Muottituote Group 50 vuotta – kokemusta ja ketteryyttä samassa paketissa

Muottituote on puolen vuosisadan aikana kasvanut yhdeksi Pohjoismaiden johtavaksi valmistajaksi sekä ruiskuvalun että muotinvalmistuksen toimi­alueella. Lähihistoriassa yrityksen palveluvalikoimaan on liittynyt myös pienten osien painevalu. Korkean mitta­tarkkuuden takeena valmistuksessa ovat automatisoidut työstö­koneet ja huipputarkka paletointi­järjestelmä. Uusimpina koneina yrityksen laatukoneiden arsenaaliin ovat liittyneet kaksi Röders-suurnopeustyöstökonetta varustettuna Erowa-automaatiolla.


Muottituote Group Oy on vuonna 1973 perustettu perheyritys. Tämä kokenut yritys osaa arvostaa ammattitaitoisen henkilökuntansa osaamista ja samalla kehittää toimintaansa kohti uusia haasteita uskollisten asiakkaidensa tarjoamien haastavien projektien myötä. Raumalaiset juuret omaava Muottituote Group laajensi toimintansa Joensuuhun vuonna 2010 ja molempien tehtaiden vahvuuksia hyödyntäen se pystyy entistä kattavammin palvelemaan asiakaskuntaansa. Tänä vuonna Muottituote Group osti ruiskuvalutehtaan Korpilahdelta, joten nyt yritys toimii kolmella paikkakunnalla työllistäen noin 90 henkilöä. Liikevaihtoa Muottituotteen tekemisestä muodostui vuonna 2023 reilu 9 miljoonaa euroa.


Yli puolen vuosisadan kokemuksella

Muottituotteella on yli 50 vuoden kokemus muovimuottien ja muovituotteiden valmistuksesta.
– Pitkä kokemus ja ymmärrys asiakkaiden tarpeista takaavat parhaan lopputuloksen haastavissa tuoteprojekteissa. Hyvä asiakasyhteistyö merkitsee meille aina onnistumista, kertoo toimitusjohtaja Tero Vanninen.
– Hallitsemme koko muovituotteen valmistuskaaren. Olemme mukana tuotekehittelyssä heti asiakkaan ideasta aina valmiin tuotteen tekemiseen asti.


Ideasta valmiiksi tuotteeksi

Muotinvalmistusta Muottituotteella toteutetaan asiakkaan tarpeiden mukaan ideasta valmiiseen tuotteeseen saakka. – Oli kyseessä suuret tai pienet volyymit niin meiltä löytyy juuri tarpeeseen sopiva kustannustehokas ratkaisu. Kehittämämme moduulimuottikonsepti skaalautuu asiakkaan tarpeen mukaan ja varmistaa kustannustehokkaan ratkaisun sarjakoosta riippumatta. Kaikki muottimme valmistetaan omilla tehtaillamme Suomessa, kiteyttää Vanninen, ja jatkaa: – Automatisoidut työstökoneet ja huipputarkka paletointijärjestelmä takaavat korkean mittatarkkuuden valmistuksessamme. Työstökoneissa olevien mittauslaitteiden lisäksi varmistamme laadun ja mittatarkkuuden tuotannon eri vaiheissa erillisillä CNC-koordinaattimittakoneilla.

– Kokemuksemme muottien valmistuksesta ja ruiskuvalusta takaavat meille sel­keän kilpailuedun. Muottihuollot, korjaukset ja varaosien valmistus käy nopeasti saman katon alla, joten asiakkaan ei tarvitse huolehtia näistä. Meiltä onnistuu ruiskuvalu pienestä suureen tuotteeseen. Konekantamme sisältää yli 50 kpl:tta ruiskuvalukoneita kokoluokassa 20 tn – 450 tn sekä 3 kpl:tta painevalukoneita 20 tn kokoluokassa. Kappaleiden painot voivat vaihdella grammoista jopa 1 kg:n painoon. Automatisoidut ruiskuvalusolumme takaavat tehokkaan tuotannon ja hyvän laadun. Optimoimme muottien ruiskuvaluprosessin järjestelmällisesti siten että paras jaksonaika saavutetaan ­asiakkaan vaatimalla laadulla, vakuuttaa Vanninen.


Laatu osana prosessia jokaisessa vaiheessa

– Valmistusprosessimme on suunniteltu siten että laatu on osana prosessia jokaisessa vaiheessa. Sen takaavat niin osaava ja motivoitunut henkilökuntamme kuin huipputarkat ja automatisoidut koneetkin. Yhteistyössä asiakkaan kanssa suunnittelemme tuotteen valmistettavuuden siten, että kokonaiskustannus on optimaalinen. Muottisuunnittelussa otamme huomioon asiakkaan tarpeen ja tuotantomäärät. Vastauksemme tähän on skaalautuva moduulimuottikonseptimme. Tuotannon tehokkuuden ja tarkkuuden takaavat uusinta teknologiaa edustavat työstökeskukset, jotka pyörivät kolmessa vuorossa automatisoinnin ansiosta. Tarkat mittalaitteemme ja Erowa-paletointijärjestelmämme takaavat, että toistotarkkuus on erinomainen, joten kykenemme valmistamaan monipesäisiä massamuotteja tarkkuuden kärsimättä, lupaa Vanninen.

– Asiakkaamme ovat oman alansa huippuosaajia, jotka arvostavat toimittamiamme tarkkoja työkaluja. Toimintavarmat muotit ovat avainasemassa asiakkaan tavoitellessa häiriötöntä massatuotantoa. Asiakkaamme ymmärtävät työkalujen hankinnan perustuvan elinkaarimalliin, jolloin investointikustannus on vain pieni osa massatuotannon kokonaiskustannuksista, arvioi Vanninen.
– Olemme mukana asiakkaan projektissa tuotesuunnittelun tukemisesta aina tuotantoon asti. Koska osallistumme tiiviisti asiakkaan tuotteen suunnitteluun, pystymme tarjoamaan paljon enemmän kuin pelkän työkalun ja ruiskuvalun. Laaja kokemuksemme ja asiakkaan tarpeiden ymmärtäminen auttaa kehittämään myös tuottavampia tuotantomalleja.

Muotti­tuotteen ­uusimpien ­5-akselisten Röders RXP601 -suurnopeustyöstö­koneiden kara­nopeudet ovat 42 000 ja 36 000 rpm. Koneiden tarkkuudet yltävät 0,005 mm asti.


Röders-suurnopeustyöstökoneilla 20–30 % lisää nopeutta

Muottituote hankki viime vuoden alussa rivistöönsä kaksi 5-akselista Röders RXP601 -suurnopeustyöstökonetta, joiden tehokkuus optimoitiin kesällä Erowa-automaatiolla.
– Kahdella uudella Rödersillä korvasimme kolme vanhempaa työstökonetta. Nyt nämä työt hoidetaan tässä uudessa solussa, jossa kahta Röders-konetta palvelee yksi Erowa-robotti, kertoo Vanninen.
Solussa valmistetaan työkaluteräksestä lääketeollisuuteen jopa 32-pesäisiä muotteja, joissa on suuret tarkkuusvaatimukset.
– Nämä työt vaativat koneilta suurta tarkkuutta ja tehokkuutta. Uudet Röders-koneemme räätälöitiinkin vastaamaan näitä tarkkuusvaatimuksia, ja näillä koneilla ylletäänkin aina 0,005 mm tarkkuuksiin saakka, valaisee Vanninen.

Muottituote pohti tätä investointia muutaman merkin kesken. – Meillä on kokemusta Röders-koneista jo 1990-luvulta lähtien, ja näin ollen vahva tietämys niiden tarkkuudesta, tehokkuudesta ja luotettavuudesta. Niin ikään kokemuksemme ovat hyviä maahantuoja Scalarin ja Rödersin jälkimarkkinointitoimista – ongelmat ratkaistaan yleensä muutamassa tunnissa, summaa Vanninen konevalintaan johtaneita kriteereitä.
– Kun meillä on kokemusta sekä Röderseistä että 5-akselikoneista, niin saimme uudet koneet melko mukavasti tuotantoon. Uudet koneet ovat tuoneet huomattavasti lisää tehokkuutta tekemiseemme, sillä aiemmat koneet olivat 20 vuotta vanhoja ja siinä ajassa tekniikka on mennyt paljon eteenpäin. Uudet koneet ovat lineaarijohteisia ja täysiverisiä 5-akselikoneita. Nämä Rödersit tekevät osia 20–30 % nopeammin verrattuna niitä edeltäviin koneisiin. Uusilla koneilla saamme enemmän valmiiksi asioita nopeammin, kertoo Vanninen.


Jatkuvat investoinnit varmistamassa kilpailukykyä

Muottituote on investoinut viimeisen 4–5 vuoden aikana noin 6 miljoonaa euroa.
– Kilpailemme kansainvälisessä kentässä. Kilpailuvalttimme globaalissa kilpailussa on korkea laatu, ja vain parhaimmalla uudella konetekniikalla on mahdollisuus tuottaa laatua tehokkaasti. Pystymme tarjoamaan asiakkaillemme myös monenlaisia palveluita, sillä muotinvalmistus on 100 % omissa käsissämme ja tämän sektorin ohessa pystymme tarjoamaan ruiskuvaletut tuotteet tehokkaasti omasta tuotannostamme, kiteyttää Vanninen.
– Tulemme myös jatkossa investoimaan aktiivisesti – se pitää meidät työssä kiinni. Tilanteet toki vaihtelevat vuosien välillä, mutta tälläkin hetkellä tekemistä riittää hyvin. Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavaa 50 vuotta, päättää Vanninen.

Vuoden 2023 alussa hankittua kahta Röders RXP601 -suurnopeustyöstökonetta palvelee Erowa-robotti. Solusta valmistuu työkaluteräksestä valmistettuja muotteja aiempaa 20–30 % tehokkaammin.

Muottituote Group Oy
Tero Vanninen
toimitusjohtaja
puh. 040 7517 821
www.muottituote.fi

Röders-koneista ja Erowa-automaatiosta:
Scalar Oy
Sebastian Hämäläinen
myyntipäällikkö
puh. 040 121 6945
www.scalar.fi