Onnellinen ihminen paras potentiaali

Maailman onnellisuusraportti (World Happiness Report 2021) julkaistiin maaliskuussa nyt jo yhdeksännen kerran. Raportin mukaan Suomi on maailman onnellisin maa – jo neljättä vuotta peräkkäin. Kaikkiaan raportissa listattiin 149 valtiota.

Tänä vuonna raportissa huomioitiin myös COVID-19-pandemian vaikutuksia, ja korona-aikanakin Suomi on säilyttänyt sijoituksensa maailman onnellisimpana maana.
Toiseksi onnellisin maa on Islanti ja kolmantena Tanska. Ruotsi on listalla kuudes, Saksa seitsemäs, USA sijalla 14, Viro 28:s ja Venäjä 60:s.
Viimeiset 20 sijaa koostuu pääosin Afrikan mantereella sijaitsevista maista, joissa näkyi sotien vaikutuksia ja muuten epävakaita elinolosuhteita sekä köyhyyttä.

Tässä koronan keskelle monen suomalaisen ”fiilikset” saattavat tuntua kaikkea muuta kuin onnellisilta; eristyneisyys tai vaikkapa koronasta johtuva ansiotason aleneminen koskettaa myös isoa määrää suomalaisia.
Vaikeuksien keskellä asioita ei välttämättä osaa suhteuttaa. Vanha sanonta ”on lottovoitto syntyä Suomeen” pitää kyllä aika lailla kutinsa, mikä tuli tässäkin onnellisuutta mittaavassa raportissa todistettua. Suomi on turvallinen maa, jossa heikoimmistakin huolehditaan ja esimerkiksi yhdenvertaiseen koulutukseen on jokaisella mahdollisuus.

Myös suomalainen metalliteollisuus on onnellisessa asemassa, sillä Suomessa on korkean koulutustason maana paljon potentiaalista työvoimaa taistelemaan globaalissa kilpailukentässä. Tämä potentiaali pitää vain pystyä hyödyntämään entistä tehokkaammin ja kokonaisvaltaisemmin hyödyksi. Ihminen on yrityksen paras voimavara, ja etenkin onnellinen ihminen on paras potentiaali, mitä yrityselämä voi toivoa.

Onnellista kevättä

Petri Kuhlman, päätoimittaja