HWR – saksalaisia innovaatioita kiinnitintekniikkaan

HWR on saksalainen kiinnitinvalmistaja, jonka tuotteista on kirjoiteltu näilläkin sivuilla jo aiemmin. Tällä kertaa tarkoituksena on raottaa laadukkaiden tuotteiden lisäksi myös hieman itse yritystä ja sen historiaa. (Kuvassa HWR:n tehdas Oytenissa.)

HWR:n tarina sai alkunsa 1989, kun Volker Henke perusti vanhempiensa autotalliin yhden hengen mekaaniseen suunnitteluun keskittyneen yh­tiön. Hyvin nopeasti hän sai isompia projekteja ja vielä samana vuonna siirtyi uusiin tiloihin sekä palkkasi työntekijöitä. Vuoden 1990 lopussa HWR sai koko Saksan alueen edustuksekseen englantilaisen Thame Workholdingin. Yhtiön asiakaspohja kasvoi merkittävästi koko Saksan alueella keskittyen erityisesti Pohjois- ja Keski-Saksaan. Koko 1990-luvun HWR laajentui ja kasvatti yhtiön kolmea liiketoiminta-aluetta myyntiä, suunnittelua ja valmistusta. Tuoteportfolioon tuli manuaali- ja hydrauli-istukat sekä asiakasräätälöidyt tuotteet. Vuonna 1997 yhtiö rakensi uudet toimitilat nykyiseen sijaintiinsa Oyteniin, joka on noin 15 minuutin ajomatkan päässä Bremenistä.

2000-luvun alkupuolella HWR ja Lang aloittivat yhteistyön kehittämällä yhdessä INOGrip®-leuan. Tämä leuka on eräänlainen esiaste sittemmin tunnetuksi tulleen hammastetun puristimen leuasta. INOGrip® oli tarkoitettu sorvin pakkaan ja ideana oli saada pakan puristusvoimaa alas ”leimaamalla” urat kappaleeseen, jolloin kappale pysyy hyvin kiinni, vaikka puristusvoima on matala. Samaan aikaan HWR sai vastuulleen Langin tuotteiden myynnin Keski- ja Pohjois-Saksassa.

Vuonna 2009 julkaistiin INOZet®-leukatuplaaja, joka on vielä nykyäänkin varsin suosittu tuote, kun on tarve kiinnittää pakkaan ohutseinäisiä kappaleita. INOZet®:n avulla 3-leukapakasta saadaan kompensoiva 6-leukapakka, mikä vähentää kappaleiden muodonmuutoksia merkittävästi. Kehitystyö jatkui ja vuonna 2011 julkaistiin INOTop®-sorvinleuka, jolla on mahdollista kiinnittää erittäin ohutseinäisiä kappaleita sorvin pakkaan. INOTop® on käytännössä pieni puristin, jonka avulla kappaleesta voidaan ottaa tavallaan pihtiote, eli kappale on hyvin kiinni minimaalisella puristusvoimalla.

Vuosikymmen sitten vuonna 2013 HWR kehitti yhtiönsä keskisimmän tuotteensa, joka edelleen on oman kategoriansa edelläkävijä. Kyseessä on tietenkin INOFlex® eli kompensoiva 4-leukapakka. Tässä vaiheessa pakkaa oli saatavana ainoastaan sorveihin, mutta vuonna 2016 julkaistiin INOFlex® VL, joka on massaltaan optimoitu manuaalitoiminen kompensoiva 4-leukapakka koneistuskeskuksiin ja karusellisorveihin. Tänä päivänä tuollainen pakka on saatavissa aina 2000 mm:n halkaisijaan saakka.

HWR Inoflex® VL.


Vuotta 2020 lähestyttäessä HWR:n ja Langin tiet erkanivat, jolloin HWR kehitti oman SOLIDLine® 0-pistekiinnitinteknologiaan perustuvan tuoteperheen. Vuonna 2019 EMO-messuilla HWR esitteli SOLID­Line®- tuoteperheen, jolloin heidän oli myös hankittava Suomeen uusi edustaja. Loppuvuodesta 2019 HWR:n myynti siirtyi Suomen Terätuonnille ja myynti on kasvanut tasaiseen tahtiin viimeiset 4 vuotta. HWR:n tuotteiden laatu on vakuuttanut myös maailman suurimman työstökonevalmistaja DMG Morin ja heidän työstökoneensa on mahdollista varustaa jo tehtaalla HWR:n kompensoivalla INOFlex® 4-leukapakalla.

HWR:n tinkimätön tuotekehitys jatkuu ja syyskuussa 2023 järjestetyillä EMO-messuilla he esittelivät uuden SOLIDBolt®-järjestelmään kiinnitettävän puristimen sekä pikavaihtoleuoilla varustetun INOFlex®-pakan. Puristimen etu verrattuna perinteiseen on, että sen saa suoraan 0-pistetappeihin kiinni, mikä esimerkiksi vaakakaraisessa työstökeskuksessa mahdollistaa tolppaan pelkkien kierrereikien poraamisen aluslevyjen ostamisen sijaan. Tämä säästää merkittävästi hankintakuluja.


Kirjoittaja
Suomen Terätuonti Oy
Aki Mäki
aki.maki@stt.as
www.suomenteratuonti.fi

Messu-uutuuksia.