Tekopan koneinvestoinnit siivittäneet 38 % kasvuun

Tekopa on edennyt uuden strategiansa mukaisesti koneinvestointeihin nojautuen. Viime vuonna yrityksen kärkihankinta oli koneistuskeskus Quaser MV214P. Tänä vuonna hankinnat saivat jatkoa kahden vinojohteisen CMZ CNC-sorvin myötä. Uusi lastuavien koneiden tehotrio on siivittänyt Tekopa Oy:n voimakkaaseen kasvuun.

Moni yritys Suomessa on haasteellisessa tilassa, kun pitkän päivätyön tehneiden yrittäjien vanhennuttua etsitään osaavia jatkajia. Vuonna 1995 toimintansa aloittanut Tekopa Oy jatkaa hienoa tarinaansa toimitusjohtaja Marianne Vepsäläisen ja tuotantopäällikkö Jarno Hellgrenin uutta potkua toimintaan tuomilla metodeilla. Kaksikon luoma strategia on toiminut oivallisesti. Keskeisessä osassa uutta strategiaa on uudistusprosessi, jota leimaa voimakas halu uudistaa konekantaa investoimalla. Reilun vuoden aikana Tekopa onkin hankkinut jo kolme uutta konetta.


Uusi tehoketju CMZ-Quaser-CMZ

Viime vuonna Cron-Tek Oy:n toimittama koneistuskeskus Quaser MV214P hankittiin pitkälti vuodesta 2004 asti yrityksen tuotannossa palvelleesta Quaserista muodostuneiden hyvien kokemusten pohjalta. Tänä vuonna hankitut CMZ-sorvit ovat sen sijaan uusi tuttavuus Tekopalle.

– Quaserin hankintaprosessissa valinta pohjautui paljolti erittäin hyviin kokemuksiimme vanhemmasta Quaseristamme. Sorvihankinnoissa päädyimme useamman eri merkin valintaprosessissa CMZ:n koneisiin. Toki koneiden tekniset ominaisuudet olivat ensisijainen kriteeri, mutta paljon vaakakupissa painoi Quasereiden myötä hyvät kokemukset maahantuoja Cron-Tek Oy:stä, taustoittaa toimitusjohtaja Marianne Vepsäläinen konemerkkien valintaan johtaneita syitä.
– Valintoja puntaroitiin tarkasti ja näin jälkeenpäin arvioituna ne osuivat nappiin. Viime vuonna hankittu Quaser MV214P toi heti alkumetreistään lähtien meille uuden tehokkuuden lisäksi myös uusia töitä. Sama kaava toistui CMZ-sorvien hankinnan kohdalla ja uudella tehoketjullamme CMZ-Quaser-CMZ on ollut iso osa 38 prosentin liikevaihdon kasvussamme, iloitsee Vepsäläinen.

CMZ CNC-sorvi TA30-T-1100 Fanuc 32i-TB Plus on tukeva akselisorvi NC-kärkipylkällä ja 12-asemaisella työkalurevolverilla. Koneen sorvausalue Ø 460 x 1100 mm ja suurin tangonhalkaisija on 82 mm. Hellgrenin mukaan CMZ:n tehokas jäähdytys tuo teräpaloille runsaasti lisää käyttöikää.


Järeillä CMZ CNC-sorveilla uusia mahdollisuuksia

Tekopan ensimmäinen CMZ saapui vahvuuteen helmikuussa. Tämä hyvin varustettu tankosorvi on mallimerkinnältään TA20-YS-640 Fanuc 32i-TB Plus. – Vaikka kone on kokoluokaltaan kompaktin kokoinen, se on myös erittäin tukeva. Kone painaa 6 tonnia, mikä on 1,5 tonnia enemmän kuin toinen hankintaprosessimme loppusuoralla ollut konemerkki, eli CMZ on huomattavasti tukevampi ja jämäkämpi kuin kilpailijansa. CMZ:n koneissa on ohjauksena Fanuc ja se myös puolsi päätöstämme, sillä Fanucin ohjausjärjestelmä on muissakin koneissamme, kertoo tuotantopäällikkö Jarno Hellgren.
– CMZ TA20-YS on avannut meille uusia mahdollisuuksia, sillä aiemmat koneemme ylsivät tankohalkaisija 40 mm, kun se uudessa CMZ:ssa on 65 mm.

TA20-YS 15-asemainen työkalurevolveri tarjoaa mahdollisuuden hyvälle valikoimalle työkalupitimiä ja jopa neliteränpitimiä käyttäen terävalikoima on jo runsas. Tässä CNC-sorvissa on tehokkaat pyörivät työkalut max. 11,3 kW / 75 Nm ja pyörimisnopeus 12 000 min-1, monipuolisuutta lisäävä laajan liikealueen kattava Y-akseli 120 mm liikkeellä sekä vastakara. Molemmilla karoilla on C-akseli. Sorvia ohjaa Fanucin uusin ohjausmalli, Fanuc 32i-TB Plus iHMI varustettuna 15” kosketusnäytöllä. Koneen rauhallisen tukevan menon takaavat valurautainen yksivaluinen vinojohteinen runko sekä suorakaiteen muotoiset leveät liukujohteet X-, Y- ja Z-akseleilla. Pääkaran karateho 22 / 15 / 11 kW antaa tarvittavan tehon vaativimmillekin materiaaleille. Sorvausalue on suurimmillaan Ø 404 mm kappaleen halkaisijalle ja 640 mm sorvauspituudelle. CMZ TA20-YS -sorvissa on automaattikäytön mahdollistava panostava tangonsyöttölaite TOP Automazioni X-Files 365, johon voidaan laittaa pisimmillään 3200 mm pitkä ainestanko, suurimman tangon halkaisijan ollessa 65 mm.

– Kesäkuussa hankitun järeämmän sorvin hankinnassa painoivat paljolti erittäin hyvät kokemukset ensimmäisestä CMZ CNC-sorvistamme. Cron-Tek pystyi tarjoamaan tähänkin kokoluokkaan kilpailukykyisimmän vaihtoehdon, ja näin toinenkin tänä vuonna hankittu sorvi on CMZ, sanoo Vepsäläinen.

Vepsäläisen mainitsema järeämpi CMZ CNC-sorvi TA30-T-1100 Fanuc 32i-TB Plus on tukeva akselisorvi NC-kärkipylkällä ja 12-asemaisella työkalurevolverilla. Koneen sorvausalue Ø 460 x 1100 mm ja suurin tangonhalkaisija on 82 mm, Ohjauksena koneessa on Fanuc 32i-TB Plus iHMI ja kosketusnäyttö on kooltaan 15”. TA30:n valurautainen yksivaluinen vinojohteinen runko, suorakaiteen muotoiset leveät liukujohteet X- ja Z-akseleilla, tehokas ”built-in”-karamoottori 42 / 20 kW, tukeva karanpää ASA A2 8” ja vahva karalaakerointi varmistavat rajun rouhinnan ja mittatarkan viimeistelyn sorvatuille kappaleille.

– Helmikuussa hankkimamme CMZ TA20-YS lisäsi kapasiteettiamme ja kesällä saapuneen CMZ TA30-T1100 myötä voimme puolestaan tehdä uudenlaisia töitä, joita aiemmalla konekannallamme ei ollut mahdollista toteuttaa kilpailukykyisesti, kiteyttää Vepsäläinen uusimpien investointien tuomat hyödyt.

Koneistaja Eeti Leponiemi käskyttämässä helmikuussa tuotantoon saapunutta vinojohteista CNC-sorvia CMZ TA20-YS-640 Fanuc 32i-TB Plus. CMZ-sorvien myötä Tekopa on kilpailukykyinen myös kymmenien tuhansien kappaleiden sarjojen toteuttajana.


Uusilla koneilla työtä Suomeen

– Uudet koneemme koneistuskeskus Quaser ja kaksi vinojohteista CMZ CNC-sorvia ovat tuoneet valtavasti tehoa ja monipuolisuutta tekemiseemme. Esimerkiksi Quaser MV214P on monimuotoisten kappaleiden kohdalla 30 % nopeampi verrattuna vanhempaan koneeseemme. CMZ-kaksikko on puolestaan tuonut meille valtavasti lisäkapasiteettia pienemmän pään tuotantoomme. Näiden monipuolisten ominaisuuksien, kuten pyörivät työkalut ja vastakara, ansiosta saamme tuotteet nyt kerralla valmiiksi, summaa Hellgren uusien investointien merkitystä.

– CMZ-sorvien myötä olemme kasvaneet protopajasta isojen sarjatuotteiden hallitsijaksi. Toki protovalmistus kuuluu edelleen ohjelmaamme, mutta tänä päivänä pystymme uusien koneidemme ansiosta kilpailemaan myös suursarjatuotannossa globaalissa kentässä, jolloin työtä jää kotimaahamme. Suurimmat sarjakoot ovat meillä olleet 44 000 kpl. Uusien koneiden tuoman kasvun myötä työntekijämäärä on kasvanut kolmestatoista kuuteentoista, valaisee Vepsäläinen.


Kokonaisvaltaista kehittämistä

Strategiansa mukaan Tekopa haluaa kehittää toimintaansa kokonaisvaltaisesti.
– Panostamme voimakkaasti työhyvinvointiin ja -turvallisuuteen. Muun muassa uudet LED-valot asennettiin viime syksynä ja siisteyteen sekä järjestykseen on myös panostettu. Meillä on hyvät työntekijät, joista haluamme pitää kiinni ja uudet koneet myös osaltaan tekevät työntekemisestä turvallisempaa ja ovat omiaan ruokkimaan myös työn tekemisen mielekkyyttä, uskoo Vepsäläinen.

Tekopa on koneinvestointien lisäksi investoinut myös uuteen toiminnanohjausjärjestelmään sekä taloushallinnon sähköiseen järjestelmään.


Kasvua haetaan edelleen investoimalla

– Tilauskanta on hyvä ja näkymääkin on mukavasti noin puolen vuoden päähän. Tehdyt koneinvestoinnit ovat osoittaneet, että panostus uuteen ja tehokkaaseen konekantaan on järkevää. Uuden Quaserin myötä liikevaihtomme alkoi kasvamaan ja myös uusien CMZ-sorvien myötä tilauskantamme on noussut selkeästi. Tältä pohjalta jatkamme strategiamme mukaista koneinvestointien jatkumoa, ja seuraavankin uuden sorvin hankinta on jo mielessä, raottaa Vepsäläinen tulevaisuuden suunnitelmia.

Tekopa Oy
Marianne Vepsäläinen
toimitusjohtaja
puh. 0400 478 322
www.tekopa.fi

CMZ-koneista:
Cron-Tek Oy
Kari Koski
myyntijohtaja
puh. 0400 794 349
www.crontek.fi

– Kaksi tänä vuonna hankkimaamme CMZ CNC-sorvia ovat merkittävästi lisänneet koneiden monipuolisten ominaisuuksien ansiosta kyvykkyyttämme valmistaa kappaleet kerralla valmiiksi. Näiden erittäin tukevien koneiden ansiosta tilausmäärät ovat kasvaneet selkeästi, kertovat tuotantopäällikkö Jarno Hellgren ja toimitusjohtaja Marianne Vepsäläinen CMZ TA-30-T-1100 -koneen äärellä.