Modulaarinen rakenne korkeaan tarkkuuteen sekä dynaamisuuteen – EMCO MAXXTURN 65 G2

Itävaltalainen EMCO jatkaa vahvaa tuotepalettinsa uudistamista ja nyt se esittelee toisen sukupolven MAXXTURN 65 G2 -sorvauskeskuksen mallisarjan pienempään päähän. Uuden sukupolven malli on suunniteltu kokonaan uudelleen. Älykkään modulaarisen rakenteensa ansiosta kone tarjoaa laajan valikoiman vaihtoehtoja asiakkaiden erityistarpeisiin. Pää- ja vastakaran suuri käyttövoima yhdistettynä optimaalisiin vääntömomenttiominaisuuksiin takaa taloudellisen tehokkuuden sekä teräksen koneistuksessa että alumiinin nopeassa työstössä. 12 työkalua ja Y-akseli takaavat täydelliset tulokset monimutkaisissa jyrsintä- ja porausoperaatioissa.


Koneen rakenne

Koneen ydin on 40° kulmassa oleva runko. Erittäin jäykkä ja kompakti hitsattu teräsrakenne on suunniteltu vankan ja tarkan sorvin perustaksi. Vahvikkeet lisäävät jäykkyyttä alueilla, jotka altistuvat suuremmalle rasitukselle. MAXXTURN 65 G1:n jatkokehityksenä kone tekee vaikutuksen modernilla ja innovatiivisella muotoilullaan. Lastukuljettimen optimoitu integrointi takaa kompaktit mitat. Hihnakäytön sijasta pää- ja vastakarassa käytetään karamoottoreita, jotka takaavat erityisen laajan nopeusalueen, jopa 5 000 rpm ja erittäin hyvät samankeskisyys­ominaisuudet. Saatavana on kolme pääkaran kokoa asiakkaan tarpeiden mukaisesti: Vakio Ø 65 mm / BigBore Ø 77 mm / SuperBigBore Ø 95 mm. Symmetrisesti muotoiltu karatuenta yhdessä laakeripisteissä olevien lämpötila-antureiden kanssa sekä nestejäähdytys takaavat korkean lämpövakauden.

C-akseli on osa koneen vakiotoimintoja ja mahdollistaa karan asemoinnin 0,001 asteen tarkkuudella. Suoraan laipoitetun mitta-anturin ansiosta C-akseli sopii erinomaisesti ääriviivatarkkaan jyrsintään; lisäksi hydraulinen jarru (lisävaruste) voidaan aktivoida. Y-akseli on myös integroitu koneen perusrakenteeseen ja asetettu 90° kulmaan X-akseliin nähden. Erittäin lyhyet projektiopituudet muodostavat perustan vakaille sorvaus- ja porausoperaatioille sekä ääriviivavapaaseen jyrsintään. Absoluuttiset mittausjärjestelmät on asennettu kaikkiin lineaariakseleihin – paikoitushajonta VDI3441:n mukaan vakiona X/Y/Z: 0,0035/0,0035/0,004 µm ja lisävarusteena 0,002/0,002/0,002 µm lasimittasauvojen ja lasermittauksen ansiosta.

Konekonfiguraatiot:
MAXXTRURN 65 G2 -sarjassa on useita modulaarisia ominaisuuksia ja siitä on saatavissa useita eri versioita:
• MT65 G2 M: pyörivät työkalut, C-akseli ja kärkipylkkä
• MT65 G2 MY: pyörivät työkalut, C-akseli, Y-akseli ja kärkipylkkä
• MT65-G2 SM: pyörivät työkalut, C-akseli ja vastakara
• MT65-G2 SMY: pyörivät työkalut, C-akseli, Y-akseli ja vastakara

Kärkipylkällä varustetussa MT65M-G2-mallissa kärkipylkkä on asennettu rullalineaarijohteille ja sitä voidaan käyttää automaattisesti 500 mm:n pituudelta. Lisävarusteena on saatavana tukilaakeri Ø 8–101 mm. Tämä takaa koneen entistä joustavamman käytön esim. akselityöstössä. Vastakarallisessa MT65S-G2:ssa vastakaran pää on omilla rullalineaarijohteilla ja sitä voidaan käyttää automaattisesti 580 mm:n liikepituudella. Karaa ohjaa integroitu karamoottori (ISM) nestejäähdytyksellä. Iskunvalvottu osienpoistaja, joka on täynnä jäähdytysnestettä, varmistaa valmiiden osien turvallisen poistamisen.

Lisäksi saatavana on 12-asemainen VDI30-työkalurevolveri (valinnaisesti VDI 40), jossa on yksimoottorinen teknologia. Servomoottori tuottaa pyörivien työkalujen voiman tai kääntöliikkeen. Jokaiselle työkaluasemaan voidaan laittaa pyörivät työkalut; vaihtoehtoisesti voidaan integroida 12 työkalun suoraveto BMT55-työkalurevolveri, jossa on jopa 12 000 rpm tai 16 työkalun BMT45-työkalurevoveri.

EMCO päivitti myös Hyperturn 45 -mallin kolmanteen sukupolveen. Kone on uudelleen suunniteltu työalueen kasvattamiseksi ja suurempi revolverien välinen etäisyys mahdollistaa 16 pyörivän työkalu­revolverin sekä laajemman Y-akselin liikkeen +/– 40 mm. Kone on edelleen erittäin kompakti ja 72° vinojohderunko tarjoaa erinomaisen ergonomian sekä optimaalisen lastuvirtauksen.


Ohjaus

Asiakas voi valita joko SIEMENS SINUMERIK ONE tai FANUC 31i-B -ohjausjärjestelmän. MAXXTURN 65 G2:n ohjauspaneeli on korkeussäädettävä ja oikealla kääntyvä, mikä takaa parhaan ergonomian. 22 tuuman monikosketusnäyttö parantaa yksittäisten ohjaustoimintojen näkymää.

Lisävarusteena saatava digitaalinen prosessiassistentti EMCONNECT tarkoittaa tuotantoympäristön liitettävyyttä ja verkottumista sekä se auttaa asiakas- ja järjestelmäkohtaisten sovellusten kattavassa integroinnissa koneen ohjauksen ja tuotantoprosessin ympärille. Käyttäjä ja hänen tarpeensa ovat käyttötoimintojen painopisteessä, työprosesseja on tehostettava ja koneiden tavanomaista korkeampi luotettavuus on säilytettävä kaikissa toimintatiloissa. EMCONNECT voidaan päivittää ja konfiguroida helposti ja nopeasti, ja käytettävissä olevien sovellusten valikoima laajenee jatkuvasti. Esimerkiksi Shopfloor Management -sovellus toimii vaihtoehtona kone- ja tuotantotietojen keräämiseen, mikä mahdollistaa kaikkien koneiden kattavan seurannan ja prosessien organisoinnin tuotantoalueella. EMCONNECTin kanssa on saatavana myös sovelluksia seisokkien minimoimiseksi.


Automaatio

Tehokkaaseen tuotantoon on saatavana EMCO SL1200, IRCO ILS-MUK 7012 tai 10012, FMB TURBO 5–65 tai 8–75 ja TOP AUTOMAZIONI X-FILES -tangonsyöttölaitteet. EMCO-latauslaite varmistaa täysin automaattisen työkappaleiden lataamisen ja purkamisen sekä saumattoman vuorovaikutuksen työstökoneen ja latauslaitteen välillä. Lisäksi saatavilla on joustavaa robottiautomaatiota.

Vossi Group Oy
puh. 010 8200 500
www.vossi.fi/emco

Itävaltalainen EMCO jatkaa vahvaa tuotepalettinsa uudistamista ja nyt se esittelee toisen sukupolven MAXXTURN 65 G2 -sorvauskeskuksen mallisarjan pienempään päähän. Koneeseen on saatavissa mm. 12 työkalun suoraveto BMT55-työkalurevolveri, jossa on jopa 12 000 rpm tai 16 työkalun BMT45-työkalurevoveri.

Lue artikkeli Eurometalli-lehdestä