PTH-METALLI juhlistaa 70-vuotisjuhlavuottaan DMG MORI 5-akselisella simultaanikoneella

PTH-Metalli Oy täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 70 vuotta. Myös tulevaisuuteen askelmerkkejä on turvattu vahvasti palkkaamalla kahdeksan uutta CNC-koneistajaa. ­Konearsenaaliin hankittiin huippuvahvistuksena 12 paletin automaatio­järjestelmällä varustettu DMG MORI DMC 80 FD duoBLOCK, joka on yrityksen ensimmäinen 5-akselinen simultaanityöstökone.

Jälkikäsittelyosaston Mira Juupaluoma viimeistelytyössä. Jälkikäsittelytoimiin kuuluu mm. seitsemän metrin uunilla varustettu pulverimaalaamo sekä lähettämö.


Huikea 70-vuotinen tarina sai alkunsa, kun ”pappa” Andersson perusti Porvoonjoen kupeeseen vuonna 1952 Porvoon ­Tako ja Hitsauksen. Tätä tarinaa jatkoivat toisessa polvessa Voitto ja Varma. Vuonna 1982 yritys siirtyi Kalevi Laitisen ja Aimo Korhosen omistukseen, joiden vetämänä yritys aloitti osavalmistuksen Tamrockille. Tällöin myös yhtiömuoto muutettiin osakeyhtiöksi.
– Osavalmistus on edelleen meidän toimintamme core – koneen osien valmistus koneenrakentajien kokoonpanolinjoille. Tyypillistä tuotannollemme on toistuvuus ja monta valmistusvaihetta sisältävä tekeminen kuormalavalle mahtuville tuotteille. Tuotteiden kokoluokka on yläpäässä 500 kg ja pituus viisi metriä, kertoo PTH-Metalli Oy:n toimitusjohtaja Henry Valtonen.

PTH-Metalli Oy on edennyt trion Henry ja Mikael Valtonen sekä Ari-Pekka Hänninen omistuksessa vuodesta 2006.
– Yrittäjyyttämme koeteltiin heti alkuun 2008 alkaneen finanssikriisin myötä, mutta näistäkin vuosista selvittiin plusmerkkisellä tuloksella. Emme ole kertaakaan tehneet miinusmerkkistä tulosta koko 70-vuotisen matkamme varrella, sanoo Valtonen.


Seurantajärjestelmät avainroolissa

Porvoossa edelleen sijaitsevan PTH-Metallin valmistuserät vaihtelevat yksittäiskappaleista tuhansien vuosivolyymeihin, joista pääosa on mustaa terästä, mutta myös RST/HST, alumiini sekä tekniset muovit kuuluvat materiaalikirjoon. – Vuodessa tuotantomme läpäisee noin 300 000 osaa. Tämän määrän hallinta vaatii hyvää kon­trollointia eli seuranta/hallintajärjestelmien pitää toimia. Tätä sektoria kehitämme aktiivisesti edelleen ja tällä hetkellä on käynnissä työjonojen hienosäätöön liittyvä kehitysprojekti.

PTH-Metallin vahvuus on omavarainen laaja-alaisesti eri tuotantoteknologiat sisältävä tekeminen, jolloin osat tulevat valmiiksi saman katon alla.

Koko ketju saman katon alla

PTH-Metalli pyrkii valmistamaan kaikki tuotteet alusta loppuun omassa tuotannossaan saman katon alla. Tuotanto jakaantuu kolmeen vaiheeseen: esikäsittely, jatkojalostus ja jälkikäsittely. Esikäsittelyyn kuuluu mm. kaksi laserlinjaa, kaksi särmäyslinjaa (100 tn ja 500 tn / 4,2 m), viisteplasma, sahaukset ja putken taivutukset.

Esikäsittelyn jälkeen tuotteita jalostetaan MIG/MAG-hitsauksella kuuden käsihitsaajan sekä Avertas Oy:n toimittaman FMS-robottihitsauslinjan liittämisillä. FMS-robottihitsauslinjassa on kaksi Kuka-robottia, joissa kaikkiaan 13 synkronista akselia.
– Koneistusosastomme on kehittynyt lähivuosina paljon. Se muodostuu neljästä sorvista ja seitsemästä jyrsimestä. joista kaksi on viisiakselikoneita. Uusin investointimme on 12 paletin automaatiojärjestelmällä varustettu DMG MORI DMC 80 FD duoBLOCK, jonka myötä pystymme tarjoamaan täysimääräistä 5-akselista simultaanityöstöä, sanoo Valtonen.

Jälkikäsittelytoimiin kuuluu mm. seitsemän metrin uunilla varustettu pulverimaalaamo sekä lähettämö.
– Koko valmistusketjun tapahduttua omissa käsissämme 5500 m2:n tuotantotiloissamme nopeuttaa se tekemistämme parantaen kustannustehokkuuttamme. Myös laatukontrollointi on hallittua. Tarvittaessa pystymme vastaamaan nopeisiin tarpeisiin esimerkiksi polttoleikkaamalla paksu laippa ja koneistamalla se räätälöityyn asiakastarpeeseen, kiteyttää Valtonen yrityksenä kilpailukykytekijöitä.

Tuotantopäällikkö Christian Westerlund ja toimitusjohtaja Henry Valtonen kompaktiin tilaan mahtuvan pyöreän 12 paletin automaatiojärjestelmän äärellä.


12 paletin DMG MORI kompaktiin tilaan

12 paletin automaatiojärjestelmällä varustettu DMG MORI DMC 80 FD duoBLOCK 5-akselinen työstökone saapui PTH-Metallin tuotantoon toukokuussa. – Tämä on historiamme suurin yksittäinen koneinvestointi, jota oli osaltaan mahdollistamassa poikkeuksellisesti meille myönnetty EU-rahoitus, iloitsee Valtonen.
– Tätä koneinvestointia tehdessämme kartoitimme alun alkaen kahdeksan eri valmistajan konetta, joista finaalivaiheeseen valikoitui kaksi konetta. Vaakakuppi kallistui DMG MORI:n koneeseen, koska se pystyi ainoana toimijana tarjoamaan kompaktiin tilaan mahtuvan pyöreän 12 paletin ratkaisun. Muiden tarjoamat palettiradat vievät paljon tilaa, eivätkä ne siten soveltuneet meille. Toinen merkittävä asia valinnassamme oli DMG MORI:n kääntyvä työstöpää, joka kykenee työstämään lähempänä työpöytää. Toki merkitystä oli valintaa tehdessä myös sillä, että meillä on hyvät kokemukset DMG MORI -laadusta sekä sorvauksessa että jyrsinnässä luotettavasti ja tehokkaasti palvelleista nykyisistä koneistamme.


Lisää tehokasta kara-aikaa

PTH-Metallin uusi DMG MORI yltää halkaisijaluokkaan noin 900 mm ja 2 000 kg.
– Saamme uudella DMG MORI 5-akselikoneellamme paljon lisää kapasiteettia ja uusia toiminnallisuuksia. Iso palettijärjestelmä lisää tehokasta kara-aikaa, jolloin kykenemme hyödyntämään tehokkaan koneen ominaisuudet täysimääräisesti. Viimeistä teknologian huippua edustava 5-akselisuus nopeuttaa valmistusprosessejamme huomattavasti, koska olemme joutuneet tähän asti kääntämään useasti kappaleita työstettäessä. Nyt uudella DMG MOR:lla kääntöjen tarve vähenee merkittävästi ja arviomme mukaan joidenkin osien kohdalla valmistusaika nopeutuu jopa 40 %, kiteyttää Valtonen uuden koneen tuomia lisäarvoja.


Kahdeksan uutta CNC-koneistajaa

– Nykytuotteista noin 20 % työllistää uutta konettamme ja tarkoitus on hakea sille 80 % uutta työtä. Eli kasvua haetaan. Tähän tähdätään myös tänä vuonna vajaan 50 henkilön tiimiämme vahvistamaan liittyvät kahdeksan uutta koneistajaa, jotka saapuvat meille Euroopan ulkopuolelta. Näillä askelmerkeillä siirrymme koneistusosastolla täysimääräiseen kaksivuorotuotantoon, raottaa Valtonen lähitulevaisuuden askelmerkkejä.

PTH-Metalli Oy
Henry Valtonen
toimitusjohtaja
puh. 0500 500 601
www.pth.fi

DMG MORI -työstökoneista:
DMG MORI Finland

Lauri Erkkola
toimitusjohtaja
puh. 050 566 8779

Tomi Koskinen
aluemyyntipäällikkö
puh. 050 579 7805

fi.dmgmori.com

DMG MORI DMC 80 FD duoBLOCK 5-akselisen työstökoneen koulutukset käynnissä. Ensimmäisiä tuotantokappaleita koneella on tarkoitus päästä ajamaan kesäkuussa.