Isoahon Sorvaamo Hwacheonilla uuteen kokoluokkaan

Kokenut lastuavan koneistamisen osaaja Isoahon Sorvaamo Oy on hankkinut järeän kokoluokan Hwacheon VT 1150+ MC NC-pystysorvin pyörivillä työkaluilla. ­Uuden koneen myötä Isoahon sorvaushalkaisijakapasiteetti kasvoi 1320 mm:iin.

Timo Isoaho aloitti metallimiehen uran yrittäjänä varsin nuorena, sorvaus- ja jyrsintöillä 18-vuotiaana. Minkä nuorena taitaa sen vanhempana osaa – se pätee oivallisesti Isoahon kohdalla, sillä viime vuonna yritys täytti jo 35 vuotta.
– Muutimme nykyiselle tontille vuonna 2002, mikä antoi paremmat puitteet toiminnalle mm. paremman nostokapasiteetin ansiosta. Tällä paikalla toimiminen loi pohjan kasvulle. Toimitilamme ja toimintamme ovat tällä tontilla vuosien varrella kasvaneet tasaiseen tahtiin. Viimeisen laajennuksen teimme vuosi sitten, jolloin uudelle Hwacheonille tehtiin lisätilaa 120 m2. Kokonaispinta-alaa meillä on nyt 1100 m2, kertoo Isoaho.

Erikoisosaamisalueena siirtotekniset osat
Isoahon palveluihin kuluvat mittatarkat toimitukset prosessi-, puunjalostus- sekä kaivosteollisuuden parissa toimiville palveluketjuille ja loppukäyttäjille. Toimitukset käsittävät siirtoteknisiä osia kuten laakeripesiä, akselistoja sekä ketjupyöriä ja rattaita. Konepajateollisuudelle tämä Tuurissa toimiva yritys toimittaa mm. kuljettimien osia, kytkimiä, vaihdelaippoja sekä erilaisia puristinkoneen runkoja sekä osia. Asiakaskunta Isoaholla on varsin laaja – yli 20 aktiivista asia­kasta – käsittäen maantieteellisesti lähes koko Suomen aina Oulua myöten.
– Aika paljon tekeminen on mennyt kohti projektiluontoisia toimituksia, jotka muodostuvat yhä enemmän koneistusta, hitsausta ja pintakäsittelyjä sisältävistä kokonaisuuksista. Sarjakoot ovat tyypillisesti yksittäiskappaleista piensarjoihin ja materiaalikirjo sisältää käytännössä kaikki metallit, valaisee Isoaho yrityksen tekemistä.

Hwacheonilla suurin sorvaushalkaisija
Isoahon konekapasiteetti yltää avarruskoneella mittoihin X = 1850 ja Y = 1600 asti, 5-akseliseen keskukseen mahtuu kappaleet L = 3200 mm saakka. Tämän kahdeksan henkilöä työllistävän yrityksen viimeisin investointi, pystymallin Hwacheon VT 1150+ MC, toi merkittävää kapasiteettia isomman pään sorvauksiin.
Hwacheon VT 1150+ MC on Iso­ahon lähivuosien suurin investointi ja monen vuoden hankintaprosessin tulos. – Alun alkaen lähdimme etsimään käytettyä konetta, mutta sopivaa käytettyä ei koskaan löytynyt ja tämän takia päädyimme uuden koneen hankintaan. Halusimme nimenomaan pystysorvin, koska vaihtoehtoisena koneena karusellisorvilla on niin alhaiset kierrokset, että tekeminen hidastuu.
Tässä pystysorvi-investointihankkeessa Isoahon valinta valikoitui kolmen eri merkin koneista. – Hwacheon pystyi ainoana merkkinä haarukoiduistamme koneista tarjoamaan sorvaushalkaisijan
1320 mm, muissa merkeissä tuo mitta jäi 1100 mm:iin. Lisäksi noissa muissa merkeissä on pienempi pakka. Tässä Hwacheonin plus-mallissa on lisäksi vakiona mittasauvat, mikä ominaisuus tuo mittatarkkuutta esimerkiksi lämpötilamuutoksia silmällä pitäen. Hwacheon ei missään nimessä ollut halvin vaihtoehto, mutta tekniset asiat tämänkin investoinnin kohdalla ratkaisivat, perustelee Isoaho konevalintaansa.
– Tämä on tietojemme mukaan ensimmäinen Suomeen toimitettu plus-mallin kone. Plus MC -merkintä tuo mittasauvojen lisäksi mukanaan mm. isomman karalaakerin ja 24-paikkaisen revolverin.

Tehoa myös
pienempään päähän
– Hwacheon saapui maahantuoja Cron-Tek Oy:n toimittamana viime marraskuussa sovitun aikataulun mukaisesti tuomaan lisäkapasiteettia isomman pään tekemiseemme sylintereiden, laakeripesien ja rattaiden koneistukseen. Kone on vastannut täysin siihen kohdistettuihin korkeisiin odotuksiimme tukevana ja tehokkaana laitteena. Sen lisäksi, että saimme kasvatettua isomman pään tarjontaamme, myös tiettyjen kappaleiden tekeminen pienemmässä kokoluokassa on tehostunut, mitkä aiemmin valmistettiin vaakajohteisella CNC-sorvillamme, arvioi Isoaho.

INFO

Isoahon Sorvaamo Oy
Timo Isoaho
toimitusjohtaja
puh. 0400 265 115
www.isoahonsorvaamo.fi
Hwacheonista:
Cron-Tek Oy
puh. 09 549 4660
www.crontek.fi