Seinäjokelaisyritys Prima Power kehittää työntekijälähtöisiä ratkaisuja valmistavan teollisuuden tarpeisiin

Uusien teknologioiden ja automaa­tion myllertäessä eri toimialoja myös valmistavalta teollisuudelta vaaditaan nopeaa uudistumista. Seinäjokelainen metalliteollisuuden yritys Prima Power on mukana EU-hankkeessa, jossa on kehitetty uudenlaisia työkaluja valmistavan teollisuuden työntekijöiden työhyvinvoinnin, tyytyväisyyden ja tuottavuuden parantamiseksi.
Hankkeen keskeinen tarkoitus on ollut luoda teknologiaa, joka motivoi ja osallistaa työntekijää ja tuo joustoa valmistavan teollisuuden työympäristöihin. Kehitetyillä työkaluilla pyritään myös tukemaan tiedon jakamista ja yksilöllistä työssäoppimista sekä työntekijöiden osallistumista oman työnsä ja työympäristönsä suunnitteluun.
”Hienoa, että ollaan saatu tehtaiden porukka aidosti mukaan kehitystyöhön ja työntekijöiden yksilölliset kyvyt, tarpeet ja toiveet huomioitua”, R&D Manager Esko Petäjä Prima Powerilta iloitsee.
Kolmivuotisessa hankkeessa kehitettyjä teknologioita ovat Suomessa päässeet kokeilemaan Prima Powerin ja sen yhteistyökumppaneiden PRP:n,
Steran ja Elekmerkin työntekijät. Palaute on ollut hyvin positiivista. ”Jos on ollut rankka päivä, niin auttaa kun näkee, ettei se ole vain omassa päässä, vaan esimerkiksi askelia on päivän aikana tullut tavallista enemmän”, hyvinvointia mittaavaa työfiilis-sovellusta kokeillut työntekijä naurahtaa.
Teknologioiden käyttöä on kuluneen kevään ja kesän aikana testattu ja niiden vaikuttavuutta arvioitu myös hankekumppaneiden tehtaissa Ranskassa ja Sak­sassa.
Seinäjoen ammattikorkeakoulun automaatiotekniikan opiskelijoilla on lisäksi ollut hankkeessa mielenkiintoinen rooli. Kaikkiaan 23 SeAMKin opiskelijaa on tehnyt projektityötä kehittämällä ohjeita 3D-koulutusympäristöön. Lisäksi 25 opiskelijaa on edelleenkehittänyt koulutuskonseptia osana SeAMKin Global Master Schoolia.
Lokakuussa 2016 käynnistynyt hanke huipentuu keskiviikkona 25.9. kun projektitiimi ja Euroopan komission edustajat kokoontuvat päätöskokoukseen Prima Powerin toimitiloihin.
EU:n rahoittamaan Horizon 2020 -ohjelmaan kuuluvassa ­Factory2Fit-hankkeessa on mukana yhteensä yhdeksän yritystä ja tutkimuslaitosta eri puolilta Eurooppaa. Hanketta koordinoi Teknologian tutkimuskeskus VTT. VTT:n ja Prima Powerin lisäksi hankekumppaneita ovat Visual Components Suomesta, Continental, Amorph Systems ja Chemnitzin tekninen yliopisto Saksasta, ­United Technologies Research Center ja Carr Communications ­Irlannista sekä CERTH-tutkimuslaitos Kreikasta. ●

INFO

Factory2Fit-verkkosivut: https://factory2fit.eu
Prima Power
Esko Petäjä
puh. 050 526 5236
esko.petaja@primapower.com
Teknologian tutkimuskeskus VTT
Eija Kaasinen
puh. 040 557 1005
Eija.kaasinen@vtt.fi