Suomen ensimmäinen GROB puolitti Pro Estoren kappaleajat

Hienomekaaniseen koneistukseen erikoistunut Pro Estore Oy on tehnyt historiansa suurimman investoinnin, hankkiessaan huippudynaamisen vaakakaraisen GROB G550T 5-akselityöstökeskuksen yhdistettynä älykkääseen ja kompaktiin PSS-R13 palettivarastoautomaatioon sekä 340-paikkaiseen työkaluautomaatioon. Koneen monipuolisiin ominaisuuksiin kuuluu mm. vapaasorvaus missä tahansa astekulmassa ylösalaisin kääntyvällä sorvauspöydällä sekä maksimimittaisten työkalujen käyttö ilman maksimikappalekoon pienentymistä. GROBin ainutlaatuisia ominaisuuksia hyödyntämällä Pro Estore on pystynyt puolittamaan tuotannossaan kappaleaikoja.

Vossin Pro Estorelle toimittama saksalaistyöstökonejätin GROBin kone on ensimmäinen Suomeen toimitettu kone ja merkkinä GROB saattaakin olla monelle suomalaiskonepajalle vieras, vaikka tehdas on toiminut jo vuodesta 1926. Liikevaihtoa se tekee tänä vuonna n. 1,5 miljardia euroa ja sen neljästä tehtaasta Saksan Mindelheimin tehdas on Euroopan suurin työstökonetehdas. – GROB on lähes koko historiansa keskittynyt lähinnä auto- ja lentokoneteollisuuden konetoimituksiin. Autojen sähköistymisen myötä tapahtuva autoteollisuuden koneistamisen väheneminen johti GROBin kehittämään reilu kymmenen vuotta sitten kaikille koneistustoimialoille suunnitellut Universal-sarjan vaakakaraiset 5-akselityöstökeskukset. Ne hyödyntävät GROBin autoteollisuudelle kehittämää huippukoneistusteknologiaa, mikä tarjoaa erinomaista suorituskykyä sekä paljon ainutlaatuisia etuja verrattaessa perinteisiin 5-akselisiin pysty- tai vaakatyöstökeskuksiin, kertoo Vossi Groupin liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Vossi.

Nokian romahduksesta uuteen nousuun
Pro Estore Oy on lähes koko historiansa aikana edennyt vahvassa nosteessa. Milleniumin aikoihin perustetun Nivalassa toimivan yrityksen matka ei ole kuitenkaan aina ollut ihan mutkatonta. – Aloitimme elektroniikkateollisuuden alihankkijana. Nokian myötä tälle sektorille tehtävät työt romahtivat vuonna 2003. Tämän muutoksen yhteydessä suuri osa töistä katosi myös meiltä. Se oli iso pudotus, sillä 99 % sen ajan tekemisestämme toimitettiin Nokialle. Emme jääneet asiaa surkuttelemaan, vaan aloimme välittömästi hakemaan uusia asiakkuuksia, kertoo Pro Estore Oy:n toimitusjohtaja Tommi Löytynoja alkuvuosien haasteista.
– Tarjoamallemme tehokkaalle, haastavien kappaleiden keskikokoisiin ja suursarjoihin erikoistuneelle toimintamallille, oli heti muilla toimialoilla kysyntää ja homma jatkui taas vauhdilla eteenpäin uusien asiakassegmenttien kanssa. Tänä päivänä asiakaskuntamme muodostuu ase-, medikaali- ja kaivosteollisuuden toimijoista.

Kovaa tulosta huipputeknologialla
Metalliala etenee tällä hetkellä hyvässä vauhdissa, niin myös Pro Estore. Pro Estore eroaa tosin valtavirrasta siinä, että yrityksen kasvu on jatkunut tasaisen varmasti perustamisestaan lähtien, eikä edes vuoden 2009 talouden romahdus muuttanut yrityksen nousujohteista etenemistä. Tällä tilikaudella yritys kulkee noin 8 M€ ennätysliikevaihtolukemissa. Huomattavaa myös on, että yrityksen tuloskunto on poikkeuksellisen kova: liikevoitto pyörii vuosittain 25 % tasolla, käyttökatteen ollessa yli 30 % ja omavaraisuusastekin on yli 80 %.
Nämä kovat talousluvut mahdollistavat sen, että kaikki investoinnit tehdään tulorahoituksella ilman lainoja. – Äiti on opettanut, että ei voi ostaa, jos ei ole rahaa, naurahtaa rankasta huumoristaan tunnettu Löytynoja.
– Kyllä tärkein tekijä on käytettävissä olevan parhaan mahdollisen huipputeknologian hyödyntäminen. Automatisointi, digitalisaatio ja uusien tekniikoiden haltuunotto ovat ydinasioita menestykseen, vakavoituu Löytynoja kysyttäessä menestyksen avaintekijöitä.

Nopeat kappaleajat ja testikoneistus vakuuttivat
Yhden suuren askeleen huipputeknologiapolullaan Pro Estore otti investoidessaan vaakakaraiseen GROB G550T 5-akselityöstökeskukseen, joka yhdistettynä älykkääseen kompaktiin PSS-R13-palettivarastoautomaatioon mahdollistaa äärimmäisen tehokkaan automatisoidun tuotannon. Ensimmäisenä Suomeen toimitetun GROBin ostajana Pro Estore osoittaa rohkeutta sekä avarakatseisuutta ja edelläkävijyyttä uusien teknologioiden hyödyntäjänä.
– Vossi onnistui koneen toimituksessa sovitusti aikataulun mukaisesti. Toimitus sujui kaiken kaikkiaan asiallisesti ja marraskuussa otimme ensimmäiset lastut tuotannossa tällä uudella GROBilla. Koneen huippuominaisuudet on markkinoilla noteerattu, sillä olemme saaneet GROBin ansiosta heti uusia töitä, iloitsee Löytynoja.
– Luonnollisesti kartoitimme kaikki potentiaaliset konevaihtoehdot tätäkin investointia tehdessä. Vossin kanssa tekemämme testikoneistus GROBilla vakuutti meidät: homma saksalaisilla tuntuu toimivan. Tehtaan kouluttamien Vossin huoltoteknikkojen lisäksi myös oma huoltohenkilöstömme sai huoltokoulutuksen, jolloin voimme tehdä myös itse tarvittavia huoltotoimenpiteitä ja myös varaosien tilaus tehtaalta onnistuu suoraan koneen CNC-ohjauksesta. Tehdaskäynnin yhteydessä GROBilla ajettiin meidän tuotantokappaleemme ja valmistusaika todella vakuutti: osa valmistui puolet nopeammassa ajassa kuin nykyisellä kalustollamme. Kiteyttäen voisi sanoa, että GROBin tuotannollinen tehokkuus on kovempi kuin muilla koneilla, arvioi Löytynoja.

Älykäs konsepti
– GROBin koneissa on poikkeuksellisen älykäs rakenne, mikä mahdollistaa koneistuksen myös ylösalaisin, jolloin saavutetaan ylivoimainen lastunpoisto. Koneet tarjoavatkin suurimman akselivapauden sekä huippudynaamisuuden, -tukevuuden ja -tarkkuuden erittäin kompaktissa koossa. Niissä yhdistyy kolme lineaariakselia ja kaksi pyöritysakselia (A=225° ja B=360°, jolla voi myös sorvata) yhtäaikaisella interpolaatiolla. Lisäksi vaakasuuntainen ja kahdella tukevalla johteella kuudesta kohtaa kiinteällä etäisyydellä tuettu kara mahdollistaa erinomaisen tukevuuden, valaisee Marko Vossi koneen teknologiaa.
Karan pitkä Z-liike mahdollistaa pitkien työkalujen hyödyntämisen ilman maksimikappalekoon pienentymistä sekä myös lyhyiden työkalujen käyttämisen. Lisäksi kiekkotyyppinen työkaluvaihtaja tarjoaa nopean työkaluvaihdon. Pro Estoren GROBissa on yhteensä 340-paikkainen työkalumaksiini, jossa työkalut ovat RFID-koodattuja. Järjestelmässä on myös kompakti 13-paikkainen PSS-R13-palettiautomaatti älykkäällä ja helppokäyttöisellä töiden- sekä työkalujenhallinnalla. Järjestelmä ei tarvitse erillistä paletinvaihtoasemaa, vaan se pystyy vaihtamaan paletin suoraan koneelle, mikä säästää suoraan euroja sekä lattiapinta-alaa. Lisäksi koneenkäyttäjällä on erinomainen näkyvyys ja pääsy työalueelle, paletinvaihtoasemaan sekä työkaluvaihtajalle.
Pro Estore Oy:n GROB-investointihanketta oli mahdollistamassa Vipuvoimaa EU:lta 2014–2020, Euroopan unioni, Euroopan aluekehitysrahasto.

INFO

Pro Estore Oy
Tommi Löytynoja
toimitusjohtaja
puh. 040 731 1537
www.proestore.com
GROBista:
Vossi Group Oy
puh. 010 8200 500
www.vossi.fi/grob