NSK:n uudet Robust-karalaakerit sopivat suuren nopeuden ja korkean tarkkuuden työstökoneisiin

NSK esitteli EMO 2019 -messuilla uuden Robustride-lieriörullalaakerin, joka on tarkoitettu karalaakereihin suuren nopeuden ja korkean tarkkuuden työstökoneissa. Näissä edistyksellisissä laakereissa käytetään optimoitua laakeripidintä, joka parantaa voiteluaineen distribuutiota. Tämä vuorostaan vähentää laakerin kulumista erityisesti suuren kuormituksen alla. Messuilla esiteltiin myös NSK:n Robust-viistokuulalaakerit parannetulla tarkkuusluokalla.
Työstökoneiden karalaakereilla on erittäin korkeat käyttötarkkuusvaatimukset. NSK on kehittänyt tähän vaativaan sovellus­alueeseen erilaisia laakerityyppejä ja laakerisarjoja, jotka tunnetaan Robust-sarjoina. Tähän sarjaan on nyt lisätty yksiriviset Robust­ride-lieriörullalaakerit. Robustride-laakereissa käytetään erityistä laakeripidintä, jonka geometriaa ja ohjaimia on parannettu juuri tätä sovellusprofiilia varten.
NSK:n optimointityöhön sisältyi voiteluaineen paremman distribuutiotavan kehittäminen. Tämä vähentää ja tasoittaa lämmöntuottoa laakereissa. Voiteluaineen virtausta laakerissa ohjataan siten, että myös sisäpinnalle (joka on keskipakoisvoimien vuoksi varsin heikossa asemassa) toimitetaan voiteluainetta optimaalisella tavalla. Tästä aiheutuvat pintahäviöt ovat häviävän pieniä ja saavutettu voiteluaineen distribuutio on erittäin hyvä jopa erittäin korkeissa nopeuksissa, jotka ovat tavallisia useissa nykypäivän työstöoperaatioissa.
Nämä suunnittelussa tehdyt parannukset minimoivat laakereiden kulumista erityisesti korkeissa nopeuksissa. Ne myös lyhentävät laakerirasvan sisäänajoon tarvittavaa aikaa. Robustride-laakereiden toinen etu on se, että vierintäelementtien optimaalinen ohjaus mahdollistaa huomattavasti suuremmat laakerivälyksen toleranssit. Tämä yksinkertaistaa asennusmenetelmiä.
NSK on lisäksi kehittänyt Robust-viistokuulalaakereihin uudet laakeripitimet. Koska näitä laakereita käytetään myös useissa suuren nopeuden työstökonesovelluksissa, ne on optimoitu alhaista kitkamomenttia silmällä pitäen. Tämän seurauksena laakerin käyttö synnyttää vähemmän lämpöä (muihin viistokuulalaakereihin verrattuna). Kuten aikaisemmin todettiin, tämä myös parantaa merkittävästi työstöprosessin luotettavuutta, erityisesti erittäin korkeilla nopeuksilla. Lopuksi Robust Sursave -viistokuulalaakereilla varustetut työstökoneet jättävät työstettäviin komponentteihin erittäin korkealaatuisen pinnan.
Lisäksi Robust-viistokuulalaakerit ovat nyt saatavana tark­kuusluokassa P3W. Näiden parannuksien tuloksena laakereiden leveystoleranssi laskee aikaisemmasta arvosta 250 μm arvoon
100 μm. Tämä helpottaa asennusta.
NSK esitteli Hannoverissa myös suurtarkkuuslaakereille tarkoitetun Verify-sovelluksen. Verify-sovellus mahdollistaa laakereiden tunnistuksen käyttäen pakkauksen QR-koodia. Nämä tiedot – jotka sisältävät yksilöllisen tunnistenumeron, lopputarkastuksen mittaustulokset, mittojen toleranssit sekä rasvatyypin – voidaan ladata standardimuodossa ja siirtää asiakkaan omiin järjestelmiin. Sovellus muodostaa näin ollen ennakkoedellytyksen tuotteiden seurannalle IT-pohjaisissa tieto- ja hallintajärjestelmissä. ●

INFO

www.nskeurope.com