Nousu tulee – oletko valmis?

Viimeiset 12 kuukautta ovat olleet vaikeimmat oman koko 19-vuotisen työhistoriani aikana kustannusalalla. Noin vuosi sitten alkanut Postin lakko aiheutti paljon päänvaivaa. Lakosta aiheutuneista tappioista ja sen heijastusvaikutuksista päästiin irti helmikuussa. Eikä aikaakaan, kun iski korona. Koronan heijastusvaikutukset ovatkin sitten ulottuneet paljon laajemmalti ravistellen koko maailmaa.

Onneksi valoa on näkyvissä. Kesän jälkeen maailma on piristynyt selvästi. Esimerkiksi monet konepajat ovat oman näkemykseni mukaan kehittäneet toimintaansa aktiivisesti kone- ja laiteinvestoinneilla. Kaikki merkit viittaavat siihen, että piristyminen tulee vielä moninkertaistumaan kevättä kohti mentäessä. Esimerkiksi lähes kaikki tulevaa talouskehitystä luotaavat indikaattorit lupaavat Saksalle hyvää: niiden perusteella EU:n suurin kansantalous lähtee reippaaseen kasvuun. Samankaltaiset tuntemukset itselläni on myös Suomen taloudelle ja metalliteollisuudelle.

Kenelläkään ei ole sellaista kristallipalloa, jonka perusteella varmasti pystyttäisiin sanomaan, missä vaiheessa koronapandemiasta saadaan lopullinen niskalenkki. Mutta varmaa on, että kun COVID-19-epidemialle taltuttaja löytyy, talouden rattaat lähtevät rullaamaan aivan eri kierrosnopeudella kuin nyt vallitsevan epävarmuuden keskellä. Konepajojen organisaatioiden ja teknologioiden pitää olla huippuvireessä, jotta pystytään vastaamaan kasvavaan kysyntään. Marjat jäävät niiden toimijoiden poimittavaksi, jotka ovat osanneet ja pystyneet kehittämään tekemistään myös koronapandemian aikana.

Erittäin mukavaa loppuvuotta

Petri Kuhlman, päätoimittaja