Sah-Ko Oy:n investointi uuteen Lagun-jyrsin­koneeseen tehostaa tuotantoa ja mahdollistaa monipuolisemman palvelukokonaisuuden

Machinery Oy toimitti ja asensi loppuvuodesta 2023 oululaiselle Sah-Ko Oy:lle uuden liikkuvapöytäisen Lagun BM4 ­-jyrsinkoneen.

Sah-Ko investoi uuteen koneeseen parantaakseen tuotantoprosessiaan ja vastatakseen monipuolisemmin asiakkaiden tarpeisiin. Yrityksessä todettiin, että vanhalla koneella ei pystytä enää riittävästi vastaamaan nykypäivän tarpeisiin mm. koneen pienen koon ja yhden lisäakselin puutteen vuoksi. Investoinnin lähtökohtana oli hankkia kone, joka pystyisi suoriutumaan vaativimmistakin tehtävistä tehokkaasti ja joustavasti.
Alkuvaiheen kone- ja toimittajakartoituksessa nousi esiin Machineryn nopea ja palveluhenkinen kommunikointi. Machineryn edustamaan Lagun-jyrsinkoneeseen päädyttiin muutamien ratkaisevien seikkojen vuoksi. Koneen kompakti koko oli iso tekijä, sillä tila koneelle Sah-Ko:n koneistamohallissa oli rajallinen. Lisäksi Lagunin liikeratojen laajuus (X = 4000 mm, Y = 1300 mm, Z = 1500 mm) vastasi yrityksen tarpeisiin ja kone mahdollisti monesta suunnasta tapahtuvan työstön yhdellä asetuksella. Vaikka Lagun ei ollut Sah-Ko:lle ennestään tuttu merkki, sen tarjoama tarkkuus, Heidenhain-ohjaus ja koneen kokonaisvaltainen suorituskyky vakuuttivat valintaa tehtäessä.


Machineryltä huolellinen käyttöönottokoulutus

Jotta siirtyminen uuden koneen käyttöön sujuisi asiakkailta mahdollisimman vaivattomasti, panostaa Machinery koneita toimittaessaan erityisesti käyttöönottokoulutukseen sekä käytön alkuvaiheen tekniseen tukeen. Lagun-jyrsinkoneen käyttöönotto sujuikin Sah-Ko:ssa suunnitellusti ja pienin ongelmin, ja Machinery tarjosi koneen käyttäjille kattavan käyttökoulutuksen.

Sah-Ko:ssa kommunikointi Machineryn kanssa on todettu avoimeksi ja joustavaksi. Kun tukea on tarvittu, on sitä saatu nopeasti ja yhteistyö Machineryn kanssa koetaan kokonaisuudessaan varsin hyväksi. Machineryn yhteyshenkilöihin kuten Asko Silvalaan ja Kari Pirttilään, on voitu ottaa yhteyttä milloin tahansa, mikä on ollut tärkeää ongelmien ratkaisussa.
”Teknisten haasteiden kanssa palvelua saatiin nopeasti. Ensin vaihdettiin tekstiviestejä Askon kanssa ja sitten Machineryn asentaja soitti korjausohjeiden kanssa, eli sen puolesta on kyllä hyvin pelannut”, kommentoi Sah-Ko:n koneistaja Mikko Huotari.
”Ostoprosessin osalta minulla oli Machineryn yhteyshenkilönä Pirttilän Kari ja hänelle pystyi soittamaan milloin vaan. Myös sähköposteja tykitettiin puolin ja toisin ja vastaukset tulivat aina nopeasti, eikä tarvinnut montaa päivää odotella”, lisää työnjohtaja Antti Koskinen.


Tulevaisuuden näkymät

Sah-Ko:ssa opetellaan ja totutellaan nyt uuden koneen käyttöön. Tunnelmat ovat innostuneet ja odotukset korkealla. Koneella pystytään valmistamaan aiempaa suurempia ja monimutkaisempia kappaleita ja myös monenlaisten pienten kappaleiden valmistus onnistuu uudella koneella aiempaa nopeammin ja tehokkaammin. Uuden koneen rinnalla jatketaan vanhan koneen käyttöä pienten kappaleiden valmistuksessa.
”Investointi on merkittävä askel Sah-Ko:n koneistamon kehityksessä, sillä koneen myötä yrityksen koneistamon automaatioaste ja tuotantokapasiteetti nousevat, palvelutarjonta laajenee ja kilpailuasema vahvistuu. Asiakkaiden moninaisiin tarpeisiin pystytään vastaamaan nyt entistäkin monipuolisemmin”, Sah-Ko:ssa todetaan innostuneesti.

Koneistaja Mikko Huotari (vas,) ja työnjohtaja Antti Koskinen Lagun-jyrsinkoneen äärellä. Uuden koneen myötä yrityksen koneistamon automaatioaste ja tuotantokapasiteetti nousevat, palvelutarjonta laajenee ja kilpailuasema vahvistuu.

Sah-Ko Oy on vuonna 1955 perustettu oululainen teollisuuden palveluita tarjoava perheyritys, joka työllistää noin 75 henkeä. Yrityksen palveluihin kuuluvat metallimyynti, koneistettavien ja hitsattavien osien ja teräsrakenteiden valmistus ja pintakäsittely, teollisuusputkistojen ja -säiliöiden valmistus, teollisuuden asennus- ja kunnossapitopalvelut sekä omien Raiko-tuotteiden ja Hexxaclean-lämmönvaihdinpesurien valmistus.

www.sah-ko.fi
www.metallimyynti.fi
www.raikomachines.com
www.hexxaclean.com
www.machinery.fi