuksineen sujui kaiken kaikkiaan mallikkaasti ja olemme tyytyväisiä saatuamme koneen tuotantokäyttöön nopeasti. Vaikka kone on ollut tuotannossamme vasta parisen kuukautta, se lastuaa jo täydellä teholla, kiittelee CNC-koneistuksen työnjohtaja Jyri Peuru.
– Joustavaa käyttöönottoa edesauttoi myös Mazakin Mazatrol-ohjaus, joka on meille tuttu jo aiemmista useista tuotannossamme olevasta Mazakeistamme. Kaikki Mazakimme (pysty- ja vaakakaraisia koneistuskeskuksia sekä pyörivillä työkaluilla ja vastakaralla varustettu sorvi) ovat olleet ilahduttavan toimintavarmoja. Niissä on ollut minimaalisen vähän konevikoja ja niistä aiheutuneita seisokkeja. Tämä myös osaltaan painoi 5-akselikoneen valintaprosessissa vaakakuppia jälleen kohti Mazakia, kertoo Lehti.
– Koska Mazak-koneissamme on sama ohjaus, kaikki operaattorit osaavat käyttää kaikkia näitä koneita. Tämä luonnollisesti helpottaa kuormitusten hallintaa, arvioi Peuru.
Mittava rekrytointihanke
HT Laser on edennyt voimakkaassa kasvussa. Vuonna 2016 yritys saavutti yli 50 M€ liikevaihdon ja viime vuonna luku lähenteli jo 60 miljoonaa euroa. Kasvu on edellyttänyt myös henkilökunnan lisäämistä. Viime vuoden aikana HT Laser rekrytoi voimakkaasti, yrityksen työntekijämäärä kasvoi sadalla noin neljään sataan työntekijään. – Näin ison työntekijämäärän lisääminen vaatii luonnollisesti isoja ponnisteluja ja onnistuneeseen lopputulokseen pääsimme yhteistyöllä alan oppilaitoksien ja rekrytointiyritysten kanssa, avaa Lehti kansallisestikin merkittävän hankkeen taustatyötä.
INFO
HT Laser
puh. 010 7745 000
Markus Lehti, yksikönpäällikkö
puh. 050 406 0354
www.htlaser.fi