Scan-Cast Oy on ylpeästi suomalainen tuolintekijä

Scan-Cast Oy on Tampereella yli neljäkymmentä vuotta toiminut perheyritys, joka on suomalainen, korkealaatuisten ja ergonomisten toimisto-, ravintola- ja julkitilakalusteiden valmistaja. Scan-Cast Oy:n ideana on täydellinen oma suunnittelu ja oma valmistus. Niinpä heillä on oma valimo, jossa valetaan tuolien ja pöytien metallijalat ja -osat sekä sisaryrityksen pintakäsittelylaitos Nokialla, jossa aikaansaadaan tuotteiden kiiltävä pinta. Tyylikkään ja toimivan lopputuloksen viimeistelee oma verhoomo, jossa verhoilijat verhoilevat ja ompelevat tuolien istuinosat. Pintakäsittely Nokia Oy palvelee myös pulverimaalattavissa tuotteissa. Scan-Cast toimii kumppanina kalustuksen suunnittelusta ja kehityksestä valmistukseen ja aina huoltopalveluun asti. He palvelevat monipuolisesti asiakkaita eri aloilta – he ymmärtävät tuotteiden käyttövaatimukset.

Suomalaisille Scan-Castin omassa valimossa alumiinivaletut laippajalkaiset baarijakkarat ja pöydänjalat ovat vuosien saatossa tullee tutuiksi ravintoloissa, laivoissa, työpaikoilla, kouluissa ja julkisissa tiloissa ympäri maailman. Scan-Cast valmistaa tuolit ammattilaisille, joten niitä näkee myös hammaslääkäreissä ja marketeissa kassakoneratkaisuissa ja kaikissa paikoissa, joissa työpisteen vaatimuksiin kuuluu ergonominen, mukava ja tukeva istuin.


Työympäristössä työpisteen toimivuus ja ergonomia ovat ensisijaisen tärkeitä – eri aloilla on eri vaatimukset

Toimistotyössä ja kaupan kassalla työntekijät viettävät paljon aikaa istuen. Ergonominen työtuoli on turvallisen ja terveyttä edistävän työpisteen perusta. Oppilaitoksissa ja virastoissa työympäristön on sovelluttava niin ryhmä- kuin yksilötyöskentelyyn. Yhdessä suunniteltu ja tarpeeseen vastaava kalustus takaa loppukäyttäjälle parhaan ratkaisun.

Toimivuuden lisäksi tyylikkyys ja viihtyisyys ovat asioita, joihin asiakas hotelleissa ja ravintoloissa kiinnittää huomiota. Niissä myös vaaditaan kestävät ammattikäyttöön tarkoitetut pöydänjalat, baarijakkarat, naulakot ja köysitolpat, jotka täydentävät kokonaisuutta.

Kauneus-, terveys ja hyvinvointialalla työtuolin ja hoitotuolin verhoilun pitää olla helposti puhdistettava ja sen pitää kestää pesu- ja desinfiointiaineita. Scan-Cast Oy toimittaa hoitotuolit ja -pöydät muun muassa hammaslääkäreille, hierojille, optikoille ja kosmetologeille. Antibakteerisen verhoilun saa myös satulatuoleihin monissa eri väreissä.


Scan-Cast Oy:n valmistus

Scan-Castilla on vahva ja monipuolinen konekanta ja osaaminen valamiseen, pintakäsittelyyn ja verhoiluun. Toiminnan laajentuessa haluttiin nopeuttaa alihankinnasta tulevien tuotteiden pienten ohutlevyosien toimitusaikaa satsaamalla tiloihin sopivaan kuitulaserteknologiaan.

Kehittämishaluun vaikutti myös se, että Scan-Cast on osaajien yhteisö, joka on verkostoitunut suurimpien yhteistyökumppaneidensa kanssa ja myös muiden alueen yhtiöiden kanssa ja joka on vahvasti osana alueen elinkeino- ja kulttuurielämää.

Scan-Cast Oy haluaa luoda paremman huomisen ratkaisuja niin maakunnassa, kuin säilyttää tuolien ja huonekalujen valmistuksen Suomessa. Tähän liittyen Scan-Cast Oy on liittynyt Suomalaisen Työn Liiton jäseneksi. ”Lisäksi Avainlippu-merkki helpottaa jälleenmyyjiemme toimintaa, sillä he voivat hankinnoissa ja kilpailutuksissa korostaa Scan-Castin tuotteissa kotimaisuutta”, to­teaa toimitusjohtaja Ari Suoniemi.

”Avainlippu-merkki on tehty korostamaan suomalaisuutta ja vastuullisuutta. Vastuullisuus tarkoittaa valintaa suomalaisen työn ja osaamisen puolesta. Suomalaisen työn tukeminen kasvattaa yhteistä hyvinvointia, tuotannon vastuullisuutta unohtamatta. Näiden arvojen puolesta Scan-Castillakin on tehtyä töitä jo useita vuosikymmeniä”, hän jatkaa.

Scan-Cast Oy:n tuotteita.


Lisää konkreettista tehokkuutta valmistusvaiheisiin nykyaikaistamalla kapasiteettia tuotteiden ja materiaalien valmistuksessa

Scan-Cast Oy on ehtinyt jo keski-ikään ihmismittarilla, joten tuotekehityksen ja valmistuksen historiaa ja kokemusta on kertynyt työvuosissa vuosikymmeniä. Toisaalta markkinat ovat kasvaneet yhdessä tuotekirjon kanssa, ja yrityksellä on ollut selkeä tarve kasvattaa ja tehostaa tuotantoa.

Yritys on varustettu nykyaikaisella ja monipuolisella kone- ja laitekannalla, joiden avulla työntekijät saavat kattavan ja laadukkaan tekemisen mahdollisuuden eri ympäristöissä. Luonnollisesti yrityksen vetäjät ovat varsin motivoituneita tehtäviinsä.

Yrityksen osaamisessa ja nykyaikaisessa laitekannassa yhdistyy ohjelmisto- ja suuri käsityötaito sekä millintarkka teollinen tuotanto, jolloin pystytään toimittamaan niin pienen kuin suuren asiakkaan haluamat yhteistyöprojektit ja täyttämään vaatimukset eri kehitystöissä.

Mahdollisia ”pullonkaula”-kohtia tarkastellessa tuli esiin ohutlevyosien alihankinnan hitaus ja oma tarve ”instant”-osiin, koska monet tuotteet ovat räätälöityjä ja ainutlaatuisia tai piensarjaa. Yksi merkittävä syy uuden laserin hankintaan oli tuotteiden nopeampi läpäisyaika valmistuksessa. ”Uuden pienen kuitulaserin käyttökulut ja pieni tilantarve pelkästään oikeuttivat investoinnin”, kertoo Suoniemi.


Monipuoliset vaatimukset uudelle koneelle

Hankittavalle järjestelmälle asetettiin monipuoliset vaatimukset. Laserjärjestelmän piti pystyä tehokkaasti ja nopeasti leikkaamaan Scan-Cast Oy:n tuotteita materiaalien kirjon ollessa pääsääntöisesti ns. mustaa, mutta kuitenkin paksuudeltaan ohutlevyä. Mate­riaalien puolesta 1000 W kuitulaseri olisi riittävän tehokas. Lainsäädännön, työturvallisuuden ja huoltovarmuuden vaatima täysin koteloitu kone oli pakollinen, jolloin myös pölyn ja savun hallinta on helpompaa ja toisaalta haluttiin mahdollisimman vähän tilaa vievä kone 1300x1300mm työalueella. Tähän koneeseen mahtuu käytettävä 1×2 m levy hyvin sisälle.

Hankinnassa oli tietenkin huomioitava liiketoimintaan sopiva hinta sekä maahantuojan tunnettavuus ja huoltokyky. Henkilökunta kävi tutustumassa Rensiin ja G-Weike-kuitulaseriin sekä sen hyviin leikkaus­ominaisuuksiin jo käytössä olevalla asiakkaalla Kuhmoisissa. Oman kuvionsa koneen toimitukseen toi se, että koneen oli sovittava olemassa oleviin suunnittelujärjestelmiin saumattomasti. Myöskin käytettävien materiaalinen hinnoista johtuen automaattinen sijoittelu eli autonestaus oli arvostettu ominaisuus.

ScanCast Oy halusi myös täydellisen ”avaimet käteen” -toimituksen asennuksineen ja koulutuksineen sekä käyttöönottoineen. Tiedossa oli jo ennestään vierailujen kautta, että Rensillä ja sen asennusinsinööreillä oli kokemusta ”avaimet käteen” -toimituksista kymmenen laserin toimittamisesta vuoden aikana. Outona lisävarusteena laserin lisäksi, Rensi toimitti myös pintakäsittelylaitokselle kaksi isoa taajuusmuuttajaa varmistamaan pintakäsittelylaitoksen toimintaa tulevaisuudessa.


Satsaus tulevaisuuteen

Tammikuun lopussa asennettu G-Weike LF1313 -kuitulaseri on iso tekijä, kun lähdetään hakemaan lisää partnereita teollisuudesta. ”Investoinnin avulla pystymme tar­joa­maan tulevaisuudessa hieman laajempaa tuotevalikoimaa sekä tehostamaan toiminnanlaatua entisestään”, toteaa Suo­niemi.

”Alkukokemusten jälkeen olemme olleet tyytyväisiä hankintaamme ja sen tuomaan valmistusmahdollisuuksien lisäykseen tuotteidemme tekemisessä ja voimme katsoa eteenpäin positiivisin mielin”, tuumasi Ari Suoniemi vielä haastattelun lopuksi.

G-Weike LF1313 -laserin edessä oikealla Scan-Cast Oy:n Ari Suoniemi ja vasemmalla Rensin Jesse Pöysti.