Järvelän levylaserleikkauskapasiteetti tuplaantui huippunopealla Eaglella

Järvelän perheen yritysryppääseen kuuluvat Metalli Järvelä Oy ja Metalli Järvelä Laser Oy ovat tehneet parin viime vuoden aikana mittavat investoinnit laserkonekantaan. Vuonna 2017 Metalli Järvelä vahvistui TTM FL 170 3D Fiber 3 kW -kuituputkilaserleikkausjärjestelmällä. Viime vuoden keväällä levyntyöstöön erikoistunut Metalli Järvelä Laser Oy hankki puolestaan Eagle Inspire 1530 6 kW 6G -kuitutasolaserin, minkä nopeuden ja tehon ansiosta levyntyöstökapasiteetti tuplaantui.

Metalli Järvelä lähti liikkeelle vuonna 1986 Rauno Järvelän toimesta. Tänä päivänä Rauno toimii edelleen yrityksen toimitusjohtajana, mutta pari vuotta sitten yrityksen omistus siirtyi toista polvea yrityksessä edustaville Visa ja Iiro Järvelälle. – Paljon on tekeminen muuttunut ja kasvanut reilun 35 toimintavuotemme aikana. Isä aloitti hommat yksin sorvaillen, mutta siitä se sitten pikkuhiljaa lähti kasvu-urille. Suurin kasvupyrähdyksemme tapahtui 1998, jolloin hankittiin CNC-ohjattu BPR-rullataivutuskone. Tämä antoi sysäyksen putkipuolen kehitykselle ja tänä päivänä työllistämme 26 henkilöä, joiden tekemisestä muodostuu 3,6 M€ liikevaihto, kiteyttää projektipäällikkö Visa Järvelä, IWS, yrityksen kehitysaskelia.

Eri osa-alueet tukevat toisiaan
Tänä päivänä Järvelän yritykset Metalli Järvelä Oy ja Metalli Järvelä Laser Oy tuottavat monipuolisesti levy- ja putkitöitä sekä muita rautarakennetöitä hitsauksineen ja koneistuksineen pintakäsiteltyinä. Myös asennusta vaativat kohteet (projektipuoli) kuuluvat tärkeänä osana tarjottavaan kokonaisuuteen. – Putkipuoli tuo töitä myös levy- ja projektipuolelle ja päinvastoin. Projektipuolen työt ovat pääosin teollisuuden kunnossapitoon liittyviä. Projektipuolella olemme toteuttaneet mm. muovikalvopuhalluskoneen runkorakenteita noin 20 vuoden ajan, valaisee Järvelä.
Asiakasrekisteri Järvelän yrityksillä on poikkeuksellisen monipuolinen käsittäen laajasti eri teollisuuden sektorit, mutta suurin volyymi muodostuu 20 suurimman asiak­kaan tilauksista.
– Putkipuolella tekeminen muodostuu lähinnä mustan teräksen piensarjatuotannosta. Samoja nimikkeitä tehdään satoja ympäri vuoden eri tilauserissä. Myös kirkkaat ja alumiini kuuluvat tuotantoon. Levypuolella mustan lisäksi työstetään myös kirkasta ja alumiinia, kertoo Järvelä.

Hitsareita vaikea löytää
Metalli Järvelän työvoiman vaihtuvuus on pientä ja yrityksessä onkin paljon pitkiä työsuhteita. – Olemme onnistuneet löytämään hyvän ja sitoutuneen porukan, jossa keski-ikäkin on ilahduttavan alhainen. Nykyään on tosin haasteellista löytää uusia osaajia. Etenkin hitsareita on vaikeaa löytää, näkee Järvelä.

Eaglella tuplasti nopeutta ja levyvahvuutta
Viime vuoden maaliskuusta asti Metalli Järvelä Laser Oy:n tuotantoa on terästänyt kovanluokan vahvistus: kuitutasolaser Eagle Inspire 1530 6 kW 6G. Järvelä haki Eaglesta lisää tehoa, nopeutta ja kapasiteettia ja näitä ominaisuuksia Eagle totisesti on tälle Kaustisella toimivalle yritykselle tuonut.
– Vossin järjestämällä tehdaskäynnillä vakuutuimme Eaglesta ja se on vastannut täysin siihen kohdistettuihin odotuksiin. Koneen 6 kW teholla pääsemme aina
30 mm leikkuuvahvuuksiin saakka. Aiemmin oma kapasiteettimme riitti 16 mm saakka ja sitä vahvempien materiaalien työstöt jouduimme teettämään alihankintana, kertoo Järvelä.
– Eaglen 6 G nopeus on myös tuonut selkeää kilpailukykyä meille. Aiemmin esim. yhden kappaleen kohdalla 1,5 min työstöaika on nyt Eaglella tehtynä 35 s. Myös pöydän vaihto tapahtuu vikkelään; kun se kaikilla muilla merkeillä on 20–30 s, Eaglella aikaa tähän kuluu ainoastaan 9 s. Teemme nyt Eaglella samat työt yhdessä vuorossa, kun aiemmin niihin kului aikaa kaksi vuoroa. Kuitenkin Eagle pyörii kahdessa vuorossa, mikä tarkoittaa, että tuotannostamme valmistuu sen ansiosta moninkertainen määrää tavaraa aiempaan verrattuna.

Parikymmentä konetta Vossilta
Metalli Järvelä on hankkinut vuosien varrelta Vossilta parisenkymmentä konetta. Miksi näin monta konetta yhdeltä toimittajalta? – Homma Vossin kanssa on toiminut moitteetta. Näin voi rehellisesti sanoa monen vuoden ja konetoimituksen kokemuksella. Moni kauppias kyllä koneen myynnissä toimii kuten pitää, mutta jälkimarkkinointiasiat jäävät sitten hoitamatta. Valitettavasti näiden asioiden kanssa olemme joutuneet joskus painimaan. Aina kun puhutaan teknisistä laitteista, vikoja koneisiin tulee ja huoltoa sekä varaosia tarvitaan. Nämäkin asiat ovat Vossin kanssa toimiessa pelanneet, arvioi Järvelä.

INFO

Metalli Järvelä Oy
Visa Järvelä, projektipäällikkö
puh. 040 839 8942
www.metallijarvela.fi
Eaglesta: Vossi Group Oy
puh. 010 8200 500
www.vossi.fi/eagle