Secolla on omien tuotteidensa elinkaarianalyyseja ja tuotantoprosessiensa kartoittamista varten käytössään jo vakiintuneita menetelmiä, joiden tarkoituksena on vähentää yhtiön ilmastovaikutusta. Yhtiön seuraava askel on tarjota apua myös asiakkaiden hiilijalanjäljen pienentämiseen.
Kestävä kehitys on yksi Secon strategisista painopistealueista. Yhtiöllä onkin kunnianhimoisia tavoitteita ja pitkälle kehitettyjä suunnitelmia liittyen siihen, miten voisimme työskennellä ilmaston hyväksi YK:n maailmanlaajuisten tavoitteiden mukaisesti. Yhtiö käyttää vakiintuneita laskentamenetelmiä oman tuotantonsa kasvihuonekaasupäästöjen raportoimiseen. Seuraavaa vaihetta varten Seco on kehittämässä järjestelmiä, joiden avulla asiakkaat voivat optimoida Seco-tuotteiden käytön ja vähentää siten niiden ilmastovaikutusta. ”Kun yritykset analysoivat ilmastovaikutustaan, analyysin pohjana ovat yleensä oman tuotannon ja tuotteiden perinteiset elinkaarianalyysit. 70 % työkalujemme ilmastovaikutuksista tapahtuu kuitenkin käyttäjävaiheessa. Voimme siis saavuttaa merkittävää hyötyä auttamalla asiakkaitamme optimoimaan työkalujemme käyttö”, sanoo Ted Forslund, Secon maailmanlaajuinen kestävyyskoordinaattori.
Seco ja sen tutkimus- ja kehitysosasto kehittävät nyt tietomalleja, joiden avulla voidaan määrittää asiakkaan hiilijalanjälki työkaluja käytettäessä. Mallissa otetaan huomioon työkalun tai kääntöterän koko elinkaari, ja siihen sisältyy energiankulutus ja jäähdytysnesteen käyttö asiakkaan tuotantoprosesseissa. Se puolestaan auttaa asiakkaita optimoimaan prosessejaan ja vähentämään ilmastovaikutuksiaan. ”Tekemällä oikeat valinnat, käyttämällä oikeita lastuamisarvoja ja välttämällä alioptimointia yksittäisten osien tuotannossa asiakkaat voivat pienentää hiilijalanjälkeään vähintään 20 %. Tavoitteena on löytää optimaalinen tapa tuottaa osa muuttamalla eri parametreja”, sanoo FT Sören Hägglund, Secon tutkimus- ja kehitysosaston lastuamisarvojen asiantuntija.
Tämän helpottamiseksi Secon tutkimus- ja kehitysosasto on kehittänyt ohjelmiston, jolla voidaan simuloida erilaisia tuotantoprosesseja ja kokeilla erilaisia vaihtoehtoja tuotteiden valmistamiseen. Valittavissa ovat esimerkiksi tuotantomenetelmä, kone, strategia ja työkalu. ”On vaikkapa mahdollista tutkia, käytetäänkö koneen tai työkalun koko potentiaalia tietyn tuotantoprosessin aikana. Jos havaitaan, että näin ei tapahdu, kannattaa ehkä valita muita vaihtoehtoja, jotta hiilijalanjälkeä voidaan pienentää mahdollisimman paljon”, sanoo FT Daniel Johansson, Secon tutkimus- ja kehitysosaston senioriasiantuntija.
Suuri etu tässä on tietenkin se, että asiakkaat voivat helposti löytää keinoja hiilijalanjälkensä pienentämiseen. Daniel Johanssonin mukaan monet asiakkaat ovat myös pyytäneet tätä. ”On olemassa valtava tarve siirtyä kestävään valmistukseen, mutta tämä ratkaisu ei välttämättä ole tullut mieleen monissa konepajateollisuuden yrityksissä”, hän sanoo. ”Ratkaisumme ainutlaatuisuus tulee esiin siinä, että omien tuotteidemme lisäksi voimme sisällyttää siihen myös asiakkaiden prosessit ja näin tarjota heille mahdollisuutta pienentää tuotantonsa hiilijalanjälkeä. Ratkaisumme on kuin autoista tuttu Eco-painike.”
Kestävän kehityksen lisäksi tekemämme työ tukee Secon tavoitetta pysyä digitaalisten ratkaisujen eturintamassa. ”Tutkimus- ja kehitysosastolla keskitymme luomaan tulevaisuuden tekniikkaa, jonka pohjalle voimme kehittää muita digitaalisia ratkaisuja. Ratkaisumme ei ole tällä hetkellä saatavilla laajaan käyttöön, mutta pitkällä tähtäimellä voisimme harkita rajapinnan tarjoamista ulkoiseen käyttöön”, Sören Hägglund toteaa.