Mazak esitteli uusia 5-akselikoneita EMO 2017 -messuilla

Japanilainen Yamazaki Mazak esitteli uusia, markkinoiden ehdotonta huippua edustavia 5-akselisia koneistuskeskuksia messuosastollaan Hannoverissa. Näistä kolme oli ensi kertaa esillä.

Kaikissa koneissa hyödynnetään Mazakin uutta Smooth-teknologiaa, jonka perustana on täysin uusitun servojärjestelmän lisäksi maailman nopein jatkuvaan 5-akseliseen työstöön tarkoitettu Mazatrol SmoothX CNC -ohjaus.

HCR-5000S – ennennäkemätöntä tehoa alumiinin koneistukseen
Mazakin ensiesittelykoneista, 5-akselinen vaakakarainen HCR-5000S-koneistuskeskus tarjoaa ison Ø 630 mm kallistuvan (A-akseli) ja kääntyvän (C-akseli) pöytänsä avulla mahdollisuuden kookkaiden, jopa Ø 700 x 450 millimetrin kokoisten ja 500 kilon painoisten työkappaleiden koneistamiseen.
Tämä poikkeuksellisen ketterä kone on erityisesti kehitetty alumiinin suurnopeuskoneistukseen, kuten lentokoneteollisuuden vaativien työkappaleiden tuottavaan valmistukseen. Koneeseen saa useita karavaihtoehtoja tarpeen mukaan.
EMO-messukoneessa oli huipputehokas 80 kilowatin kara, joka pyörii 30 000 k/min, ja jonka kiihtyvyys on erityisen suuri. Suuretkin lastumäärät pystytään ongelmitta poistamaan koneesta sen ainutlaatuisen rakenteen avulla: rungon läpi keskeltä kulkee leveä lastunkuljetin ja pyöröpöytä on kallistuva. Keskellä kulkevan lastunpoistokanavan ansiosta koneen rungon lämpötilamuutokset ovat pieniä. Koneen tarkkuuden taustalla ovat lisäksi läpijäähdytetyt kuularuuvit kaikilla lineaariakseleilla ja öljyjäähdytetty kara.

Variaxis i-300 AWC – tuottava 5-akselikone integroidulla automaatiolla pienille kappaleille
Ensiesittelyssä oli myös kompakti 5-akselinen koneistussolu, Variaxis i-300 AWC (Auto Work Changer), joka on suunniteltu erityisesti pienten ja keskikokoisten työkappaleiden valmistukseen vaihtuvina ja pieninä sarjoina.
Koneessa on portaalirakenteinen vankka valurautarunko, johon on kiinteästi rakennettu kallistuva ja kääntyvä kehtopöytä. Pöydän pinnassa on HSK-100-kiinnitysjärjestelmä pienten palettien kiinnitystä ja automaattista vaihtoa varten. Kiinnityspinnaltaan 130 millimetrin kokoiselle paletille voidaan laittaa suurimmillaan Ø 350 x 315 millimetrin kokoinen ja 65 kilon painoinen kappale.
Variaxis i-300 AWC -koneessa on tehokas 12 000 kierroksen kara vakiona, lisävarusteena saatavilla on myös esimerkiksi 30 000 kierroksen suurnopeuskara.
Monikerroksisen AWC-paletinvaihtajan ansiosta voidaan konetta käyttää helposti myös miehittämättömänä. Koneeseen kiinteästi integroidussa ja vain pienen lattiatilan vaativassa paletinvaihtajassa voi olla 32–40 palettia. Työergonomiaan on kiinnitetty erityistä huomiota, kun koneen käyttäjällä on esteetön pääsy koneen työpöydän äärelle, koneen kyljestä tapahtuvan paletinvaihdon ansiosta. SmoothX-ohjaukseen sisäänrakennettu, paletinvaihtajan ohjelmointiin tarkoitettu AWC-ohjelmisto huolehtii työkalujen hallinnasta ja palettien työjonoista. Miehittämätöntä käyttöä ja laajaa palettimäärää silmällä pitäen koneeseen on suunniteltu pieneen tilaan mahtuva suuri työkalumakasiini. Makasiinissa on vakiona 145 työkalua, mutta sitä on mahdollisuus kasvattaa jopa 505 työkaluun.

UD-400/5X – huipputarkkuutta työkaluvalmistukseen
Työkalujen ja muottien valmistajat olivat erityisen kiinnostuneita uudesta UD-400/5X-mallista (Ultimate Die & Mold), josta Mazakin laajaa teknologiaosaamista ei todellakaan puutu. Koneella voidaan koneistaa erityisen tarkasti suurimmillaan Ø 400 x 300 millimetrin kokoisia ja 120 kilon painoisia työkappaleita. Tällä upouudella koneella on huipputehokkaat ominaisuudet, joista erityismaininnan ansaitsevat supernopeasti kiihtyvät akselit sekä 45 000 kierroksen suurnopeuskara.
UD-400/5X-koneistuskeskuksen tarkkuus on jopa kahdeksan kertaa perinteistä 5-akselikonetta parempi. Tarkkuuden perustana ovat koneen symmetrinen mineraalipohjainen (95 % graniittia) painava runko ja keraamikomposiittinen silta ja satula. Tarkkuutta parantavat myös vakiovarusteisiin kuuluvat tarkkuusmittasauvat, pyörivien akseleiden sisäänrakennetut suorakäytöt, tarkkuuslineaarijohteet, kuularuuvien läpijäähdytys, kehittynyt karan jäähdytysjärjestelmä sekä tietysti SmoothX-ohjausjärjestelmän edistyksellinen laskentakyky ja servotekniikka. Osoituksena hienosta lopputuloksesta koneella ajettiin messuilla Ra 0,07 µm peilipintaa!

Mazak panostaa vahvasti 5-akseliteknologiaan
5-akselisten koneiden kysyntä ja myynti on jatkuvassa kasvussa ympäri maailmaa. Myös Suomeen on myyty entistä enemmän 5-akselikoneita viime aikoina. Mazak panostaa vahvasti tähän tuotesegmenttiin, mikä näkyy jatkuvina päivityksinä olemassa oleviin konemalleihin sekä useina uusina lanseerauksina. Nyt julkaistun kolmen täysin uuden konetyypin lisäksi EMO-messuilla esiteltiin myydyimpiä malleja Variaxis-sarjojen koneista, kuten Variaxis i-700T sorvaavalla pyöröpöydällä ja edullinen Variaxis j-500/5X, joka on sekin saanut uutta potkua uudesta Smooth-ohjausjärjestelmästä.

INFO
Wihuri Oy Tekninen Kauppa
Työstökoneet
puh. 020 510 10
www.machinetools.wihuri.fi
www.mazakeu.com